Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Legendaarinen New Yorkin katumuodin kuvaaja Bill Cunningham on kuollut

Polkupyörällä liikkunut vaatimaton valokuvaajalegenda oli kaupungin elävä maamerkki.

Kulttuuri
 
CARLO ALLEGRI Reuters
Valokuvaaja Bill Cunningham työskentelemässä New Yorkin muotiviikoilla vuonna 2014.
Valokuvaaja Bill Cunningham työskentelemässä New Yorkin muotiviikoilla vuonna 2014. Kuva: CARLO ALLEGRI Reuters

New Yorkin ihmisiä ja heidän pukineitaan vuosikymmeniä tallentanut valokuvaaja Bill Cunningham kuoli lauantaina. 87-vuotias Cunningham oli sairaalassa toipumassa aiemmasta aivohalvauksesta.

Cunningham loi uudenlaisen muotikuvauksen lajin tarkkailemalla kaduilla kulkevia ihmisiä ja heidän vaatteitaan. Polkupyörällään pitkin Manhattanin katuja kamera kaulassaan sukkuloinut valokuvaaja oli kaupunkilaisille niin tuttu näky, että hänet nimettiin vuonna 2009 ”eläväksi maamerkiksi”.

”Kaikki muistamme Billin sinisen takin ja polkupyörän. Mutta ennen kaikkea muistamme eläväisen ja pirteän New Yorkin, jonka hän tallensi kuviinsa”, New Yorkin pormestari Bill de Blasio kirjoitti Twitterissä.

Cunninghamin kuolemasta kertoi sanomalehti The New York Times, jolle hän työskenteli lähes 40 vuoden ajan.

Ennen muotikuvausta Cunnigham valmisti hattuja, taisteli Korean sodassa ja työskenteli vähän aikaa muotitoimittajana. Valokuvaajana hänestä tuli katumuotikuvauksen pioneeri, jota kiinnostivat muotinäytösten lisäksi ihmisten pukeutuminen arjessa ja yöelämässä.

Hän saattoi viettää päiväkausia samassa kadunkulmassa odottaen oikeaa ohikulkijaa, jonka tyyli herättäisi hänen mielenkiintonsa. Cunninghamin kohteita olivat niin seurapiirien rikkaat ja mahtavat kuin työläiset ja nuoretkin. Hän tallensi uransa aikana muutoksia pukeutumisessa ja kulttuurissa yksittäisiä muotivirtauksia laajemmin.

”Minusta muoti on tänä päivänä yhtä eläväistä ja kiinnostavaa kuin aina. Ymmärrän, mitä muodollisemmin ajattelevat ihmiset tarkoittavat, kun he kauhistelevat sitä mitä näkevät kaduilla. Mutta muoti tekee tehtäväänsä, se heijastelee täydellisesti aikaamme”, Cunningham kirjoitti The New York Timesissa vuonna 2002.

Muotimaailma kadehti Cunninghamin kykyä huomioida ja ennakoida tulevia trendejä. Yhdysvaltojen Vogue-lehden päätoimittaja Anna Wintour vitsaili vuonna 2010 valmistuneessa dokumentissa: ”Kaikki me pukeudumme Billiä varten.”

Itse valokuvaajalegenda pukeutui aina samaan siniseen työtakkiin ja asui vuoteen 2010 saakka pienessä yksiössä Carnegie Hall -konserttisalin yläpuolella. Pienen kenttävuoteen lisäksi asunto oli seinästä seinään täynnä arkistokaappeja, joissa hän säilytti negatiivejaan.

Dokumenttielokuva Bill Cunningham New York toi hänelle kuuluisuutta, jota hän ei olisi kaivannut. Hän halusi löytää kuvauskohteita, ei olla kohde, The New York Times kuvaili.

Cunninghamin kohdanneet kuvailivat häntä ystävälliseksi ja vaatimattomaksi mieheksi, jolla oli tapana repiä kuvistaan ansaitsemia palkkiošekkejä.

”Raha on maailman halvin asia. Vapaus on kalleinta”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat