Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paras kosto tulee haudan takaa – voit nyt ladata HS Kirjaston viikon kirjan

Pierre LeMaître on erinomainen löytö rikosromaanien suomennosvalikoimaan

Kulttuuri
 
Ranskalainen Pierre LeMaître taitaa rikosromaanin mestarillisesti.
Ranskalainen Pierre LeMaître taitaa rikosromaanin mestarillisesti.

Ranskalaisen Pierre LeMaîtren Camille sai ainoana täydet viisi tähteä, kun Hesari arvioi kaikkiaan 25 uutta koti- ja ulkomaista rikosromaania sunnuntaina 5. kesäkuuta. Nyt HS Kirjastosta ilmaiseksi ladattavissa oleva Alex suomennettiin viime vuonna ja on ihan yhtä hyvä.

Alkukielellä Alex ilmestyi vuonna 2011. Nimi viittaa nuoreen naiseen, joka siepataan kadulta Pariisissa. Tapauksen saa eteensä siihen haluttomasti tarttuva rikosylikomisario Camille Verhoeven. Se herättää hänessä ikäviä kaikuja raskaana olleen vaimon sieppauksesta ja murhasta neljä vuotta aiemmin.

Tuo on alkuasetelma teoksessa, jossa ”riittää raadollisia ja nihilistisiltä maistuvia yllätyskäänteitä tutkinnan muuttuessa sarjamurhaajan jäljittämiseksi”, kriitikko Petri Immonen kuvailee (HS 10.1. 2016). ”Ihan joka päivä ei tule vastaan trilleriä, jonka hyvin pohjustettu juoni vääntyilee näin tuskaisesti.”

LeMaîtrella on huikea draamantaju ja hän pyörittää lukijan tunnepalettia taitavasti, tekstinsä rytmiä ja tyyliä notkeasti tilanteen mukaan vaihtaen.

”Erityisen vakuuttavasti hän rakentaa asteittain lisäkerroksia”, Immonen kirjoittaa. ”Näin siihen kiinnittyvät menneisyyden laahukset muuttuvat koko ajan karmeammiksi.”

Piristävää on Immosen mukaan etenkin rikoskomisarion epätavallinen hahmo:

”Keski-ikäinen, älykäs ja äkkiväärä Verhoeven asuu toki vähän yllätyksettä kissansa kanssa – mutta hänellä on pituutta vain 146 senttiä. Hän myös ottaa luulot pois kaikilta, jotka erehtyvät aliarvioimaan häntä.”

Verhoevenin edesmennyt äiti oli maineikas taiteilija, jonka ketjutupakointi nimetään pojan pienikasvuisuuden syyksi.

Kriitikko Immonen innostuu poikkeukselliseen ylistykseen:

”Päätähuimaavinta on tapa, jolla kirjailija kehittelee tarinan polttopisteessä pysyvän Alexin hahmoa siten, että se näyttäytyy alati uudessa valossa.”

Lopulta selviää, että jo lapsena rikotun ihmisen paras kosto tulee haudan takaa.

Vuonna 2013 Pierre LeMaître hylkäsi rikosromaanit ja trillerit ainakin toviksi: hän sai pikareskiromaanistaan Au revoir là-haut (Näkemiin taivaassa) arvostetun Goncourt-palkinnon .

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma. Kesä- ja heinäkuun ajan viikon kirjoiksi on valittu rikosromaaneja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat