Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvataidearvio: Ron Mueckin veistokset ovat niin hyperrealistisia, että niillä tuntuu olevan elävien ihmisten ongelmat

Ron Mueckin ilmaisuvoimaisissa teoksissa on psykologista jännitettä.

Kulttuuri
 
Teos Mask II (2002) on Mueckin hypperrealistinen omakuva.
Teos Mask II (2002) on Mueckin hypperrealistinen omakuva.
Kuka?

Ron Mueck

 Hyperrealistisista veistoksistaan tunnettu kuvanveistäjä.

 Syntyi 1958 Melbournessa, Australiassa. Asuu ja työskentelee Lontoossa.

 Toimi nuorena nukentekijänä ja lastenohjelmien nukketaiteilijana, kunnes perusti Lontooseen lavasteisiin ja erikoisefekteihin erikoistuneen yrityksen.

 Debytoi taiteilijana vuonna 1996 ja löi läpi seuraavana vuonna Lontoon Royal Academyn näyttelyssä.

 Esiintyi vuonna 2001 Venetsian biennaalissa viisi metriä korkealla veistoksella Boy (1999).

 Australian kansallisgallerian ostama veistos Pregnant Woman (2002) oli aikanaan kallein elävältä australialaiselta taiteilijalta hankittu teos. Teos maksoi 800 000 Australian dollaria.

KUVATAIDE Ron Mueck 16.10. saakka Sara Hildénin taidemuseossa (Laiturikatu 13, Tampere). Ma–su 10–18, alkaen 1.9. ti–su 10–18.

Myönnän, että menin Ron Mueckin näyttelyyn hieman ennakkoluuloisena. Australialaissyntyinen tähti tunnetaan hyperrealistisista ihmisveistoksistaan, ja odotin näkeväni Sara Hildénillä lähinnä huippuunsa vietyä käsityötaitoa. Yllätyksekseni eläviltä näyttäviltä teoksilta löytyy kuitenkin myös sielu.

Teknisesti virtuoosimaisen Mueckin (s. 1958) ihmishahmot ovat viimeistä yksityiskohtaa myöten niin eläväisiä, että niiden odottaa lähtevän liikkeelle hetkenä minä hyvänsä. Ihon alta kuultavat verisuonet, vanhusten kurttuinen iho, vatsamakkarat ja vastasyntyneen lapsen limaisuus on kuvattu häkellyttävän aidosti.

Ainoastaan hahmojen liikkumattomuus ja mittakaava saa uskomaan, että kyseessä on lihan ja veren sijaan silikonia ja lasikuitua.

Jussi Koivunen
Ron Mueckin veistosten mittakaava poikkeaa usein luonnollisesta koosta. Teoksen A Girl (2006) tytöllä on mittaa viisi metriä.
Ron Mueckin veistosten mittakaava poikkeaa usein luonnollisesta koosta. Teoksen A Girl (2006) tytöllä on mittaa viisi metriä.

Veistokset eivät kuitenkaan ole vain teknisiä suorituksia. Aidontuntuisuus on viety niin pitkälle, että hahmoilla tuntuu olevan myös elävien ihmisten ongelmat.

Hahmojen paljonpuhuvilla kasvoilla on kyllästynyt, tyhjä katse, joka huokuu eksistentialistista ahdistusta. Ruokakasseja kantava äiti on pysähtynyt tuijottamaan tyhjyyteen, lusikkaan käpertynyt pariskunta on henkisesti kaukana toisistaan ja vastasyntyneet ovat kaikkea muuta kuin tyytyväisiä. Kaikki tuntuvat kysyvän, miten he ovat päätyneet tähän mielekkyyttä vailla olevaan elämäänsä.

Näyttelyn ainoa onnellinen hahmo on pieneen huopapesään kääriytynyt pikkumies, joka on löytänyt pehmeän turvapaikan elämän aallokoilta.

Mueck on vanginnut ihmishahmonsa jännitteiseen hetkeen, joka jättää katsojan arvailemaan, mitä on tapahtunut tai on tapahtumassa. Juuri veistosten ilmaisuvoimainen arvoituksellisuus ja psykologinen jännite tekevät niistä jotain paljon enemmän kuin huippuviritettyä käsityötä.

Veistosten ohella näyttely esittelee runsaasti dokumentaatiota teosten luomisprosesseista. Gautier Leblondin viipyilevä dokumentti luo kuvaa siitä valtavasta työmäärästä, jonka teosten luominen vaatii. Dokumentaatiot katsottuaan ymmärtää, miksi Mueckin tuotanto koostuu ainoastaan 40 veistoksesta. Niistä 10 on nyt esillä Hildénillä.

Yhdessä Reima Nevalaisen Vuoden nuori taiteilija -näyttelyn kanssa Mueck tekee Tampereesta kovan luokan kesänäyttelykohteen.

Jussi Koivunen
Ikääntynyt pariskunta ottaa aurinkoa Sara Hildénin taidemuseon keskisalissa. Teos Couple under an Umbrella (2013) on hieno näyte Mueckin kyvystä kuvata ihmisen ihoa kurttuineen ja maksaläiskineen.
Ikääntynyt pariskunta ottaa aurinkoa Sara Hildénin taidemuseon keskisalissa. Teos Couple under an Umbrella (2013) on hieno näyte Mueckin kyvystä kuvata ihmisen ihoa kurttuineen ja maksaläiskineen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat