Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupla-albumi täyttää 50 vuotta: Frank Zappan Freak Out! teki rock-historiaa

Uusia näkymiä avannut Freak Out! on kieli poskessa tehty farssi rock-skenestä Yhdysvalloissa.

Kulttuuri
 
Markku Niskanen / HS
Kuva: Markku Niskanen / HS

Lähes tasan 50 vuotta sitten – tarkemmin ottaen 27. päivänä kesäkuuta 1966 – ilmestyi rock-musiikin ensimmäinen tupla-albumi. Tämä kärkipaikka kuuluu rock-musiikin ikuisen kapinallisen Frank Zappan & The Mothers of Inventionin legendaariselle tupla-albumille Freak Out!, joka toi tunnetun jazz-impressaari Norman Granzin perustaman Verve Recordsin myös silloin huimaan kasvuun ampaisseeseen rock-skeneen Yhdysvalloissa.

Monet lähteet nimeävät tosin edelleen rock- ja popmusiikin ensimmäiseksi tupla-albumiksi Bob Dylanin Blonde on Blonden.

Väärinkäsitys johtuu siitä, että levy-yhtiö Columbia ilmoitti esimerkiksi kappaleet Just Like a Woman, Visions of Johanna ja Rainy Day Women #12 & 35 sisältäneen tupla-levyn ilmestymisajankohdaksi 16. toukokuuta 1966. Levyä ei kuitenkaan julkaistu silloin, vaikka päivämäärä on jäänyt aikakirjoihin.

Vielä heinäkuun alussa rock-lehdet sekä Yhdysvalloissa että Englannissa nimittäin mainitsivat Blonde on Blonden sellaisessa vinkkiosiossa, johon oli listattu merkittäviä tulevia levyjä. Todennäköisesti albumi tuli levykauppoihin vasta heinäkuun puolivälin jälkeen – kolme viikkoa myöhemmin kuin Frank Zappan Freak Out!.

Uusia näkymiä rockmusiikkiin avannut Freak Out! merkitsi myös Frank Zappan (1940–1993) poikkeuksellisen uran alkua. Jo siinä hän uskalsi vinoilla vastakulttuurille ja sen ilmiöille. Hänen mielestään vastakulttuuri oli menettänyt teränsä siinä vaiheessa, kun lehdistö äkkäsi sen ja se omittiin osaksi yritysten kaupallisia strategioita.

Vasta 1965 Los Angelesiin muuttanut Zappa kuului siihen kadotettuun välisukupolveen, joka jäi beatnikkien ja hippien väliin. Tämän sukupolven edustajia kutsuttiin friikeiksi. Sunset Boulevardin Stripiksi nimetyllä pätkällä keikkapaikkoja kiertelevän Zappan ensimmäisen levyn nimi olikin siksi luontevasti juuri Freak Out!. Zappan alkukauden levyillä Suzy Creamcheesea esittäneen Pamela Zarubican mukaan ”friikit olivat post-bop ja pre-pop”.

Kari Santala
Frank Zappa esiintyi Suomessa viidesti: vuosina 1973, 1974, 1976, 1977 ja 1988.
Frank Zappa esiintyi Suomessa viidesti: vuosina 1973, 1974, 1976, 1977 ja 1988.

Freak Out! äänitettiin Sunset Boulevardin ja Highland Avenuen kulmauksessa sijainneessa TTG:n studiossa Hollywoodissa vain neljässä päivässä maaliskuussa 1966. Ensimmäiset kappaleet – Any Way The Wind Blows ja Who Are the Brain Police? – purkitettiin 9. maaliskuuta.

Viimeisenä taltioitiin yli 12 minuuttinen The Return of the Son of Monster Magnet, jonka viimeistelyyn Zappa vaati tuottaja Tom Wilsonilta ylimääräistä 500 dollaria saadakseen käyttöönsä riittävän ison rytmiryhmän. Samalla hän kutsui studioon myös sata friikkiä. Oman yhtyeen soittajien lisäksi studiossa häärivät muun muassa Paul Butterfield, Les McCann, Kim Fowley, Danny Hutton, Van Dyke Parks ja Dr. John.

Freak Out! on myös rockmusiikin ensimmäinen teema-albumi siinä mielessä, että se porautuu oikeastaan vain yhteen teemaan, josta kasvaa koko albumin sisään menevä ja kokoava mieli.

Freak Out! on kieli poskessa tehty farssi rock-skenestä Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Help, I’m a Rock kovistelee Elvis Presleytä ja teinien kosiskelua. Siksi Zappan musiikki luokitellaan usein lyhenteellä RIO, Rock in Opposition, vastavirran rock.

Kultakauden aikana Zappan kokeilunhalu, musiikilliset lainaukset ja satiiri tuottivat rockia, joka muutti käsityksiä rockista.

Tällöin syntyivät myös hänen yhteiskunnallisimmat sanoituksensa: Freak Out! -tuplalle päätynyt Trouble Every Day, joka kuvaa journalistisesti Wattsin rotumellakoita Los Angelesissa elokuussa 1965 ja Absolutely Free -levyn (1967) avaava Plastic People, joka vangitsi Los Angelesin poliisin rynnäkön ja viranomaisten määräämän ulkonaliikkumiskiellon Stripillä marraskuussa 1966.

Frank Zappa ei usein voinut vastustaa huonon maun kiusauksia eikä peittää Yhdysvaltojen jokapäiväisiä pöllöyksiä kohtaan tuntemaansa ärtymystä.

Amerikkalaisen rockin suuren vallankumouksellisen koko tuotanto on rikkumaton konseptuaalinen jatkumo, kuten Frank Zappan elämäkerran kirjoittanut Barry Miles on todennut.

Tämä luonnehdinta tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että Zappa käytti tunnistettavia teemoja ja niiden muunnelmia albumista toiseen, hyödynsi edelliseen albumiin viittaavaa materiaalia jatoisti samoja teemoja levynkansissa.

Menetelmä on sama kuin Ezra Poundilla Cantos-runokokoelmassa, jossa jokainen uusi runo antaa uuden merkityksen runoilijan koko aiemmalle tuotannolle.

Tällaista konseptuaalista, käsitteellistä jatkuvuutta voisi kutsua tietoisuuden online-kartaksi, joka rakentuu vanhan materiaalin loogisesta mutta luovasta uusiokäytöstä.

Kuuntele ainakin nämä Frank Zappan klassikkobiisit vuosien varrelta. HS:n kokoamalla spotify-listalla biisejä seuraavilta albumeilta: Freak Out )1966), Absolutely Free (1967), We’re Only in It for the Money (1968), Hot Rats (1969), Burnt Weeny Sandwich (1970) ja Sheik Yerbouti (1979).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat