Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen vanhoja elokuvia tuhoutui, kun filmi syttyi tuleen – nykyään sulava filmi on erikoistehoste

Aiemmin elokuvat olivat herkkää materiaalia, ja siksi vanhoista mykkäelokuvista suurin osa on hävinnyt.

Kulttuuri
 
Tältä näyttää kun filmi palaa ja tämän takia efektiä jäljitellään
Tältä näyttää kun filmi palaa ja tämän takia efektiä jäljitellään
Filmikelat syttyvät herkästi palamaan tai ylivalottuvat. Kun kuvanlaatu on parantunut, monet videokuvaajat haluavat vanhankaltaista rosoa elokuviinsa. Pablo Filmsin ohjaaja Jukka Metsäaho kertoo miksi. Toimittaja: Hannes Nissinen. Leikkaus Terhi Liimu.

Gene Kelly oli kova steppaamaan, kunnes hänen naamansa alkoi sulaa.

Amerikkalainen Pariisissa (1951) -elokuva syttyi tuleen elokuvateatteri Orionissa juuri, kun Kelly oli loikkaamassa elokuvan isoimpaan tanssinumeroon. Hovinarriksi pukeutunut Kelly hyytyi, tärisi hetken ja alkoi kuplia, kun asetaattifilmi suli.

Ensimmäinen reaktioni oli riemu: tämä on kerrankin aitoa. Palavasta filmistä ja sen muista vioista on digiaikana nimittäin tullut haluttuja efektejä. Niitä käytetään erityisesti skeitti- ja musiikkivideoissa.

Kohtaus on tuttu vaikkapa suomalaisista räppivideoista: Avionin Prinssi räppää, yhtäkkiä kuva kupristuu tai helahtaa hetkeksi punaiseksi, Avionin Prinssi jatkaa räppäämistä. Vaikutelma on nostalginen ja cool.

Yhdysvalloissa tätä samaa efektiä janoavat Quentin Tarantinon ja Robert Rodriguezin kaltaiset isot elokuvantekijät, jotka käyttävät viikkoja saadakseen elokuviinsa aidolta vaikuttavia naarmuja, sulamista ja tärinää. Minkä takia?

Palava filmi on kouriintuntuva muistutus elokuvan ainutlaatuisuudesta. Elokuva, taiteenlajeista kallein, oli pitkään helposti räjähtävää materiaalia.

Filmin valmistuksessa käytettiin 1950-luvulle asti nitroselluloosaa, joka on muun muassa ruudin perusraaka-ainetta. Tällä on tietenkin haittapuolensa. Nitraattifilmin roihahtamisen syynä saattoi olla vain yli 40 asteen lämpötila, eikä nitraattipaloa saa melkein millään sammutettua.

Yhdysvaltain kansalliskirjaston arvion mukaan kolme neljästä mykkäelokuvasta on kadonnut tai tuhoutunut.

Filmit paloivat usein. Muun muassa siksi lista kadonneista elokuvista on pitkä. Suomen kaksi ensimmäistä elokuvaa, Salaviinanpolttajat (1907) ja Vasikan häntä (1908), ovat molemmat tuhoutuneet, kuten myös monet Teuvo Tulion elokuvat. Kyse on kaikissa tapauksissa tiettävästi elokuvien ainoista kopioista.

Osin syynä katoamisiin ovat palot, mutta ei yksistään – lukuisia on heitetty roskiin, tai ne ovat sulaneet varastojen perällä. Aina taustalla ei ole ollut huolimattomuus. Elokuvan tuhoutumiseen liittyy myös lempitarinani suomalaisesta kulttuuriturhautumisesta.

Kaikki tietävät, että Sibelius tuikkasi kertoman mukaan kahdeksannen sinfoniansa tuleen. Sen rinnalle Suomen kulttuurihistoriassa nostaisin suomalaisohjaaja Valentin Vaalan, joka heitti Mustalaishurmaajan (1929) alkuperäisnegatiivit Kaivopuistossa mereen ensi-illan jälkeen.

Ehkä Vaalan temperamenttiseen päätökseen vaikutti, että kyseessä ei ollut ainoa kopio.

Elokuvateatteri Orionin konehuoneessa ei luultavasti oltu riemastuneita, vaikka käsillä oli havainnollistava esimerkki elokuvan hauraudesta ja ainutlaatuisuudesta.

Nitraattifilmiä ei enää käytetä. Sen sisar asetaatti ei roihahda liekkeihin, mutta sulamiselle ei ole tehtävissä mitään – Suomessa näytetystä kopiosta tulee tästä lähin aina puuttumaan kuva Gene Kellyn naamasta ennen tanssia.

Digikopioiden sijaan jokainen filmielokuva on erilainen, koska filmi palaa, katkeilee ja naarmuuntuu. Siinä on sen viehätys. Siksi tätä efektiä kopioidaan suomalaisiin digillä kuvattuihin musiikkivideoihinkin.

Fennica-Filmi
Kuva elokuvasta Mustalaishurmaaja.
Kuva elokuvasta Mustalaishurmaaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat