Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten naispoplaulajien ääni soi nyt nasaalina, ihan kuin kansainvälisten tähtienkin – kuuntele esimerkit

Hittilistoilla soi muodikas nasaaliääni, vaikka Suomessa on valtava skaala erilaisia laulajia. Klassisessa laulussa ja puheopissa nasaalista on pyritty eroon. Miksi nasaali on lyönyt läpi popissa?

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Terhi Ylimäinen
Sanni ja Henri Salonen ovat luoneet yhdessä Sannin soinnin.
Sanni ja Henri Salonen ovat luoneet yhdessä Sannin soinnin. Kuva: Terhi Ylimäinen

Sanni, Evelina, Vilma Alina, Alma, Tuuli, Sini Yasemin, Juulia, Jannika B, Ellinoora... Suomalaisen popin taivaalle on singahtanut viime vuosina kiihtyvällä tahdilla nuoria ja taitavia poplaulajattaria. Joiden nimien kanssa menee pää sekaisin.

Mutta on tulokkailla toinenkin yhdistävä tekijä kuin etunimi taiteilijanimenä: yllättävän monien äänessä kaikaa nasaali sointi. Ja kyllä miestenkin äänissä nenä-ääni kuuluu.

1960-luvun Irwin ja 1990-luvun Nylon Beat ovat selvästikin saaneet seuraajia. Heidän aikanaan nasaali ääni oli ehkä kummastelun aihe, mutta nyt siinä ei ole mitään ihmeellistä. Se saattaa olla jopa 2010-luvun popmusiikin sointi-ihanne.

Tai ainakin yksi monista sointi-ihanteista. Kevyen musiikin laulajien sointipaletti on monipuolistunut, laulajilla on lupa käyttää ääntään niin kuin hyväksi tuntuu.

Laulunopetuskaan ei pohjaudu enää klassiseen musiikkiin, vaan poplaulun opetus on viimein mallillaan. Ylipäätään popmusiikki on yleistynyt radikaalisti niistä päivistä, jolloin Suomen vallitseva musiikkityyli oli iskelmä ja jolloin laulutyyli oli sen mukainen, ”tangotyyliksikin” kutsuttu.

Mutta miksi varsinkin nasaali sointi on yleistä ja miksi juuri nyt? Paras vastaaja tähän on Sanni, tämän hetken yksi Suomen suosituimmista nuorista naislaulajista. Sannin äänessä on voimakas nasaali, joka on saanut myös seuraajia.

Sanni tiedostaa, että hänen tyyppisensä soundiestetiikka on vallalla laajemminkin. Mutta että muut suomalaiset naispopparit olisivat matkineet häntä, sitä hän ei sulata. He ovat kyllä pitäneet korvansa auki, mutta mallia on otettu paljon kauempaa kuin häneltä.

”Koko maailman popmusiikissa on tietyt maneerit ja niekut, jotka ovat trendikkäitä. Ihmiset tuntuvat kuuntelevan samaa top-listan musiikkia, radioissa soivat samat biisit. Kaikki altistuvat samalle estetiikalle ja ottavat siitä vaikutteita”, Sanni sanoo.

Erityisen ”vaikuttavaa jengiä” ovat Sannin mukaan jenkkipopparit kuten Taylor Swift ja Kesha sekä amerikkalaiset R&B-tyyppiset laulajat kuten Rihanna ja Beyoncé. ”Ja Ellie Goulding on semmoinen, jolta joka toinen nuori artisti haluaa kuulostaa. Onneksi hän on niin taitava, että harva pystyy samaan”, Sanni nauraa.

Myös Tampereen yliopiston puhetekniikan ja vokologian professori Anne-Maria Laukkanen arvelee nykyisen nasaalimuodin yhdeksi syyksi muiden kielten ja kulttuurien vaikutuksen. Englanninkielisessä ja yhdysvaltalaisessa puheessa esiintyy enemmän nasaalisuutta kuin esimerkiksi suomenkielisessä puheessa ja monissa muissa Euroopan kielissä. Ja koska erityisesti yhdysvaltalaista puhetta ja laulua kuullaan paljon eri medioissa, sillä saattaa olla vaikutusta, Laukkanen sanoo.

Mitä se nasaalisuus oikeastaan tarkoittaa? Kuinka sellainen syntyy?

Anne-Maria Laukkanen kertoo, että nasaalinen eli nenäsointinen, honottava sävy syntyy ääneen, kun ilma pääsee virtaamaan nenän kautta ulos äänentuoton aikana. Suomen kielessä on vain muutama äänne, joita sanottaessa ilma virtaa pelkästään nenän kautta ulos. Nämä kirjaimet ovat m, n ja ng.

Laulupedagogi Ville Laaksosen mukaan ilmaisu ”joku laulaa nasaalisti” on aika epämääräinen. Se ei aina tarkoita, että laulaja laulaisi fyysisesti nasaalisti eli nenäportti auki. Laulaja voi myös laulaa nenäportti auki kuulostamatta nasaalilta.

Laaksosen mukaan nasaali sointi liitetään usein myös termiin twäng. Kyseessä on sointi, joka syntyy, kun ääntöväylää kavennetaan kurkunpäässä. Sen voi löytää matkimalla ilkeää noitaa tai ankkaa. Twäng tuo kuuluvuutta vähällä vaivalla. ”Samaa on vaikkapa bulgarialaisessa kansanlaulussa ja Värttinällä. Myös kantrilaulussa käytetään tyypillisesti twängiä.”

Sanni korostaa, että hänen laulusoundinsa on hänelle täysin luontainen. Hän ei sitä tekemällä tee. ”Mulla nyt vain sattuu olemaan tuolla äänihuulissa jokin semmoinen erikoisuus.”

Muutama vuosi sitten Sannin laulutyyli oli kuitenkin aika erilainen kuin nyt. Sannin lauluntekijä ja tuottaja Henri Salonen alias Hank Solo muistaa tuon ajan hyvin. Ja myös sen, kuinka nykyinen tyyli löytyi.

Kaksikon tavatessa vuoden 2010 tienoilla Sanni lauloi vielä poppunkbändissä. ”Sannin idoleita oli Paramore ja laulu oli sen mukaista: tuuttaamista”, Salonen kertoo. Raaka laulu ei kuitenkaan sopinut Salosen tekemiin raakoihin ja säröisiin taustoihin.

”Heti kun Sanni alkoi laulaa kevyemmin, löytyi se sopivan pehmeä ja vähän vuotava soundi, joka hänellä on nykyäänkin. Nasaaliuttakin oli heti alussa, mutta emme me sitä lähteneet erikseen hakemaan. Teimme vain, mikä tuntui hyvältä.”

Ensimmäisen levyn menestys loi kaksikkoon uskoa, että löydetty tyyli oli toimiva. Siksi sitä haluttiin jatkaa, ja siksi sitä jatketaan syksyllä julkaistavallakin uutuudella.

Menestys on tuonut matkijoita. Sannin mielestä sellaisia ei ole, mutta tuottaja näkee asian toisin. ”Silloin kun Jenni Vartiainen oli isoimmillaan, kaikki seurasivat häntä. Nyt on sama Sannin kanssa. Mutta otan sen kunnianosoituksena. Olemme tehneet jotain, joka on puhutellut niin paljon, että siitä otetaan vaikutteita.”

Vaikka tuntuukin, että nyt on liikkeellä paljon samalta kuulostavia laulajia, Ville Laaksonen muistuttaa, että Suomessa on edelleen valtava skaala erilaisia laulajia. Valtavirrasta poikkeavat eivät vain pääse esiin. Tilanteesta voi syyttää mediaa, mutta myös tuottajia ja levy-yhtiöiden A&R-managereita, jotka haluavat välttää riskejä ja keskittyä siihen, mikä on suosittua.

”Onhan meillä ihan eri kuuloisia laulajia. Jos mennään pois radiopopista, sieltä löytyy vaikkapa Aino Venna ”, Laaksonen sanoo.

Tavallaan on jopa hivenen lystikästä, että nasaali sointi on nyt yleistä. Varsinkin klassisessa laulussa ja puhepedagogiassa honotuksena kuultavaa nasaaliutta on pidetty jonakin, josta pitää ehdoin tahdoin päästä eroon.

”Puheessa nenäsointisuutta on pidetty vältettävänä, sillä se heikentää puheen selvyyttä ja se myös voi osaltaan vähentää kuuluvuutta”, sanoo Anne-Maria Laukkanen.

Monissa kansainvälisissä tutkimuksissa on selvitetty, että nasaalius antaa puhujasta epämiellyttävän vaikutelman. Siksi kai työhönotto-oppaissakin usein neuvotaan, ettei haastatteluissa pidä puhua ainakaan nasaalisti.

Päivi Lukkarilan, Anne-Maria Laukkasen ja Pertti Palon tutkimuksessa vuonna 2012 selvitettiin suomenkielisten naisten puheäänen laatua ja sen antamaa vaikutelmaa, ja täälläkin oli tulos tuttu: Nasaalipuheääni herätti tutkimushenkilöissä negatiivisia tuntemuksia. Sitä pidettiin epämiellyttävänä ja epäviehättävänä, puhujia pidettiin apaattisina eikä ainakaan vakuuttavina.

Nasaalia sointia on pidetty tutkimuksissa yleisempänä juuri naisten kohdalla, anatomisista syistä. Ja koska nasaalius on naisilla yleisempää, naisten ääniin suhtaudutaan negatiivisemmin useammin kuin miesten ääniin.

Sannin tapauksessa nasaalisoinnista on ollut hyötyä. Ainakin sointi on erottanut hänet muista. Valituksia vauvaäänestä ja ininästäkin on tullut, mutta ainakaan sointi ei ole jättänyt suomalaisia kylmäksi.

Niin sen pitää ollakin, sanoo Henri Salonen. ”Niin se on aina kaikessa hyvässä popmusiikissa ja taiteessa. Jos joutuu miettimään, saako näin tehdä, silloin tehdään yleensä jotakin spesiaalia.”

Aika tavalla ensimmäisenä nasaalipoppia Suomessa lauloi tyttöduo Nylon Beat. Tuolloin nasaali jopa vähän nauratti iskelmäestetiikkaan tottuneita suomalaisia, mutta Erin Anttila ja Jonna Kosonen olivat täysin tosissaan. He olivat kasvaneet englanninkielisen musiikin, Kylie Minoguen ja Madonnan tahdissa. Heille sointi oli ”maailman luonnollisin asia”.

”Me ei sitten taas tajuttu, miksi jotkut halusivat kuulostaa tältä”, sanoo Anttila ja alkaa matkia isolla vibratolla ja matalalla äänellä varustettua tyypillistä iskelmälaulajaa.

Anttila sanoo, että hänellä on myös tapana puhua nasaalisti. Olisi ollut perin outoa, jos hän olisikin laulanut jollakin itselleen epäluonnollisella tyylillä.

Viime aikoina Erin Anttila on seurannut nuorien ”mimmipoplaulajien” ja myös nuorten miesten esiinmarssia suurella ylpeydellä. Eikä kyse ole niinkään soundista, muistuttaa Anttila. Poplaulussa tärkeintä on tulkinta, se miten asiat sanotaan. Olennaista on myös svengaavuus, se miten mennään nuotista toiseen.

”Ajattelen että aah, viimeinkin Suomeen on tullut oikeita poplaulajia. Tangovibistä ei ole siellä pätkääkään, vaan ihan sitä oikeata itseään.”

Miltä kuulostaa nasaalilta kalskahtava laulu? Kuuntele HS:n kokoamalta Spotify-listalta esimerkkejä tästä päivästä ja historian varrelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat