Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli kaksi miljoonaa katsojaa: Tänään alkavan Allsång på Skansenin ruotsalainen yhteislaulukesä sulattaa jopa kyynisen suomalaiskatsojan

Kulttuuri
 
Kalle Koponen
Skansenin yhteislaulushow on vetänyt paikalle parhaimmillaan 28000 ihmistä. Kuva on kesältä 2008, jolloin ohjelmaa juonsi Anders Lundin.
Skansenin yhteislaulushow on vetänyt paikalle parhaimmillaan 28000 ihmistä. Kuva on kesältä 2008, jolloin ohjelmaa juonsi Anders Lundin. Kuva: Kalle Koponen

Siellä he taas ovat.

Tuhannet hymyilevät ruotsalaiset, jotka keinuvat musiikin tahtiin tekstivihkot kourassaan, satoi tai paistoi, ja laulavat ”Stockholm i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu”.

Tiistai-iltana alkaa Allsång på Skansen -musiikkiohjelman 37. televisioitu kausi, ja viidettä vuotta peräkkäin sen voi nähdä suorana myös Suomessa Yle Femillä.

Allsång på Skansen on yhteislauluohjelma, jonka rinnalla kaikki muut yhteislauluohjelmat kalpenevat. Se lähetetään kahdeksana perättäisenä tiistaina Tukholman Djurgårdenilta Skansenin ulkomuseosta, ja paikalla on illasta riippuen 15 000-28 000 ihmistä.

Ohjelman kulku noudattaa tuttua kaavaa.

Ensin lauletaan tunnuskappale, Tukholman kesää ylistävä Lasse Berghagenin Stockholm i mitt hjärta, sitten seuraa vuorotellen juontajan vetämiä yhteislaulunumeroita, illan solistivieraiden omia esityksiä ja illan solistivieraiden vetämiä yhteislaulunumeroita.

Tilaisuus näyttää rockfestivaalin ja koko perheen kesäjuhlan sekoitukselta. Lavan edessä on kiljuvia nuoria faneja ja taaempana lapsiperheitä, vanhuksia ja tavallista tavallisempia ruotsalaisia.

Ja tietysti muutama suomalainen Allsång-turisti Suomen lippua heiluttamassa.

Tunnelma on niin hyväntuulinen ja kesäinen, että epäluuloisin suomalainenkin innostuu siitä – jos ei muuten, niin ironian suojissa.

Tänä vuonna ohjelman uutuus on juontaja Sanna Nielsen, joka perii paikan kahtena edellisenä kesänä ohjelmaa vetäneeltä Petra Marklundilta.

Ohjelman uusi juontaja Sanna Nielsen edusti Ruotsia Euroviisuissa kaksi vuotta sitten.
Ohjelman uusi juontaja Sanna Nielsen edusti Ruotsia Euroviisuissa kaksi vuotta sitten.

Vaikka Allsång på Skansen on hyvin vanhanaikainen tv-ohjelma, ja sen lavanäkymä on koivuineen kuin 1970-luvun juhannusjuhlilta, niin siinä vierailee jatkuvasti Ruotsin menestyneimpiä poptähtiä.

Koivujen katveessa on nähty paljon muutakin kuin periruotsalaisia dansband-solisteja tai musikaalitähtiä. Viime vuosien vieraita ovat olleet muiden muassa Seinabo Sey, Laleh ja Icona Pop.

Ruotsin tunnetuimmista rockyhtyeistä The Ark ehti vierailla ohjelmassa kolmesti ja vanha indiesuosikki Bob Hund on Skansenin lavalla tänä kesänä ensi kertaa.

Ruotsinkielisen rockin supertähti Håkan Hellström on laulanut ohjelmassa peräti seitsemänä kesänä. Ainoastaan äärimetalliyhtyeet ja Aviciin kaltaiset suurimmat edm-tähdet puuttuvat tähänastisten esiintyjien listasta.

Syy on hurjassa suosiossa. Allsång på Skansen kerää Ruotsissa ruutujen ääreen jopa 2,3 miljoonaa katsojaa, mikä on kova luku kesällä.

Ruotsin katsotuin tv-ohjelma on jo vuosia ollut maan oman euroviisukarsinnan eli Melodifestivalenin finaali, joka on saanut parhaimmillaan yli neljä miljoonaa katsojaa.

Suosio näkyy myös Suomen hiljaisessa tv-kesässä. Viime vuonna Allsång på Skansenin avausjaksoa katsoi 124 000 ihmistä, ja se oli Yle Femin kesäkuun katsotuin ohjelma.

Allsång på Skansen Yle Femillä ti 28. kesäkuuta klo 21.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat