Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö kirjat polttaa juhannuskokossa?

Painotuotteet ovat pian ongelmajätettä, eikä sähkökirja ole oikeasti vielä täällä, kirjoittaa toimittaja Venla Rossi.

Kulttuuri
 
Venla Rossi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kirjoja on 2000-luvulla ilmestynyt enemmän kuin koskaan ennen, mutta niitä on koko ajan huonommin saatavilla. Kirjakauppojen määrä Suomessa on pudonnut kulta-aikojen kuudestasadasta noin kahteen ja puoleen sataan. Ja mikäli suomalaisessa kunnassa vielä kirjakauppa on, vievät askartelutarvikkeet sen neliöistä merkittävän osan.

Kirjan elinkaari on myös lyhentynyt. Puolen vuoden ikäistä teosta alkaa olla vaikea löytää. Suurimmat panostukset tehdään muutamaan hittinimekkeeseen, niin kustantamoissa kuin kaupoissa.

Valtaosalla kirjoista on siksi merkittäviä vaikeuksia löytää lukijoiden luokse. Suuria määriä kirjoja jää kustantajien varastoihin. Lopulta ne makuloidaan eli tuhotaan.

Ylimääräiset kirjat eivät ole vain kustannustalojen ongelma. Viime vuosina ihmiset ovat innostuneet tyhjentämään kotejaan ja karsimaan tavaramääränsä minimiin. Vanhojen kirjojen loppusijoitusvinkkejä kysellään internetissä paljon. Vastauksia on vähemmän. Antikvariaattien määrä on vähentynyt, eivätkä kirjat usein kelpaa edes kierrätyskeskukseen.

Ratkaisuksi tarjotaan lähinnä himmeliaskartelua.

Voi olla, että kirjat päätyvät pian suoraan roska-astioihin. Ehdotan, että mieluummin poltamme ne vuosittain juhannuskokossa. Silloin paperikirja saisi edes arvokkaat hautajaiset. Sinä päivänä, kun kirjojen vieminen ongelmajätepisteeseen ei tunnu enää miltään, on kirjasta tullut tavara tavaran joukossa.

Onhan sähkökirja, sanotaan. Olisikin. E-kirjojen ostamista tai lainaamista ei toistaiseksi ole tehty niin helpoksi ja houkuttelevaksi, että suuret yleisöt olisivat löytäneet ne. Sähkökirjoja ensinnäkin verotetaan Suomessa ja muualla Euroopassa reippaammin kuin paperikirjoja. Siksi ne ovat kalliita. Ja jos haluaa lainata tai ostaa sähköisiä teoksia, täytyy palvelusta riippuen etsiä pankkitunnukset, muistaa käyttäjänimi ja salasana sekä ladata älypuhelimeen sovellus tai tietokoneelle uusi ohjelma.

Perinteisen kirjan käyttöliittymään tottuneesta tämä voi tuntua, no, hieman monimutkaiselta.

Suomessa ilmestyvästä kirjoista läheskään kaikkia ei myöskään ole mahdollista hankkia sähköisinä. Bonnierin toimitusjohtaja Timo Julkunen sanoo, että heidän teoksistaan ilmestyy sähkökirjoina noin puolet. Tietyntyyppiset lastenkirjat ja tietokirjat eivät Julkusen mukaan taivu sähköisiksi – se ei ole edes tavoitteena.

Helsingin keskustan Akateemisen kirjakaupan valikoima oli vielä pari vuotta sitten noin 40 000 nimikettä. Suomen suurin sähkökirjapalvelu, Elisa Kirja, tarjoaa tällä hetkellä luettavaksi hieman alle 8500 kirjaa.

Olemme siis ikävässä välitilassa, jossa paperikirjat ovat melkein ongelmajätteen asemassa, eikä sähkökirjojen tilanne ole vielä hääppöinen. Terho Puustinen kirjoitti äskettäin Image-lehden verkkosivuilla, että viimeistään nyt kirja-alan kannattaisi yhdistää voimansa uuden digitaalisen palvelun, kirjojen Spotifyn, luomiseen. Näin todella on.

Toistaiseksi toimivin ”kirjojen Spotify” on nimittäin hieman vanhanaikaisempi toimija: kirjasto. Niin paljon kuin kirjastoja rakastankin, en mielelläni jättäisi lukemisen tulevaisuutta pelkästään niiden varaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat