Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The Sun ei ollutkaan tiukin EU:n vihaaja – näin brexit näkyi brittilehtien etusivuilla

Brittilehdistöstä Financial Times oli vahvin EU:n kannattaja, kertoo tutkimus.

Kulttuuri
 
HS
Metro-lehti kommentoi etusivullaan johtajuuden puutetta. Financial Times taas otti käyttöön harvinaiset mustat reunukset.
Metro-lehti kommentoi etusivullaan johtajuuden puutetta. Financial Times taas otti käyttöön harvinaiset mustat reunukset. Kuva: HS

Iso-Britannian keltaisen tabloid-lehdistön lipunkantaja The Sun ei ollutkaan räyhäkkäin brexitin kannattaja.

Yleisen mielikuvan mukaan lehti on saarivaltion lehdistöstä EU-vastaisin, mutta Loughboroughin yliopiston viestintä- ja kulttuuritutkimuskeskuksen vertailun mukaan brexitin tiukin puoltaja kevään aikana oli Daily Express, konservatiivinen tabloid-lehti.

Näin lehti uutisoi äänestystuloksesta:

The Sun on moukaroinut EU:ta ja sen hallintoa jo vuosikymmeniä.

Erityisesti lehti muistetaan vuoden 1990 etusivustaan, jossa se julisti silloiselle Euroopan komission puheenjohtajalle Jacques Delorsille suorasukaisen viestin Up yours Delors (”Vedä käteen, Delors”), jota lisäksi tehostettiin kansainvälisellä käsimerkillä:

Loughboroughin yliopiston vertailussa tutkittiin yhdeksän lehden kirjoittelua. Juttuja analysoitiin yksi kerrallaan otettiinko niissä myönteinen kanta EU:ssa pysymiseen vai lähtemiseen.

Viihteellistä iltapäivälehdistöä edustivat Daily Mirror, Daily Star ja The Sun, keskitien lehtiä Daily Express ja Daily Mail ja ns. laatulehtiä Daily Telegraph, Financial Times, The Guardian ja The Times.

Voimakkaimmin kantaa EU:ssa pysymiseen ottivat Financial Times, Guardian ja Daily Mirror. Jonkin verran tukea EU:lle antoi The Times.

Tíukimmin eron puolesta olivat Daily Express ja Daily Mail. Kriittisiä olivat myös Daily Star, The Sun ja Daily Telegraph.

Analyysin kohteena oli 1 127 juttua, jotka julkaistiin 6.5.–8.6.

Vertailun saatesanoissa muistutettiin, että kansanäänestyksen asetelma oli hyvin monimutkainen, sillä itse peruskysymys –kyllä vai ei EU:lle – jakoi konservatiivien leirin kahtia.

Tämä sekoitti Iso-Britannian lehdistöä, jolla oli vaikeata tukeutua normaaleihin poliittisiin liittolaisiinsa.

Myöhemmässä vertailussa tutkimusryhmä tutki myös televisio-ohjelmia. Tulosten mukaan televisiossa nähtiin aavistuksen verran enemmän EU-myönteistä asioiden käsittelyä.

Tällaisia etusivuja brittilehdissä nähtiin viikonloppuna.

Iltapäivälehti Daily Mail oli vahvasti brexitin puolella:

The Guardian tuki EU:hun jäämistä:

Myös iltapäivälehti Mirror oli EU:n kannalla:

Laatulehdistä Times oli lähellä neutraalia ja Telegraph eron puolella:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat