Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaisen poliisisarjan kuulua etsivä Schimanskia vuosikymmeniä näytellyt Götz George on kuollut

Kulttuuri
 
Peter Bischoff / Getty Images
Götz George
Götz George Kuva: Peter Bischoff / Getty Images

Duisburgilaista etsivää Horst Schimanskia näytellyt Götz George on kuollut. Tatort- eli Rikospaikalla-poliisisarjassa miltei 30 jaksossa näytellyt George kuoli 77-vuotiaana Hampurissa 19. päivänä kesäkuuta. Vuosina 1981–1991 kuvatut jaksot nähtiin myös Suomen tv:ssä nimellä Schimanski. George oli tunnetuin Rikospaikalla-sarjan poliisihahmoista.

Kaiken kaikkiaan saksalais–itävaltalaisessa Rikospaikalla-sarjassa on kuvattu yli 900 jaksoa. Georgen lisäksi sarjassa ovat esiintyneet mm. Miroslav Nemec, Klaus J. Behrendt, Udo Wachtveitl ja Ulrike Folkerts.

Myöhemmin 1990- ja 2000-luvulla Götz George teki vielä toistakymmentä itsenäisiä Schimanski-jaksoa. Taustaltaan Georgen näyttelemä etsivä edusti leimallisesti työväenluokkaa, mikä teki poliisihahmosta rosoisemman ja mielenkiintoisemman kuin Tatort-sarjan poliiseista keskimäärin. Hän ei urhia hienostellut.

Schimanski olikin erityisen rakastettu hahmo Saksassa ja Itävallassa. Näyttelijän sarjassa käyttämä beigenvärinen trenssi sai nimekseen Schimanski-takki.

Götz Georgen vanhemmat Heinrich George ja Berta Drews olivat tunnettuja teatterinäyttelijöitä. Etunimensä hän sai keisarilliselta ritarilta Gottfried ’Götz’ von Berlichingeniltä, josta Johann Wolfgang von Goethe on kiroittanut näytelmä Götz von Berlichingen, rautakäsi (1773). Sekin sitoi hänet lavalle. Hänen isänsä kuoli vuonna 1946 vankileirillä Neuvostoliitossa.

Götz George näytteli myös useissa elokuvissa ja näytelmissä. Ensimmäisen elokuvansa hän teki jo 15-vuotiaana vuonna 1953, viimeisen vuonna 2012. Satiirisessa elokuvassa Mein Kampf (2009) hän näytteli fiktiivistä Schlomo Herzlliä, joka keksii elokuvassa parikymppiselle Adolf Hitlerille tämän hiustyylin. Elokuva perustui George Taborin kuuluisaan näytelmään.

Götz George näytteli etsivä Horst Schimanskin roolia. Kuvassa oikealla Christiane Lemm.
Götz George näytteli etsivä Horst Schimanskin roolia. Kuvassa oikealla Christiane Lemm.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat