Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grahn-Laasonen: ”Pitää haaveilla, että Suomessa kuvataan seuraava Bond”

OKM:n työryhmä esittää, että uudessa kannustinjärjestelmässä elokuva- tai televisiotuotanto voisi saada kuluistaan 25 prosentin hyvityksen. Tavoite on houkutella maahan lisää kansainvälisiä tuotantoja.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) toivoo, että Suomesta tulee entistä vahvempi elokuvamaa. Uusi tuotantokannustinjärjestelmä on askel sitä kohti.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) toivoo, että Suomesta tulee entistä vahvempi elokuvamaa. Uusi tuotantokannustinjärjestelmä on askel sitä kohti. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomi ryhtyy houkuttelemaan suuria elokuva- ja televisiotuotantoja valtion tukikannustimilla, jos hallitus hyväksyy opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) työryhmän esityksen.

Audiovisuaalisen alan uudessa kannustinjärjestelmässä elokuvaa tai televisio-ohjelmaa tekevä tuotantoryhmä voi saada enintään 25 prosentin hyvityksen kuluista, joita se on käyttänyt esimerkiksi palkkoihin ja palveluiden ostoihin Suomessa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoo haaveilevansa siitä, että Suomesta tulisi entistä vahvempi elokuvamaa, joka houkuttelisi isoja kansainvälisiä tuotantoja.

”Sellainen unelma pitää olla, että Suomessa kuvataan seuraava Bond. Se on ehkä unelman tasolla vielä tässä vaiheessa, mutta kannustin olisi askel kohti sitä”, Grahn-Laasonen sanoo.

Maksuhyvityksiin perustuva kannustin on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2017 alussa. OKM:n työryhmä esittää, että kannustinjärjestelmään varataan valtion ensi vuoden talousarvioon kymmenen miljoona euroa.

Työryhmä luovutti esityksensä Grahn-Laasoselle ja elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) torstaina.

Grahn-Laasonen ei halunnut vielä arvioida, kuinka todennäköisesti esitys toteutuu. Siitä ja sen rahoituksesta keskustellaan elokuun budjettiriihessä, jonne Grahn-Laasonen ja Rehn tekevät yhteisen ehdotuksen.

Elokuvien tuotantokannustimet ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina. Niillä tarkoitetaan julkisia tuki- ja veronpalautusmekanismeja, joiden avulla saadaan isoja tuotantoja.

Tuotantokannustinjärjestelmiä on Euroopassa 17 maassa mutta ei Suomessa.

”Se johtaa siihen, että menetämme jatkuvasti elokuvatuotantojen mahdollisuuksia. Elokuvapuolelle tulee kymmeniä yhteydenottoja vuoden aikana kansainvälisiltä tuotannoilta. Usein kysymys on, onko meillä tuotantokannustinjärjestelmä vai ei”, Grahn-Laasonen sanoo.

Esimerkiksi Budapestissa kuvataan paljon elokuvia kannustintukijärjestelmän ansiosta. Unkarissa voi saada 25 prosentin verovähennykset paikallisista kuvauskustannuksista, jos kuvattava elokuva tai tv-sarja läpäisee kulttuurivaatimukset.

Yhdysvalloissa on käytössä erilaisia elokuvanteon kannustimia monissa osavaltioissa. Saksassa rahastomuotoista kannustinjärjestelmää on hyödynnetty vuodesta 2007. Siellä tuki on 20 prosenttia kuitteja vastaan.

Pohjoismaista tuotantotukikannustin on käytössä Norjassa ja Islannissa. Ruotsi ja Tanska hyödyntävät muunlaisia tukijärjestelmiä.

Myös suomalaisten ohjaajien suuren budjetin elokuvia on kuvattu viime vuosina ulkomailla tuotantokannustimien takia.

Jalmari Helanderin Big Game filmattiin Saksassa ja Antti Jokisen Kätilö Liettuassa, vaikka molempien tapahtumat sijoittuvat Lappiin. Suomea pidettiin liian kalliina kuvausmaana kannustimien puuttumisen takia.

Stephanie Kulbach
Jalmari Helanderin Big Game kuvattiin tuotantokannustimien takia Saksassa.
Jalmari Helanderin Big Game kuvattiin tuotantokannustimien takia Saksassa.

OKM:n työryhmän mukaan maksuhyvitysmalli sopii suomalaiseen julkiseen tukijärjestelmään paremmin kuin veroetuuksiin perustuvat kannustimet.

”Mallissa on pieni riski ja suuri mahdollisuus. Järjestelmä vie varoja vain siinä tapauksessa, jos tuotanto tulee Suomeen. Silloinkin se maksaa itsensä takaisin”, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän uskoo, että kannustinjärjestelmä voi myös vahvistaa Suomi-brändiä ja tuoda elokuvaturismia. Näin on käynyt esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, missä on kuvattu Taru Sormusten herrasta -elokuva.

Elokuva- ja televisiotuotantojen eri genreille on määrä asettaa omat Suomessa vaadittavat minimikulutusehdot ja tuotannon kokonaisbudjetin vähittäismäärä.

Esimerkiksi pitkissä näytelmäelokuvissa kokonaisbudjetin tulisi olla vähintään 2,5 miljoonaa euroa. Dokumenttielokuville, animaatioille ja sarjamuotoisille draamoille määritellään ehdot myöhemmin.

Määrittämällä vähittäismäärät suhteellisen korkealle on tarkoitus edistää kasvuhakuisten ja kunnianhimoisten tuotantojen syntymistä. Minimikulutuksen taas pitää olla riittävän suuri, jotta kannustin hyödyttäisi taloudellisesti eikä rasittaisi hallinnollisesti.

Solar Films
Krista Kososen tähdittämä Kätilö filmattiin Liettuassa, vaikka elokuvan tapahtumat sijoittuvat Lappiin.
Krista Kososen tähdittämä Kätilö filmattiin Liettuassa, vaikka elokuvan tapahtumat sijoittuvat Lappiin.

Kannustinjärjestelmän toivotaan luovan uusia työpaikkoja av- ja palvelualoille, vahvistavan kilpailukykyä ja tuovan valtiolle verotuloja. Kuvausryhmät käyttävät kuvausmaiden palveluita, kuten hotelleja, ravintoloita, ääni-, kuvauskalusto- ja kuljetuspalveluita, mikä poikii töitä yrityksille.

Erityisesti työtilaisuuksia olisi tarjolla aloille ja alueille, joilla työt ovat sesonkiluonteisia tai työtä on muutoin vähän.

Kannustimesta suunnitellaan toistaiseksi voimassa olevaa, jotta siitä saataisiin irti paras hyöty.

”Suomen 25 prosentin hyvitys tekisi Suomesta vetovoimaisemman ja kilpailukykyisemmän maan verrattuna edullisempiin työvoimakustannusmaihin”, OKM:n tiedotteessa todetaan.

Lisäksi työryhmä uskoo, että kannustimet vaikuttavat audiovisuaalisen tuotantosektorin kokonaisliikevaihdon kasvuun ja alan työllisyyteen. Ne voivat laajentaa ja monipuolistaa toimialan yritysten liiketoimintaa ja lisätä tuotantojen liikkuvuutta.

Valtio tukee elokuvien käsikirjoittamista, kehittämistä, tuotantoa, markkinointia ja jakelua miljoonapotilla.

OKM myönsi Suomen elokuvasäätiölle kuluvalle vuodelle noin 21,1 miljoonaa euroa tuotantojen tukemiseen ja noin kaksi miljoonaa euroa elokuvien jakeluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat