Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roskilden festivaali alkoi: Red Hot Chili Peppers oli eilistä, syyrialainen pakolaisyhtye huomista

Syyrialaismuusikoiden orkesteri esitteli pophittien eksotiikan juuret. Kalifornian katupoikia taas alkaa ikä painaa.

Kulttuuri
 
Jacob Crawfurd
The Orchestra of Syrian Musicians koostuu Syyriasta eri puolille maailmaa sotaa paenneista muusikoista.
The Orchestra of Syrian Musicians koostuu Syyriasta eri puolille maailmaa sotaa paenneista muusikoista. Kuva: Jacob Crawfurd
Red Hot Chili Peppers ja The Orchestra of Syrian Musicians featuring Damon Albarn Roskilden festivaalilla

Kesällä 1988 Red Hot Chili Peppers oli Provinssirockin mielenkiintoisin uusi yhtye. Tänä vuonna se on Eurooppaa kiertävistä vanhoista tähdistä eniten takavuosien tunnelman varassa.

Syyskuussa Helsinkiin keikalle tulevan Red Hot Chili Peppersin alkuperäinen vetovoima perustui katupoikien karismaan ja piristepäissään soitettuun funkrockin paukkeeseen.

Sen tahdissa vietettiin hauskoja hetkiä ja perustettiin levyillekin päätyneitä uusia yhtyeitä.

Roskilden festivaalin avauspäivän pääesiintyjänä vuonna 2016 Peppers oli antikliimaksi.

Yli 30 vuotta toimineet rockyhtyeet ovat luoneet maineensa laulujensa tarinoilla ja ainutlaatuisilla melodioillaan. Red Hot Chili Peppersin ydin on rumpali Chad Smithin ja basisti Flean komppi, ja se ei oikein riitä puolentoista tunnin keikan ytimeksi.

Anthony Kiedis osaa tiivistää laulussaan yleismaailmallista surumielisyyttä, ainakin Californicationissa ja Under the Bridgessä.

Roskildessa Red Hot Chili Peppers kuulosti kuitenkin liian usein taitavien viisikymppisten soittajien treenikämppäsessiolta.

Showhenkeä ja itseironiaa Pepperissä on: Kiedis näyttää paksuissa viiksissään Freddie Mercuryn hitaalta pikkuveljeltä, Flea kynittyine hiuksineen enemmän Prodigyn Keith Flintiltä. Chad Smith on perusäijä ja Josh Klinghoffer näyttää yhdeltä monista Red Hot Chili Peppersissa soittaneista kitaristeista.

Festivaalin avannut The Orchestra of Syrian Musicians ei ollut Roskildessa ensi kertaa. Monet sen soittajista olivat esiintymässä jo kesällä 2010 Damon Albarnin Gorillaz-projektin kokoonpanossa.

Kotoa Syyriasta eri puolille maailmaa sotaa paenneista muusikoista koostuvan orkesterin nimi on vaihdellut kevään ja kesän aikana.

Roskilden festivaalin ohjelmatiedoissa se oli ensin The Syrian National Orchestra, myöhemmin The Syrian National Orchestra for Arabic Music ja lopulta The Orchestra of Syrian Musicians.

Oli mikä tahansa, esitys oli vaikuttava.

Syyrialaisorkesteri esitteli elävänä soinnin, joka on inspiroinut viime vuosien yhdysvaltalaista elektronista r&b:tä ja hiphopia. Tällä kertaa se kuultiin ilman poptulkinnasta tuttua matalaa elektronista bassoa ja parillisin tahtimäärin toistuvaa rytmikuviota. Arabipopille tyypilliset paksut glissando-jouset soivat elävänä rehevästi.

Yhtyeen pääsolistiksi nimetty Damon Albarn oli lopulta vain yksi monista vierailijoista. Albarnilla on ollut jo vuosia luonteva suhde pohjoisafrikkalaiseen ja Lähi-idän musiikkiin, ja hän sulautui hyvin ryhmään myös komppikitaristina ja pianistina.

Jacob Crawfurd
Malilainen Bassekou Koyaté (vas,) ja senegalilainen Seckou Keita esittivät syyrialaisorkesterin vieraina länsiafrikkalaista virtuositeettiä.
Malilainen Bassekou Koyaté (vas,) ja senegalilainen Seckou Keita esittivät syyrialaisorkesterin vieraina länsiafrikkalaista virtuositeettiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat