Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hän loi alkuperäisen Pride-lipun – mutta miten sateenkaariviiristä tuli vähemmistöjen symboli, ja miksi siitä katosi kaksi väriä?

Symbolina sateenkaari rakentaa rauhan enemmistön ja vähemmistön välille.

Kulttuuri
 
Spencer Platt / Getty Images
Kuva: Spencer Platt / Getty Images

Tällä viikolla näkyvästi Helsingissä hulmunnut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pride-lippu on nykyään monille se kaikkien tutuin sateenkaarilippu, vaikka sillä on myös monia muita käyttöyhteyksiä.

Mutta miten lipusta oikeastaan tulikaan juuri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnus?

Italiassa sateenkaarilippua on käytetty rauhan symbolina jo vuodesta 1961. Aluksi se liehui ydinaseiden vastustajien mielenosoituksissa, mutta sen käyttö yleistyi vasta vuonna 2002, kun erityisesti nuoret italialaiset ripustivat sen ikkunaan tai parvekkeelle protestoidakseen Irakin sotaa vastaan.

Italialaisessa Pace-lipussa on seitsemän sateenkaaren väriä, ylinnä purppura, kun taas LGBTI- liikkeen pride-lipussa on taas kuusi väriä, ylinnä punainen. Sateenkaarilippu on ollut myös kansainvälisen osuustoimintaliikkeen käytössä vuodesta 1925, mutta vuonna 2001 se korvattiin uudella lipulla, jotta sitä ei sekoitettaisi pride-lippuun.

Intialainen mystikko ja uskonnollinen guru Meher Baba (1894–1964) otti käyttöön sateenkaarilipun huhtikuussa 1924 oman pyhättönsä symbolina Meherabadissa Intiassa. Se liehuu lipputangossa yhä edelleen aina lsd-saarnaaja Meher Baban kuolinpäivänä 31. päivänä tammikuuta. Sen ylin raita on vaaleansininen.

Sateenkaarilippu on myös perulaisen Cuscon kaupungin virallinen lippu, joka otettiin käyttöön vuonna 1978. Sen on erheellisesti väitetty perustuvan inkojen ikiaikaiselle lipulle.

Pride-lipun syntyhistoria palautuu homopiirien taisteluun Kaliforniassa 1970-luvulla. Marraskuussa 1978 murhatun sanfranciscolaisen kaupunginvaltuutetun Harvey Milkin ystäväpiiriin kuuluneen Gilbert Bakerin suunnittelema sateenkaarilippu nähtiin ensimmäisen kerran Gay Freedom Day -paraatissa San Franciscossa 26. päivänä kesäkuuta 1978. Milk oli ehdottanut jo kaksi vuotta aiemmin, että Baker suunnittelisi gay-yhteisölle oman symbolin, joka muistuttaisi siitä, että homoutta ei tarvinnut kätkeä.

Sen jälkeen Paramount Flag Company aloitti sateenkaarilipun massatuotannon. Alun perin kahdeksanvärinen lippu muuttui kuitenkin seitsenväriseksi, koska yhtiöllä ei ollut varastossa fuksianpunaista väriä.

Gay-yhteisö halusi sateenkaarilipuille näkyvämmän esillepanon vuoden 1979 Gay Freedom Day -paraatin aikaan San Franciscossa. Katujen varsien lipputankoihin haluttiin molemmin puolin sateenkaariliput, jotka kommentoivat tosiaan. Siksi värit jaettiin kahtia, jolloin seitsemäs väri – indigonsininen – jäi ylitse. Kummassakin lipussa oli kolme väriä.

Paraatin jälkeen liput yhdistettiin.

Juuri tämä kuusivärinen sateenkaarilippu levisi San Franciscon ulkopuolelle ja siitä tuli gay-liikkeen kansallinen ja sitten kansainvälinen symboli.

Modernin taiteen museo, MoMa, New Yorkissa hankki alkuperäisen sateenkarilipun kokoelmiinsa kesäkuussa 2015. Nykyään 65-vuotias Gilbert Baker on Kansasissa syntynyt taiteilija. Hän muutti San Franciscoon vuonna 1970 palvellessaan Yhdysvaltain armeijassa.

Suomeen pride-lippu rantautui todennäköisesti toistakymmentä vuotta sitten.

Edes Setassa ei kuitenkaan ole perimätietoa, milloin lippu nähtiin Suomessa ensi kertaa. Sitä ennen symbolina käytettiin pinkkiä kolmiota – viittaus natsien keskitysleirien tapaan merkitä homot.

Sateenkaari itsessään on toivon symboli. Pitkään kestänyt Etelä-Afrikan yhteiskuntarauhan prosessi oli hankala. Oikeuksiaan hakivat mustat ja valkoiset. Sateenkaari on luonnollinen symboli valtiolle, joka eli vihan ja anarkian alla, mutta saavutti vihdoin rauhan.

Nelson Mandela vertasi ensimmäisenä Etelä-Afrikan kansaa moniväriseen sateenkaareen. Hän mukaansa ”niin kuin sateenkaaren värit muodostavat taivaalle kauniin kokonaisuuden, niin myös maan monet kansat ovat yhdessä ja tasavertaisina Etelä-Afrikka”.

Pride-lipussa eri värit symboiloivat elämän eri alueita: itse elämää (punainen), parantavaa voimaa (oranssi), aurinkoa (keltainen), luontoa (vihreä), harmoniaa (sininen) ja yhteishenkeä (violetti).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat