Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stalin vastaan Prokofjev – tähtiesiintyjät pohtivat Mikkelin musiikkijuhlilla diktaattorin ja suuren säveltäjän suhdetta

Diktaattori kesytti villin säveltäjän, mutta ei murtanut hänen luomiskykyään.

Kulttuuri
 
Kesyttikö Stalin suuren säveltäjän? Tähdet vastaavat
Kesyttikö Stalin suuren säveltäjän? Tähdet vastaavat
Mikkelin musiikkijuhlien venäläistähdet keskittyivät tänä kesänä 125 vuotta sitten syntyneen Sergei Prokofjevin tuotantoon. HSTV kysyy pystyikö Josif Stalin kesyttämään säveltäjän, joka huijattiin palaamaan Neuvostoliittoon vuonna 1935. Vastaajina ovat kapellimestari Valeri Gergijev ja pianisti Aleksandr Toradze. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Kristiina Marttinen

Mikkelin musiikkijuhlat tarjosi tänä vuonna huikean kattauksen 125 vuotta syntyneen Sergei Prokofjevin musiikkia Valeri Gergijevin johtamissa Pietarin Mariinski-teatterin orkesterin teemakonserteissa.

Säveltäjän kaikki tyylikaudet käytiin läpi. Samalla päästiin pohtimaan ikuisuuskysymystä: diktaattori Josif Stalinin ja suuren säveltäjän suhdetta.

Prokofjev sai kansankomissaari Anatoli Lunatšarskilta luvan siirtyä länteen 1920-luvun alussa, mutta kiertävän taiteilijan elämä oli kuluttavaa. Hän esiintyi jopa yli sata iltaa vuodessa pianistina ja kapellimestarina seuraavan viidentoista vuoden ajan.

Hän konsertoi ajoittain myös Neuvostoliitossa, ja kaikki meni hyvin. Siksi hän suostui muuttamaan takaisin Neuvostoliittoon 1930-luvun puolivälissä saatuaan lupauksia rahakkaista sävellystarjouksista ja erivapauksista matkusteluun.

Prokofjevia kiinnosti musiikki ja jostain syystä myös kristillinen tiede (Christian Science). Kommunisti hän ei ollut, mutta opetteli kyllä puolueen vaatiman fraseologian. Lisäksi hän oli valmis säveltämään entistä kiltimpää ja melodisempaa musiikkia.

Koska kaiken piti olla optimistista, hän halusi tehdä Romeo ja Julia -balettiin onnellisen lopun, mutta tätä ei nielty edes Neuvostoliitossa. Toisaalta kun hän teki seitsemänteen sinfoniaansa kaihoisan lopun, häntä pyydettiin muuttamaan se iloiseksi, jotta sävellykselle voitaisiin antaa Stalin-palkinto.

Paluunsa jälkeen Prokofjev sai matkustella vain kontrolloidusti. Walt Disney houkutteli häntä jäämään Hollywoodiin työskentelemään vuonna 1938, mutta silmukka oli jo kiristymässä. Lapsia ei päästetty ulkomaille mukaan, jotta suuri säveltäjä varmasti palaisi kotiin.

Stalin voitti siinä mielessä, että hän sai Prokofjevista propagandavaltin. Kansainvälisesti ylistetyt mestariteokset toivat kunniaa paitsi säveltäjälle, myös Stalinin Neuvostoliitolle.

Vuonna 1948 Neuvostoliitto leimasi Prokofjevin kuitenkin ”formalistiksi”, jonka tulisi yhä yksinkertaistaa tyyliään. Hän sairastui, köyhtyi ja kuoli viisi vuotta myöhemmin vain osittaisen kunnianpalautuksen jälkeen.

”Uskon, että Prokofjev olisi kestänyt pidempään, jos hän olisi jäänyt länteen”, kapellimestari Valeri Gergijev sanoo.

”Mutta hänen sävellyksissään oli häikäisevä draaman- ja epiikantaju sekä sodan synnyttämiä syviä tunteita.”

Sota-ajan mestariteoksia ei ehkä olisi saatu tai ne olisivat toisenlaisia, jos Prokofjev olisi vaikkapa jäänyt Hollywoodiin. Ja vaikka Prokofjev kärsi, Stalin ei kuitenkaan kidututtanut ja teloituttanut häntä kuten monia muita kulttuurihenkilöitä.

”Toinen maailmansota aiheutti satoja miljoonia uhreja Euroopassa ja esimerkiksi myös Kiinassa ja Japanissa”, Gergijev suhteellistaa.

Pianisti ja professori Aleksandr Toradze on levyttänyt kaikki Prokofjevin pianokonsertot. Hän muistuttaa, että tämä oli jo ennen paluuta Neuvostoliittoon monikasvoinen säveltäjä.

”Jokainen pianokonsertto on kuin eri säveltäjän tekemä. Ja kaikki ovat mestarillisia.”

Toradzen mukaan voi sanoa, että Stalin kesytti Prokofjevin.

”Jos näin ei olisi käynyt, hän ei olisi säveltänyt sellaisia fantastisia partituureja kuin viides sinfonia, Romeo ja Julia, Tuhkimo, viimeiset sonaatit ja Sinfonia concertante.”

Toisaalta tutkija Simon Morrisonin kirjassa The People’s Artist. Prokofiev’s Soviet Years (2009) esitetään, että tyylin yksinkertaistuminen olisi enemmänkin kristillisen tieteen oppien mukaista kuin mukautumista kommunistisen puolueen toiveisiin.

Onnellista loppua Prokofjevin tarinassa ei ole. Hänen ensimmäinen vaimonsa ja lastensa äiti lähetettiin vankileirille vuosiksi. Hänelle ja lapsille olisi ollut helpompaa jäädä länteen.

”Pahuudella on kaksi puolta, toinen on tuhoisa ja synkeä”, Toradze sanoo. ”Mutta pahuuden tuottama paine saa nerot ajattelemaan ja luomaan itsensä uudelleen jopa entistä vahvemmiksi.”

Oliko Prokofjev formalistisyytösten ja viimeisten vuosien puutteen keskellä ”entistä vahvempi”? Ainakin hän sävelsi vielä kuolinvuoteellaan ja valitteli vain, ettei ehtinyt säveltää vielä enemmän.

Tähtipianisti Denis Matsujev kiteyttää asian seuraavasti.

”Kyllä hänen tyylinsä muuttui. Mutta joka nuotissa on silti neroutta!”

Sergei Prokofjev syntyi 125 vuotta sitten.
Sergei Prokofjev syntyi 125 vuotta sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat