Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikkelin musiikkijuhlilla soittaneen 18-vuotiaan Jonathan Roozemanin unelma toteutui

Lupaava sellisti pääsi ylioppilaaksi ja solistien eliittikouluun. Myös Valeri Gergijev myhäilee lupaavan sellistin kehitykselle.

Kulttuuri
 
18-vuotias espoolaissellisti toteutti unelmansa
18-vuotias espoolaissellisti toteutti unelmansa
Jonathan Roozeman kirjoitti ylioppilaaksi, sai unelmapaikan solistien eliittikouluun Kronberg-akatemiaan Saksaan ja kehut Valeri Gergijeviltä Mikkelin musiikkijuhlilla. HSTV seurasi nuoren menestyjän päivää. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Mikkeli

Espoolaisen Jonathan Roozemanin elämä on vahvassa myötätuulessa. Viime vuonna hän ylsi jo finaaliin Moskovan Tšaikovski-kilpailussa, opiskeltuaan Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Martti Rousin johdolla. Tänä keväänä hän kirjoitti ylioppilaaksi ja sai lähinnä eximioita ja magnoja.

”Cee tuli äidinkielestä, mikä menee kaksoiskansalaisuuden piikkiin”, hollantilais-suomalainen nuori sellisti kertoo.

Haastattelupäivänä hymy on entistäkin herkemmässä. Hän on juuri saanut tietää pääsevänsä unelmien opiskelupaikkaan!

”Se on paikka, jonne kaikki haluavat, mutta kukaan ei pääse”, Roozeman kuvailee.

Kyseessä on Kronberg-akatemia Frankfurtin lähistöllä. Sellisti Mstislav Rostropovitš perusti sen ystäviensä kanssa jousisoittajille vuonna 1993 kansainvälisiä tähtisolisteja kehittämään.

”Sieltä on tullut maailmantähtiä kuten viulisti Vilde Frang ja kilpailuvoittajia kuten Sibelius-viulukilvan voittanut Christel Lee ja edellisen Paulon sellokilpailun voittanut Kian Soltani”, Roozeman tietää.

Opettajatkin ovat huippuja: viulussa esimerkiksi Christian Tetzlaff ja sellossa Frans Helmerson, josta tulee myös Roozemanin pääasiallinen opettaja.

”Siellä on riisuttu kaikki turha pois. Keskitytään solistiseen koulutukseen ja kamarimusiikkiin. Kahdessa vuodessa on tarkoitus tehdä kandin paperit ja lisävuoden jälkeen päästä maisteriksi.”

Oppilaitos myös ymmärtää, että nuoria viedään konsertteihin ympäri maailmaa.

”Teoriaan saa vaikka yksityistunteja, jos on konserttien vuoksi ollut poissa. Ja uraihmiset auttavat uran luonnissa.”

Nyt pitäisi sitten täyttää valtavat odotukset, jotka tuonkin eliittikoulun opettajilla ja oppilailla itsellään ovat. Onneksi Roozeman näyttää menevän muusikkona hyvin eteenpäin. Hän selvitti kunnialla Sergei Prokofjevin valtavan Sinfonia Concertanten toukokuussa Musiikkitalossa ja nyt Mariinski-teatterin solistina.

”Teos syventyi vielä Musiikkitalon esityksestä. Tiesin paremmin mitä itse tahdon ja onhan Mariinski-teatterin kulttuuri eri tasolla kuin Sibelius-Akatemian oppilasorkesterin. Vaikka siellä saimme viisi harjoitusta ja täällä kävimme teoksen vain kerran läpi kolmessa vartissa.”

Myös Pietarin Mariinski-teatterin pääjohtaja Valeri Gergijev myhäili sellistin kehitykselle. Se voi tuoda lisää esiintymisiä. Seuraavan kerran Roozeman soittaa Gergijevin johdolla Turun musiikkijuhlilla elokuussa.

Roozemanin kesä jatkuu festivaaleilla Kuhmosta Korsholmaan. Hän konsertoi myös Amsterdamin sellobiennaalissa, Armeniassa ja Italiassa.

Juha Metso
18-vuotias Jonathan Roozeman pääsi jälleen musisoimaan Mikkelin musiikkijuhlille Valeri Gergijevin johdolla.
18-vuotias Jonathan Roozeman pääsi jälleen musisoimaan Mikkelin musiikkijuhlille Valeri Gergijevin johdolla.

Samalla on muistettava, että vain kourallinen maailman sellisteistä saa pääasiallisen elantonsa solistisella uralla.

Jos Roozemanin unelmat toteutuvat jatkossakin, miten hän haluaisi ammatillisen ajankäyttönsä jakaa?

”Haluaisin soittaa solistina ja kamarimuusikkona mahdollisimman hienojen taiteilijoiden kanssa, jotta saisin heiltä lisää ideoita ja inspiraatiota ja jakaa sitä eteenpäin soitollani.”

Kovimmatkin sellosolistit saavat usein osan leipäänsä opetustehtävistä. Se on myös osa vanhaa mestari-kisälli-perinnettä: kun jotain osaa, se pitää jakaa.

”Pedagogia kiinnostaa myös vähän, mutta ensin pitää olla jotain opetettavaa. 18-vuotiaana ei olla vielä lähelläkään sellaista tilannetta”, nuori sellisti tuumii.

Juha Metso
Jonathan Roozeman lähtee opiskelemaan tähtisolistien Kronberg-akatemian Frankfurtin lähistölle.
Jonathan Roozeman lähtee opiskelemaan tähtisolistien Kronberg-akatemian Frankfurtin lähistölle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat