Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen punk keski-iässä: 40 vuotta hauskanpitoa ja oppositiota

Punk-lehdistö saa oman näyttelyn Tampereen Postimuseoon.

Kulttuuri
 
Tampereen Postimuseo
Lintu ja Hilse olivat levikiltään suurimpia pienlehtiä. Hilseen painos oli enimmillään jopa viisituhatta kappaletta. Jukka Tilsan Zärpä-lehti puolestaan oli omakustanteinen sarjakuvalehti.
Lintu ja Hilse olivat levikiltään suurimpia pienlehtiä. Hilseen painos oli enimmillään jopa viisituhatta kappaletta. Jukka Tilsan Zärpä-lehti puolestaan oli omakustanteinen sarjakuvalehti. Kuva: Tampereen Postimuseo

Ensi vuonna vietetään suomalaisen punkin 40–vuotisjuhlia.

Vuonna 1977 suomalaisteinien tajuntaan rysäyttivät kotimaisittain ennennäkemättömällä asenteella ja energialla esimerkiksi Pete Malmin ja Andy McCoyn yhtye Briard ja Pelle Miljoonan bändi N.U.S.

Briard ei esittänyt iskelmälaulajien ja rokkibändien tapaan kappaleita hempeilystä ja romantiikasta, vaan tiivisti ensisinglensä sanoman muotoon ”I Really Hate Ya”. Seuraava sinkku kantoi nimeä ”Fuck the Army”.

N.U.S. puolestaan esitti kappaleita kuten ”Mä hajotan tän maailman”, ”Ei oo järkee mennä armeijaan” ja ”Olen työtön”.

”Punk oli tee-se-itse -musiikkia. Se ei vaatinut erityisiä taitoja tai koulutusta. Tärkeintä oli itse tekeminen ja into. Haluttiin tuoda esiin asioita, jotka itse koettiin tärkeiksi”, kertoo punk-kulttuurista pienlehtiin samoihin aikoihin kirjoittanut Pauli Kallio.

Rami Marjamäki
Pauli Kallio
Pauli Kallio

Punk-musiikin vanavedessä Suomeen rantautui kokonaisvaltainen itse tekemisen kulttuuri. Bändien, levyjen ja keikkojen yhteyteen syntyi kokonainen alakulttuurilehdistö, joka kukoisti vuosikausia.

Juuri tätä pienlehtien kirjoa ja loistokautta esitellään ensi vuonna, siis kotimaisen punkin 40-vuotisjuhlana, Tampereen Postimuseossa. Pienlehtiä ja punk-kirjeitä -näyttelyn kuratoi Pauli Kallio.

”Pääasia punk-kulttuurissa oli kapina tylsää kulttuuria vastaan. Otettiin rokkiin liittyvä hauskanpito ja yhdistettiin se yhteiskunnallisessa oppositiossa olemiseen”, Kallio sanoo.

Punk-kulttuurin oma aktiivinen lehdistö oli kuin oman aikansa sosiaalinen media. Pienlehdistö onnistui yhtä aikaa vahvistamaan yhteisöä, välittämään tietoa ja toimimaan keskustelufoorumina. Lehtien sivuilla vaihdettiin kiivaasti mielipiteitä bändeistä, niiden soittajista ja musiikista.

”Punkin alkuaikojen yhteishenki oli monelle sellainen ’kerran elämässä’-tyyppinen juttu. Moni sittemmin isoihin lehtiin kirjoittanut journalisti aloitti uransa pienlehdistä.”

Tampere on pienlehtinäyttelylle otollinen kaupunki, sillä kaupungin kaduilta ja treenikämpiltä on vuosien saatossa maailmalle ponnistanut lukematon määrä bändejä ja lehtiä.

1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa asiaa auttoi punkkiin myötämielisesti suhtautunut levymoguli Epe Helenius, jonka levymerkki Poko Rekords ja levykauppa Epe’s Music Shop näyttivät vihreää valoa muun muassa Ylöjärveltä tulleelle punk-yhtye Eppu Normaalille.

Myöhemmin urallaan suomirock-ikoniksi kohonneen Eppu Normaalin ensimmäinen levy Aknepop (1978) oli vielä silkkaa punkkia. Sen kappaleet Poliisi pamputtaa, Poliisi pamputtaa taas ja Teen sinusta muusia viitoittivat tietä, jonka vartta suomalaisnuoriso asteli 1980-luvulle.

Postimuseon näyttelyn Kallio aikoo koota monipuolisuutta noudattaen sekä omaan vaistoon ja makuun nojaten.

Kallion oma pienlehtiura lähti käyntiin legendaarisen Hilse-lehden ja sen päätoimittajan Kimmo Miettisen suosiollisella avustuksella.

”Lähetin kirjoittamiani sinkkuarvosteluita Hilseen toimitukseen, ja Miettinen julkaisi arviot lehden kolmannessa numerossa. Olin siitä lähtien avustajana muutaman vuoden ajan, kunnes perustin Suuren Kurpitsan.”

Suuri Kurpitsa oli Kallion vetämä pienlehti, joka julkaisi ”punkjuttuja ja sarjakuvia”. Muutaman numeron jälkeen sarjakuvat valloittivat lehden sivut kokonaan, ja projektista kasvoi lopulta samalla nimellä tunnettu sarjakuvakustantamo Suuri Kurpitsa.

Vielä nykyisin ilmestyvistä pienlehdistä Kallio nostaa esiin jo 30 vuotta omaa vaihtoehtoista tietään taivaltaneen Toinen vaihtoehto -lehden, sekä tamperelaisen Kuuma linja -lehden.

”Toinen vaihtoehto on pitkäikäisyydellään aivan poikkeuksellinen. Kuuma linja puolestaan esittelee kaikenlaista kulttuuria lattiasta kattoon.”

Tampereen Postimuseon Pienlehtiä ja punk-kirjeitä -näyttelyn yhteistyökumppaneina toimivat Oranssi ry ja Musiikkiarkisto Japa. Oranssin ja Japan yhteinen pienlehtiarkisto sai Vuoden 2015 arkistoteko -palkinnon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat