Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvataidearvio: Brittitaiteilija Mark Wallinger signeerasi Serlachius-museo Göstan itselleen

Serlachius-museo Göstan kesä koostuu käsitetaiteesta, karvakasveista ja kuuhanhista.

Kulttuuri
 
Serlachius-museot, Sampo Linkoneva
Valtava "omakuva" koristaa Mäntän paperitehtaan seinää.
Valtava "omakuva" koristaa Mäntän paperitehtaan seinää. Kuva: Serlachius-museot, Sampo Linkoneva

KUVATAIDE Mark Wallinger Mark 28.5.–9.10. Noora Schroderus: Feminiininen sensibiliteetti 14.5.–4.9. ja Taiteen tähtitaivaat 14.5.2016–8.1.2017 Serlachius-museo Göstassa (Joenniementie 47, Mänttä). 1.6.–31.8. ma–su 10–18, 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Joskus nimi on enne: brittitaiteilija Mark Wallingerin etunimi tarkoittaa muun muassa merkkiä ja merkitsemistä. Niistä on kyse myös Wallingerin näyttelyssä Serlachius-museo Göstassa.

Britannian tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluva Wallinger on käynyt signeeraamassa Göstan vanhan kartanon Mäntässä ja ripustanut valtavan ”omakuvan”, englannin kielessä ”minää” tarkoittavan i-kirjaimen paperitehtaan seinään. Myös muissa teoksissa toistuu usein kielen, merkitsemisen ja jäljen jättämisen tematiikka.

Wallinger on tunnettu siitä, että hän ei koskaan tee samaa teosta kahta kertaa. Heterogeenisyys näkyy myös Göstan näyttelyssä: löytyy omakuvia, videoperformansseja, maalauksia, Doctor Whota, luonnontiedettä ja kilpahevosia.

Kaikkea yhdistää viileän tyylikäs visuaalisuus, monitulkintaisuus sekä brittiläisen kuivakka huumori.

Wallingerin teosten petollinen yksinkertaisuus kätkee taakseen pikkutarkan ajatustyön. Teokset viittaavat moneen suuntaan taidehistoriasta tieteen kautta politiikkaan ja raviurheiluun, mikä vaatii myös katsojalta paljon. Vastaavasti teokset tarjoavat paljon oivaltamisen iloa.

Stefan Maria Rother
Videoperformanssissa Sleeper Wallinger kuljeskelee karhuksi pukeutuneena Berliinin Neue Nationalgalerien öisessä aulassa.
Videoperformanssissa Sleeper Wallinger kuljeskelee karhuksi pukeutuneena Berliinin Neue Nationalgalerien öisessä aulassa.

Göstan parhaimpiin teoksiin lukeutuvat Wallingerin videoteokset, joissa hän esittää eksynyttä karhua, visualisoi Einsteinin erityistä suhteellisuusteoriaa sekä muuttaa rakennustelineiden avulla merenrannan abstraktiksi sommitelmaksi.

40 teoksen kokonaisuuden on kuratoinut Helsingin Sanomien kriitikko Timo Valjakka.

Wallingerin ohella Göstassa on kaksi muutakin näyttelyä. Yhdessä näyttelyt muodostavat raikkaan kesäkohteen, jossa on korkean tason ohella sopivasti pilkettä silmäkulmassa.

Noora Schroderus
Noora Schroderus kyseenalaistaa sukupuolinormeja kirjomalla seteleiden suurmiehille peruukit.
Noora Schroderus kyseenalaistaa sukupuolinormeja kirjomalla seteleiden suurmiehille peruukit.

Kuvanveistäjä Noora Schroderus on tullut tunnetuksi innovatiivisena materiaalinkäyttäjänä. Göstassa on esillä Helsingissäkin nähtyjä seteleitä, joissa esiintyville suurmiehille Schroderus on kirjonut hassut peruukit. Hän on myös punonut muun muassa ihmisten genitaalikarvoista eräänlaisia kasvinäytteitä muistuttavia teoksia. Oivaltavat teokset tuovat esiin humoristisesti sukupuoliasetelmiin liittyviä valtarakenteita ja ennakko-oletuksia.

Kolmannessa näyttelyssä esitellään tähtitieteen ja kuvataiteen suhdetta. Kaukaa haetulta tuntuva aihe osoittautuu yllättävän rikkaaksi, kun yhdistelmä vanhaa ja uutta taidetta osoittaa taiteilijoiden katsoneen tähtiin jo kauan. Tieteen ja taiteen rajapintoja esittelevän näyttelyn helmeksi nousee Agnes Meyer-Brandisin hilpeä videoteos, jossa hän kouluttaa hanhia lentomatkalle Kuuhun.

Hauser & Wirth, Alex Delfanne
Rorschach-läiskiä muistuttavassa maalaussarjassa id Paintings (2015) Wallinger on päästänyt alitajuntansa valloilleen.
Rorschach-läiskiä muistuttavassa maalaussarjassa id Paintings (2015) Wallinger on päästänyt alitajuntansa valloilleen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat