Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tämä voisi olla houkutteleva kohde” – Roskilden jättifestivaaleilla varaudutaan terrori-uhkaan

Järjestäjät haluavat, että vapaa ja riehakas ilmapiiri säilyy – siksi festivaalille ei haluta tiukempia turvatoimia

Ilkka Mattila HS
Tausta

45-vuotias juhla

 Tanskalainen Roskilden festivaali on Pohjoismaiden suurin rockfestivaali. Sitä on järjestetty vuodesta 1971.

 Festivaalin aikana paikalla on yhteensä 135 000 ihmistä, joista maksaneita asiakkaita on 80 000.

 Yli puolet yleisöstä muuttaa festivaalin leirintäalueelle jo edellisenä viikonloppuna. Itse musiikkitapahtuma kestää keskiviikosta sunnuntain aamuyöhön.

 Tänä vuonna pääesiintyjiä ovat Red Hot Chili Peppers, Neil Young, New Order, Macklemore & Ryan Lewis ja LCD Soundsystem.

Roskilde, Tanska

Maailman muutos näkyy jo monta sataa metriä ennen Pohjoismaiden suurimman rockfestivaalin porttia. Roskilden keskustasta festivaalialueelle johtavalla kadulla on tiesulkuja.

Roskilden festivaalille on vuosikymmenten aikana syntynyt maine vapaamielisyyden ja viihtyvyyden tyyssijana. Siellä on voitu kuunnella maailman parasta rockia ja poppia, olla oma itsensä, ottaa rennosti ja ehkä juoda vähän liikaa. Siksi Roskildessa on tänäkin viikonloppuna yli 80 000 maksanutta asiakasta, ja heidän festivaalinsa sujuu kuten ennenkin.

Maailma näyttää kuitenkin muuttuneen viime vuosien aikana, ja vielä enemmän vuoden 2015 festivaalin jälkeen. Erityisesti marraskuinen terrori-isku Le Bataclan -klubille Pariisissa osoitti, että rockmusiikkitapahtumat ovat kaikkien muiden julkisten tilaisuuksien tavoin mahdollisia väkivaltaisuuksien kohteita.

Roskildessa on pohdittu turvallisuutta monin tavoin ja pitkään.

Vuonna 2000 sattuneessa onnettomuudessa yhdeksän ihmistä kuoli päälavan eteen pakkautuneessa väentungoksessa. Sen jälkeen festivaali on tehnyt kaikkensa onnettomuusriskin pienentämiseksi.

Mahdollisiin vaaroihin kuuluu nyt myös terrori-isku.

”Ei maailma ole muuttunut vuodessa”, festivaalin turvallisuuspäällikkö Morten Therkildsen sanoo.

Jacob Crawfurd
Turvallisuuspäällikkö Morten Therkildsen ei halua festivaalilleen metallinpaljastimia.
Turvallisuuspäällikkö Morten Therkildsen ei halua festivaalilleen metallinpaljastimia.

”Roskilden festivaali on ikoninen, ja täällä on aina pohdittu sitä miten ihmisten on paras olla. Media on ottanut tämän nyt esiin, vaikka pohjimmiltaan kaikki tehdään kuin ennenkin.”

Therkildsen istuu päälavan takana tilapäisen toimistonsa pihamaalla. Ympärillä kulkee huomioliiveihin ja varustevöihin pukeutuneita järjestysmiehiä valmistautumassa iltapäivän konsertteihin.

Therkildsenillä on tavalliset siviilivaatteet. Hän on hyväkuntoisen ja päättäväisen näköinen mies, joka menisi täydestä Silta-sarjan rikostutkijan sivuroolissa.

”Saamiemme tietojen mukaan Roskilden festivaaliin ei kohdistu terrorin uhkaa. Tanskalaiseen yhteiskuntaan sitä sen sijaan kohdistuu. Todennäköisyys, että festivaali joutuisi sen osaksi on kuitenkin hyvin pieni”, Therkildsen muotoilee.

Keväällä Tanskan yleisradioyhtiö kertoi, että Tanskan suojelupoliisi on kouluttanut Roskilden festivaalin vapaaehtoisia työntekijöitä tunnistamaan mahdollisia terroristeja yleisön joukosta.

Therkildseniä uutinen tuntuu yhä ärsyttävän. Festivaali ei selvästikään halua, että asiakkaat alkavat huolestua turvallisuutensa puolesta.

”Se ei ollut mitään erikoiskoulutusta. Poliisin tiedustelupalvelu teki pari vuotta sitten ohjeen huomioitavista asioista, ja alun perin se oli osoitettu ostoskeskusten henkilökunnalle. Teimme siitä poliisin kanssa version, joka sopii paremmin festivaaleille.”

Therkildsen muistuttaa, että festivaalin velvollisuus on varautua kaikenlaisiin poikkeustilanteisiin ja pienentää niiden riskiä niin, että se näkyy asiakkaille mahdollisimman vähän. Hän korostaa, että jos festivaalille rakennettaisiin yhdysvaltalaisten turvallisuuskonsulttien ohjeiden mukainen lentokenttätason turvajärjestelmä, tapahtuman ilmapiiri tuhoutuisi.

”Me olemme mukava ja rauhallinen yhteiskunta. Meillä ei haluta turvatarkastuksia ostoskeskuksiin, busseihin ja juniin tai museoihin. Eikä festivaaleille.”

Turvallisuuspäällikkö on oikeassa sikäli, että mahdollisia turvajärjestelyjä ei juuri huomaa.

Tiesulutkin päätettiin pystyttää, koska aikaisemmin liikenne ruuhkautui yömyöhällä, kun teini-ikäisiä lapsiaan hakevat vanhemmat ja humalaisia miehiään noutavat puolisot ajoivat paikalle samaan aikaan.

Vaaran mahdollisuus ei ole silti tyhjästä temmattu ajatus.

Se nousee festivaalilla helposti puheeksi, ja moni tuntuu pohtivan onko uudet sisääntuloväylät, viimevuotisesta poikkeavat aidat tai muut rakennelmat laitettu terroriuhan takia.

Roskilde muuttuu festivaalin ajaksi väkiluvultaan Tanskan neljänneksi suurimmaksi kaupungiksi. Järjestäjät ja poliisi pitävät loogisena, että niin suuressa joukossa on mahdotonta välttyä kokonaan kaikilta häiriöiltä. Normaalisti häiriöt jäävät varasteluun ja häiritsevään käytökseen.

20-vuotias tanskalainen Tobias Søndberg pitää kavereidensa kanssa sadetta telttakatoksen alla festivaalin leirintäalueen puolella.

”Juuri eilen puhuimme keskenämme siitä, että tämä voisi olla jollekin houkutteleva terrori-iskun kohde”, Søndberg sanoo.

”Tämä on Euroopan suurimpia festivaaleja ja täällä on paljon ihmisiä tiiviisti. En usko, että terrorismi olisi kuitenkaan todellinen uhka. Kyse on enemmän psyykkisestä asiasta. Ihmiset pohtivat sitä mitä maailmassa tapahtuu. Turkin terrori-iskusta on kuitenkin vasta pari päivää.”

Søndberg kavereineen pääsi pystyttämään telttansa valtavalle leirintäalueelle ilman poikkeuksellisia järjestelyjä.

”Kassit tarkastetaan portilla, mutta sitähän täällä on tehty aina ennenkin.”

Maailman tapahtumat ovat näkyneet vuosien aikana Roskildessa muutenkin kuin turvallisuusasioissa. Festivaali on antanut suunvuoron erilaisille vähemmistöille ja alakynteen joutuneille.

Kaksi vuotta sitten venäläisen Pussy Riotin jäsenet vierailivat kertomassa Venäjän sananvapausongelmista, ja tänä vuonna yhdysvaltalainen aktivistiryhmä The Yes Men järjesti jo alkuviikosta ennen varsinaisen festivaalin alkua ennakko-ohjelmistoon kuuluvana numerona Edward Snowdenin videohaastattelun Moskovasta.

The Yes Menin kampanjan kärkenä on huoli elektronisesta tiedustelusta ja valvonnasta. Ryhmä on levittänyt eri puolille festivaalialuetta kylttejä, joissa kerrotaan, että kaikkea festivaalin aikana käytyä puhelin- ja viestiliikennettä seurataan, ja tiedot niistä voidaan jakaa ”kumppaneille”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat