Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Saari on valaissut supertähtien lavoja ympäri maailman – pian hän valaisee Iron Maidenin Suomessa

Iron Maiden esiintyy keskiviikkona Hämeenlinnassa. Suomalainen Antti Saari vastaa siitä, että maailmankiertueen kolme rekallista valoja toimii show’n aikana niin kuin pitää.

Kulttuuri
 
Eoin Mcbrien
Saari vastasi myös Cheekin valoista Olympiastadionilla.
Saari vastasi myös Cheekin valoista Olympiastadionilla. Kuva: Eoin Mcbrien

Antti Saari, 33, on kolmen päivän lomalla.

Se on hänen ammatissaan harvinaista. Saari vastaa puhelimeen kotoaan Englannista.

”Tultiin kaksi päivää sitten Etelä-Afrikasta. Huomenna lähdetään Saksaan. Ei tässä ole paljoa muuta ehtinyt tehdä kuin katsoa postit ja maksaa laskut. Ja parturissa kävin.”

Saari on ollut metalliyhtye Iron Maidenin maailmankiertueella helmikuusta asti. Takana ovat Amerikka, Australia, Kiina, ja Uusi-Seelanti. Kotiin hän pääsee pysyvämmin syksyllä.

Saari on Iron Maidenin lightning crew boss, vapaasti suomennettuna valotiimin pomo. Sellaiseen hommaan ei ryhdytä koulun penkiltä.

Kemistä kotoisin oleva Saari on pienestä asti ollut kiinnostunut valoasioista. Koska isä oli muusikko, poika pyöri musiikkipiireissä pienestä pitäen. Kun Saari oli 17-vuotias, kemiläinen Sonata Arctica -yhtye pestasi tämän kesän keikoille valohommiin.

21-vuotiaana Saari muutti tyttöystävän perässä Englantiin. Siellä piti saada töitä.

”Googlasin ’lightning companies in London’. Löytyi firma, joka haki työntekijää.”

Vuonna 2006 sen työpaikan kautta tuli mahdollisuus mennä hommiin Iron Maidenin keikalle.

Sinne oli päästävä.

Saari ei ole opiskellut alaa kahden vuoden sähköalanopintojen lisäksi. Kaikki on opeteltu tekemällä.

”Ensimmäinen Iron Maiden -keikka oli Kööpenhaminassa. Se oli sitä, että pyöri siellä pää pyörällä, piti suunsa kiinni ja yritti muka tehdä jotain.”

Sitten Saari oli hommissa poppari Lily Allenille vuonna 2009. Se meni niin hyvin, että Allenin stage manager – joka oli myös Iron Maidenin stage manager – pyysi, lähtisikö Saari Iron Maidenin valotiimin pomoksi.

Vuodesta 2010 lähtien Saari on vastannut maailman suurimpiin metalliyhtyeisiin kuuluvan yhtyeen valaistuksesta.

Iron Maiden on erinomainen työnantaja, sillä bändin jäsenet eivät diivaile, Saari sanoo.

”Ne on tosi jalat maassa -tyyppejä. Esimerkiksi (laulaja) Bruce (Dickinson) on koulutukseltaan lentokapteeni. Hänen kanssaan voi jutella lentämisestä vaikka pari tuntia. Ja (basisti ja lauluntekijä) Steve (Harris) kertoilee mielellään tarinoita kiertueista. Se on sellaista normaalia läpänheittoa.”

Keikkapaikoille lennetään usein Ed Force Onella eli bändin omalla lentokoneella. Jos mukana on koko yhtyeen tuotantohenkilökunta, ihmisiä on reissussa lähemmäs sata.

Keikkapaikalla alkaa Saaren varsinainen työ. Hän vastaa valoista, joita on mukana kolme rekallista.

”Aamulla noin kahdeksan aikaan alkaa loading eli tavaroiden lastaus keikalle. Ennen sitä olen mennyt keikkapaikalle puoli kahdeksaksi, jotta voin ripustajan kanssa varmistaa, ettei valoissa tule mitään ongelmia.”

Alkurykäyksen jälkeen Saari lähinnä huolehtii, että alaiset saavat tehdä töitään esteettä: hän valvoo, vastaa, organisoi ja tekee päätöksiä tarvittaessa.

”Mitä enemmän joudun itse rehaamaan siellä, sitä huonommin päivä on mennyt. 80 prosenttia työstä on sosiaalista. Kun on nukuttu vähän, täytyy osata juonia niin, että ylläpitää hyvää meininkiä.”

Välillä täytyy olla ankara.

”Joskus pitää sanoa, että loppuu se pelleily. Omat hermot ovat kehittyneet vuosien varrella. Kun harvoin sanoo tiukasti, niin se menee myös jakeluun.”

Ääntä tarvitsee onneksi korottaa hyvin harvoin.

”Tällä alalla olevat tyypit on orientoituneet tähän hommaan. Ne tietää, mitä tämä on. Kaikki kuitenkin tähtäävät siihen yhteiseen maaliin, keikkaan.”

Kun keikka on ohi ja jälkihommat hoidettu, kello on yleensä noin kaksi yöllä. Siinä vaiheessa ei tule mieleenkään lähteä juhlimaan, vaan koko porukka menee Saarion mukaan suoraan nukkumaan.

Seuraavana aamuna ja seuraavassa maassa noudatetaan Teletappien teesiä: uudestaan!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat