Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittu oopperatähti Elīna Garanča palaa Suomeen laulamaan liediä

Kulttuuri
 
Elīna Garanča syntyi 1976 muusikkoperheeseen Latviaan.
Elīna Garanča syntyi 1976 muusikkoperheeseen Latviaan.

Tätähän hehkuttaisi mielellään kotiinpaluuna, kun Elīna Garanča palaa konsertoimaan Suomeen. Moni suomalainen toki muistaa latvialaismezzosopraanoa erityisellä lämmöllä, sillä hänen kansainvälinen menestyksensä alkoi vuonna 1999 Helsingistä. 2000-luvulla hänestä on tullut yksi maailman suurista oopperatähdistä, ja Suomessa saatiin seurata hänen uransa alkuaskelia.

Garanča (s. 1976) nousi vuonna 1999 täydestä tuntemattomuudesta kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voittajaksi, ja siitä lähtien ura on kehittynyt yhä komeammaksi.

”Eihän sen kilpailun olisi oikeasti pitänyt mennä niin”, Garanča muistelee nyt puhelinhaastattelussa. ”Olin aloittanut lauluopintoni vasta kolme vuotta aiemmin. Menin koko kilpailuun lähinnä tavatakseni muita laulajia ja nähdäkseni, olisiko siellä mahdollisia uusia opettajia.”

Voitto kuitenkin tuli. Sen jälkeen Garanča esiintyi paljon Suomessa ja levyttikin suomalaiselle Ondine-levy-yhtiölle. Ura maailmalle aukeni vuonna 2003 Salzburgin musiikkijuhlilta, jossa hän lauloi Nikolaus Harnoncourtin johtamassa Mozartin Tiituksen lempeys -oopperassa. Sittemmin Garanča on ollut tuttu näky New Yorkin Metropolitanissa, Lontoon Covent Gardenissa, Wienin valtionoopperassa ja muissa maailman huipputaloissa. Vuodesta 2005 hän on levyttänyt perinteikkäälle Deutsche Grammophon -levymerkille.

”Urani alussa olin hyvin viaton, mutta luulen että työmoraalini ei ole muuttunut vuosien varrella”, Garanča pohtii. ”Haluan mennä harjoituksiin hyvin valmistautuneena ja minua hävettää, jos niin ei jostain syystä olekaan.”

”Mutta tähän ammattiin kuuluu niin paljon muutakin kuin pelkkää laulamista”, Garanča jatkaa. ”Laulajan täytyy osata suojella itseään ja olla tietoinen siitä, mitä ympärillä tapahtuu.”

Musiikkibisnes on muuttunut paljon Garančan uran aikana 2000-luvulla, kun levymyynti on laskenut laskemistaan ja klassinen musiikki on jatkanut matkaansa kohti musiikkibisneksen marginaalia. Garančan kaltaiselle huippulaulajalle muutos ei ehkä ole niin ankara kuin muille, mutta hänkään ei ole sille immuuni.

”Tästä alasta on tullut paljon nopealiikkeisempää ja aggressiivisempaa. Nykyisin kaiken täytyy tapahtua paljon nopeammin kuin ennen, eivätkä agentit enää suojele laulajia samalla tavalla kuin aiemmin. Agenttien on pakko ottaa talliinsa paljon laulajia, kapellimestareita ja muita taiteilijoita, eivätkä he sitten ehdi taistella yksittäisen laulajan puolesta niin paljon kuin ennen.”

Turussa Elīna Garanča laulaa liedkonsertin pianisti Malcolm Martineaun kanssa. Moni tuntee Garančan erityisesti oopperalaulajana, jo siksi, että hänen kaikki levytyksensä ovat joko oopperaa tai orkesterisäestyksellisiä lauluja. Hänen liedtulkintansa ovat harvinaisempaa herkkua.

”Minähän tulen lied-perinteestä ja olen laulanut sitä koko urani ajan. Tässä Turun-konsertissa laulan muun muassa niitä Brahmsin lauluja, joita lauloin jo Mirjam Helin -kilpailussa”, Garanča kertoo.

Lied-levytyksiä Garanča ei ole tehnyt, osaksi siksi, että musiikkibisneksessä liikkuu nykyisin entistä vähemmän rahaa. Liedillä ei ole yhtä helppo tienata elantoaan kuin oopperalla – varsinkaan, kun nykyisin taiteilijat eivät juuri ansaitse levytyksillä, vaan konserteilla.

”Ajatellaanpa, että laulaja tekee levyn ja lähtee kiertueelle sen kanssa. Jos levyn ohjelmisto on ooppera-aarioita, niitä voi esittää 2 000 ihmisen saleissa, kun taas jossakin Lontoon Wigmore Hallin kaltaisessa liediin soveltuvassa salissa on vain noin 300 paikkaa”, Garanča pohtii.

”Mutta itse asiassa olen harkinnut lied-levyn tekemistä, en vain ole vielä päättänyt mitä ohjelmistoa laulaisin.”

Elīna Garanča ja Malcolm Martineau Turun konserttitalossa 2. heinäkuuta klo 19. Turun musiikkijuhlien ohjelmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat