Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajan tie vei Suvisoiton ja Lahden kaupunginorkesterin johtoon –”Ulkomaalaisten tulee kunnioittaa maata, johon he tulevat”

Sinfonia Lahden uusi ylikapellimestari Dima Slobodeniouk suunnitteli Avantin tämän viikon Suvisoiton. 16-vuotiaana Suomeen muuttaneella menestyjällä on myös vastaus siihen, miten maahanmuuttoon tulisi suhtautua.

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen / HS
Dima Slobodeniouk harjoitti kamariorkesteri Avantia maanantaina Kaapelitehtaan Merihallissa. Suvisoiton avajaiskonsertti on Porvoon Taidetehtaassa torstaina.
Dima Slobodeniouk harjoitti kamariorkesteri Avantia maanantaina Kaapelitehtaan Merihallissa. Suvisoiton avajaiskonsertti on Porvoon Taidetehtaassa torstaina. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Kuka?

Dima Slobodeniouk

 Syntynyt 1975 Moskovassa. Muutti 16-vuotiaana muusikkoperheensä mukana Suomeen.

 Oulu Sinfonian taiteellinen johtaja 2005–2008. Vuodesta 2012 Galician sinfoniaorkesterin johtaja.

 Aloittaa syksyllä Sinfonia Lahden ja Lahden Sibeliusfestivaalin johdossa.

  Tämän kesän Porvoon Suvisoiton taiteellinen johtaja.

Eurooppa on turbulenssissa ja meno kovempaa kuin aikoihin, mutta Porvoon Suvisoitossa saa tällä viikolla ”vain olla”. Se on kesän Suvisoiton suunnitelleen kapellimestari Dima Slobodenioukin valitsema teema.

”Minua häiritsee eniten jatkuva kiire ja sitä kautta tapahtuva näkökentän supistuminen. Halusin luoda tilaa taiteelle ja kuuntelemiselle”, hän kertoo.

Slobodenioukin mielestä kesän teema Just be, ole vain, ei sido ihmisiä ajattelemaan tiettyjä otsikoita. Yleisö voi kuunnella avoimemmin konsertteja.

”Kyky kuunnella toisiamme on nykyisin uhanalaisten asioiden luettelossa yhteiskunnassamme”, hän muistuttaa.

Sloboneiouk tuo ohjelmistoon Mozartin kaltaisten klassikkojen lisäksi eläviä säveltäjiä Jörg Widmanista lähtien, sekä viime vuonna kuolleen Jouni Kaipaisen musiikkia.

”On myös teemoja, jotka yleisö ehkä huomaa vasta konsertin jälkeen. Esimerkiksi Sebastian Fagerlundin kitarakonserton jälkeen tulee flamencoa ja nykyelämäni Espanja-yhteyksiä.”

Slobodeniouk on espanjalaisen Orquestra Sinfónica de Galician ylikapellimestari. Syksyllä hän aloittaa myös Sinfonia Lahden ylikapellimestarina Okko Kamun kauden päätyttyä.

”Molemmat orkesterit ovat teknisesti korkealla tasolla. Galician orkesteri perustettiin runsas kaksikymmentä vuotta sitten ja koesoitot pidettiin silloin ympäri maailmaa. Se on kansainvälinen orkesteri, jonka profiilia ja tyylitietoisuutta on nyt laajennettu myös vanhempaan musiikkiin ja nykymusiikkiin.”

Lahdessa orkesteri on Slobodenioukin mielestä soinniltaan hienostuneempi.

”Sinfonia Lahden tyylitietoisuus on huipussaan Jean Sibeliuksen ja esimerkiksi Kalevi Ahon musiikissa. Beethovenin ja monen muun säveltäjän kohdalla yhteistä hengitystä ja tyylitietoisuutta voi yhä kehittää.”

Slobodeniouk oli pitkään myös Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestaripohdinnoissa, mutta HKO päätyi Susanna Mälkkiin. Slobodenioukilla ei kuitenkaan ole valittamista.

Akseli Valmunen / HS
Dima Slobodeniouk muutti Suomeen 16-vuotiaana.
Dima Slobodeniouk muutti Suomeen 16-vuotiaana.

”Teen vierailuja Seattlessa ja Baltimoressa, Ranskan kansallisorkesterin, Lontoon filharmonikkojen sekä tietysti Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin edessä.”

Hän on siis erityisen menestynyt suomalainen. Ja vaikka hän on ollut jo vuosikymmeniä ”meidän Dima”, hän oli aikoinaan myös maahanmuuttaja, jolla on omakohtainen näkemys maahanmuuttokeskustelusta – juuri siitä, jossa toisten näkemysten kuuleminen on usein vaikeaa.

Dima Slobodeniouk syntyi Moskovassa vuonna 1975. Äiti on lied-pianisti, isä soitti Moskovan filharmonikkojen alttoviulujen varaäänenjohtajana ja isoisä äänenjohtajana.

Varhaisimmat muistot liittyvät musiikkiin. Pieni Dima ryömi flyygelin alla, kun äiti soitti. Kolmevuotiaana hänet otettiin mukaan orkesteriharjoituksiin, joissa isä ja isoisä soittivat. Ja viulutunnit hän aloitti viisivuotiaana.

”Minusta tehtiin määrätietoisesti muusikkoa, hyvässä ja pahassa. Lapsena olisin halunnut myös leikkiä, mutta siihen ei ollut silloin hirveästi aikaa.”

Neuvostoliiton hajotessa Diman isä perusti nuoria muusikoita auttavan säätiön. Mitä korkeammalle hän nousi, sitä hämärämmäksi touhu kävi.

”Harmaa talous oli vallalla. Kukaan ei hallinnut maata määrätietoisella kädellä, kuten nyt.”

Diman isä halusi vakaampaan ympäristöön. Hän haki ja sai paikan Vaasan kaupunginorkesterista. Perhe seurasi mukana.

”Oli se vähän karmeata murrosikäiselle. Kaverit jäivät Moskovaan. Kivaa oli Suomen kiinnostavuus ja kauneus.”

16-vuotiaana hän muutti perheen luota Vaasasta Jyväskylään saadakseen legendaarisen David Oistrahin opissa kouliintuneen Olga Parhomenkon opetusta.

”Silloin tuli kapinavaihe, kun opettaja aloitti nollasta. Ensin soitettiin vain vapaita kieliä ja puhdistettiin tekniikkaa.”

Valinnan hetki oli koittanut. Tässä vaiheessa lahjakas maahanmuuttaja olisi voinut suistua raiteiltaan.

Kapinavaihe jäi kuitenkin lähinnä sisäiseksi. Asiaa varmasti auttoi se, että klassisen musiikin kieli on universaalia ja sen hallitseminen korkealla tasolla toi heti arvostusta Suomessakin.

”Sain hyvää kohtelua ja päätin, että Suomi on kotimaani ja puhun täällä suomea. Opettelin kielen mahdollisimman nopeasti, koska englantia puhuen olisin ollut kahden leirin välissä.”

Hän ei kokenut ryssittelyä tai muuta ulkomaalaisvastaisuutta.

”Yhden ainoan kerran joku kännityyppi huusi ’mustaparta-apina’. Olen etuoikeutettu, kun se jäi yksittäiseksi tapaukseksi.”

Nykyisille tulijoille Slobodeniouk antaa seuraavan ohjeen.

”Ulkomaalaisten tulee kunnioittaa maata, johon he tulevat. Parasta on opetella kieli ja olla kiinnostunut tästä maasta. Ja aloittaa uusi elämä, vaikka se on vaivalloista.”

Maahanmuutto on kasvanut monissa Euroopan maissa, eikä se taida nollautua jatkossakaan.

”Parasta on pitää uudet massat kiireisinä. Eristyksissä joutilaana oleminen ei ole hyvä asia. Sveitsissä ja Suomessa tätä ei täysin ymmärretä.”

Slobodeniouk muistuttaa, että kansat ovat sekoittuneet enemmän tai vähemmän aina.

”On alueita, joissa sitä on tapahtunut vähemmän, ja siksi viime vuosien tilanne on Suomessa sokkiterapiaa, kun täällä on totuttu olemaan omissa oloissa. Mutta jos pysymme ihmisinä emmekä eläiminä, tämä voi olla rikastuttava kokemus.”

Slobodenioukin suhteen kävi tietysti hyvin. Hän pääsi Jyväskylän konservatoriossa kapellimestarikurssille ja jäi koukkuun.

”Ihan mahtavaa! Ensimmäistä kertaa tuntui, että musisointi on luontevaa.”

Vuonna 1996 Slobodeniouk pääsi Sibelius-Akatemiaan viuluoppilaaksi ja 1998 kapellimestariluokalle. Kolme vuotta myöhemmin hän voitti jo kansainvälisen kapellimestarikilpailun.

Akseli Valmunen / HS
Suvisoiton avajaiskonsertti on Porvoon Taidetehtaassa torstaina.
Suvisoiton avajaiskonsertti on Porvoon Taidetehtaassa torstaina.

Nykyisin Slobodeniouk asuu suomalaisen musiikkikasvattajavaimonsa ja poikansa kanssa pääosin Espanjassa. Hänestä on tullut kaiken muun ohessa Youtube-ilmiö: Galician orkesteri työntää lähes kaiken Slobodenioukin johtaman musiikin verkkoon videotallenteina.

”Youtube-kanavallamme on satojatuhansia seuraajia. Galicia on huitsin Nevadassa, mutta olemme saaneet kaksi kiertuekutsua juuri Youtube-näyttöjen vuoksi.”

Sinfonia Lahti laittaa osan konserteista ClassicLive-videopalveluun.

”Tätä haluaisin kehittää. Kaikkea ei voi verkkoon laittaa tekijänoikeuksien vuoksi, mutta paljon voi.”

Entä mikä on seuraava askel?

”Kolme seuraavaa vuotta työskentelen Lahden ja Galician orkesterien johdossa. Samalla vierailujen on tarkoitus muodostaa spiraali, joka tarjoaa uusia haasteita. Kovin paljon pidemmälle ei vielä voi suunnitella.”

Porvoon Suvisoitto 29.6.–3.7. Koko ohjelma: http://www.avantimusic.fi Sinfonia Lahden ensi kauden ohjelma: http://www.sinfonialahti.fi/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat