Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäntyharjulle tulee uusi elokuvafestari, joka keskittyy luontoon, Intiaan ja elokuvamusiikkiin

Elokuvaohjaaja Roosa Toivonen ja säveltäjä Tuomas Kantelinen perustivat uuteen kesäkuntaansa ”hyvän mielen ilokuvafestivaalin”.

Kulttuuri
 
Katri Kallionpää / HS
Roosa Toivosen ja Tuomas Kantelisen uusi kesäkoti on Varpasen vanha kyläkoulu.
Roosa Toivosen ja Tuomas Kantelisen uusi kesäkoti on Varpasen vanha kyläkoulu. Kuva: Katri Kallionpää / HS

Suomi saa elokuussa uuden elokuvafestivaalin, ”Hyvän mielen elokuvien” Ilokuvafestivaali levittäytyy Mäntyharjun kuntaan.

Kyseessä on kahden uuden kesämäntyharjulaisen, elokuvaohjaaja Roosa Toivosen ja hänen puolisonsa, säveltäjä Tuomas Kantelisen järjestämä tapahtuma, jonka näyttämöinä ovat elokuvateatterin lisäksi kesäteatteri, luonto ja pariskunnan uusi kesäkoti, Varpasen kyläkoulu.

Festarin teemoja ovat muun muassa luonto, joita edustavat japanilaisen Hayao Miyazakin luontoteemaiset animaatiot. Perjantaina keskitytään Intiaan: festivaaliklubillakin esiintyy intialainen Qawwali Brothers. Dokumenttisarjassa nähdään Lasse Naukkarisen dokumentteja. Ulkomainen vieras on brittiläinen elokuvasäveltäjä Patrick Doyle, joka on säveltänyt musiikin muun muassa elokuvaan Harry Potter ja liekehtivä pikari. Lisäksi festarin yhteydessä pidetään suomalaisten ja kansainvälisten nuorten lyhytfilmityöpaja.

Festarin musiikkiesiintyjiä ovat myös Värttinä, Tipsy Gipsy sekä Mäntyharjun huuliharppuyhtye Huulihärppes.

Toivonen ja Kantelinen ovat itsekin tuoreita kesämäntyharjulaisia, sillä he ovat hankkineet kesäresidenssikseen Varpasen vanhan kyläkoulun, jonka kuistilla he kertovat festivaalistaan toimittajille.

Koulu ei kuitenkaan ole pariskunnalle pelkkä festaripaikka vaan myös kesäkoti.

”On tästä unelmoitu. Tämä on taidekeskus itselle”, Kantelinen summaa.

Kuistilla pelmahtelee myös uusi perheenjäsen, kouluikäinen tytär, jonka Toivonen ja Kantelinen hakivat luokseen viime syksynä vuosien odotuksen jälkeen Intiasta.

Kantelinen ei kuitenkaan voi täysin vetäytyä Mäntyharjun rauhaan, sillä hänellä on työn alla useitakin kansainvälisiä ja kotimaisia sävellysprojekteja. Haastattelua tehtäessä hän on lähdössä Moskovaan neuvottelemaan seuraavasta elokuvahankkeestaan, venäläisestä Icebreaker-elokuvasta. Se kertoo jäänmurtajasta, joka juuttuu etelänavalle kahdeksi kuukaudeksi vuonna 1985 kun Neuvostoliitto alkaa murentua.

Tulevia projekteja ovat myös muun muassa Euroopassa kuvattava intialainen road movie, kiinalainen fantasiaelokuva ja pohjoismainen yhteistuotantodraama.

Konserttimusiikin puolella työn alla on uusi yhteistyö Kansallisbaletin ja koreografi Kenneth Greven kanssa. Kantelisen ja Greven aiemmat satubalettit, Lumikuningatar vuodelta 2012 ja Pieni merenneito vuodelta 2015 olivat menestyksiä-

Kantelinen tulee olemaan esillä myös Suomen satavuotisjuhlavuonna, kun Ilmajoen musiikkijuhlat kantaesittää hänen Mannerheim-oopperansa. Sen päärooleissa nähdään Waltteri Torikka, Johanna Rusanen-Kartano, Essi Luttinen ja Annami Hylkilä.

Pariskunnan yhteinen projekti on koko perheen satuelokuva kirjailija Aili Somersalon sadusta Mestaritontun seikkailut.

Toivosen edellinen elokuva Avain Italiaan voitti elokuussa 2011 pääpalkinnon Feel Good –elokuvafestivaaleilla Los Angelesissa.

Ilokuvafestivaali 4.–7. elokuuta Mäntyharjussa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat