Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Led Zeppelin voitti oikeudessa: Stairway to Heaven ei ole plagiaatti

Spirit-yhtyeen perikunta katsoi rock-klassikon ottaneen vaikutteita yhtyeen Taurus-instrumentaalista.

Kulttuuri
 
HS

Rock-yhtye Led Zeppelinin rakastettu klassikko Stairway to Heaven ei ole plagiaatti, päätti valamiehistö Los Angelesissa torstaina. Päätöksestä uutisoi esimerkiksi brittilehti The Guardian. Uutistoimisto Reuters puolestaan kertoo, että päätös syntyi yksimielisesti.

Loppupuheenvuorot kuultiin jo keskiviikkona.

Kiistan osapuolet päätyivät oikeuteen, kun Spirit-yhtyeen Taurus-instrumentaalin säveltäneen kitaristin Randy Craig Wolfen (taiteilijanimeltään Randy California) perikunta katsoi Stairway to Heavenin saaneen alkunsa Tauruksesta.

Molemmat osapuolet kutsuivat asiantuntijoita soittamaan nuoteista sävellyksiä valamiehistölle.

Kiista perustui siihen, että Spirit-yhtyeen Tauruksella on samankaltainen kitaran näppäilykuvio kuin myöhemmin sävelletyn Stairway to Heavenin alussa.

Oikeusjutun hävinnyttä osapuolta edustanut asianajaja Francis Malofiy sanoi The Guardianissa olevansa pettynyt valamiehistön päätökseen.

Malofiy katsoi loppupuheenvuorossaan, että Wolfen perikunnalle kuuluisi kolmannes tekijänoikeustuotoista, mikä tarkoittaisi todennäköisesti miljoonakorvauksia perikunnalle.

Reuters siteeraa oikeusoppineita, joiden mukaan päätös voi nostaa kynnystä lähteä ratkomaan tekijänoikeuskiistoja oikeusteitse musiikkiteollisuudessa.

Kuuntele yhtäläisyyksiä ja lue HS:n kulttuuritoimittajan Vesa Sirénin kattava juttu plagiointikiistasta ja oikeudenkäynnistä täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat