Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukkoutuva Roskilde joutuu taistelemaan nuoresta yleisöstä

Supertähtien varjossa soittavat uudet artistit houkuttelevat eri yleisöä. Kitararock vanhempia, tyylikäs pop nuorempia, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Ilkka Mattila.

Kulttuuri
 
Jacob Crawfurd
Courtney Barnett
Courtney Barnett Kuva: Jacob Crawfurd

Tanskan Roskilden jättifestivaali tunnetaan perinteisenä rocktapahtumana, mutta järjestäjät eivät halua sen muuttuvan nostalgiajuhlaksi.

Sen vuoksi esiintyjinä on ollut viime vuosina yhä enemmän myös suoratoistopalveluiden listoilla menestyneitä poptähtiä. Roskilde haluaa kasvattaa parikymppisistä ensikertalaisista uusia vakioasiakkaita.

Se ei ole ollut aina vanhojen vakioasiakkaiden mieleen. Yleisön rock-konservatiivisiivessä muistellaan mieluummin takavuosia ja Bob Dylanin tai Metallican keikkoja. Heitä varten on kuitenkin hankittu joka vuosi päälavalle joku vanha legenda, tänä vuonna vuorossa on Neil Young.

Pohjimmiltaan Roskilden festivaali on samojen haasteiden edessä kuin muutkin kulttuuri-instituutiot mediayhtiöistä kirjakauppoihin. Vanhat asiakkaat täytyy pitää ja samalla saada uusia väsyvien ja kuolevien tilalle. Kumpaakaan ryhmää ei saisi kuitenkaan suututtaa.

Jacob Crawfurd
Roskilden sisäänkäynnillä näkee, että kyseessä ei ole nuorisofestivaali.
Roskilden sisäänkäynnillä näkee, että kyseessä ei ole nuorisofestivaali.

Lisää päänvaivaa tuottaa Euroopan festivaalimarkkinoiden myllerrys. Suurilla kansainvälisillä ohjelmatoimistoilla on festivaaleja monessa maassa, ja Roskilden kaltaiset itsenäiset toimijat joutuvat suuresta koostaan ja maineestaan huolimatta kilpailemaan pääesiintyjistä kovemmin kuin ennen.

Halpalentoyhtiöiden ansiosta myös festivaaliturismi on muuttunut. Suomestakin on nyt houkuttelevampaa lähteä Espanjaan tai Portugaliin Primavera-festivaalille halvempien hintojen ja lämpimän sään perässä.

Suurimpien yleisömagneettien varjossa Roskilde on kuitenkin yhä hyvä paikka nähdä uusia ja mielenkiintoisia esiintyjiä popmusiikin eri genreistä.

Torstai-iltana yleisön kahtiajako näkyi myös uuden polven artisteja seuratessa.

Australialainen Courtney Barnett on noussut lyhyessä ajassa indierockin uudeksi toivoksi. Hänen kappaleissaan on värikkäitä tarinoita ja niiden rennosti, mutta tylysti rullaava rocksointi tuo mieleen 1990-luvun vaihtoehtorockin ja vieläkin kauempaa historiasta myös Velvet Undergroundin.

Keikalla Barnettin esiintymisessä oli myös muistumia Patti Smithistä tai nuoresta PJ Harveystä. Barnettin trion soitossa oli ajoittain tylyyttäkin, mutta enemmän amerikkalaistyylistä slacker-rentoilua, pidemmän päälle vähän liikaakin.

Vaikka Barnett itse on alle kolmekymppinen, niin Roskildessa hänen yleisössään näytti olevan paljon vanhempia miehiä, jotka kuulevat Barnettissa epäilemättä kaikuja omasta grunge- ja indienuoruudestaan.

Samalla lavalla myöhemmin esiintyneellä Blood Orangella yleisön ylivoimaisena enemmistönä olivat nuoret naiset.

Lauantaina Ruisrockissakin esiintyvä Blood Orange on New Yorkiin asettuneen brittiläisen Dev Hynesin luomus. Hynes pelaa tyylillisesti samassa sarjassa Janelle Monaen kaltaisten artistien kanssa. Musiikin juuret ovat vanhassa funkissa ja soulissa ja ylöspanossa on säihkettä ja glamouria.

Laulajana Hynes on tunnelmallinen balladihönkäilijä, ja hänen nopeatempoisimmatkin kappaleensa ovat sofistikoituneita ja kaukana hikisestä, tanssiin piiskaavasta funkista.

Kenties osa Blood Orangen yleisöstä palaa festivaalille 15 vuoden päästä ja oudoksuu uusia artistikiinnityksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat