Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Tuisku sai joukon uusia faneja, Silvana Imam hämmentyneen vastaanoton

Pride näkyi perjantaina myös Provinssissa

Kulttuuri
 
Feng Deng
Tuhannet kävijät kokoontuivat katsomaan Antti Tuiskun konserttia Provinssissa perjantaina alkuillasta.
Tuhannet kävijät kokoontuivat katsomaan Antti Tuiskun konserttia Provinssissa perjantaina alkuillasta. Kuva: Feng Deng

Antti Tuiskun energinen lavashow keräsi Provinssin päälavan eteen perjantaina alkuillasta lähes kaikki päivän yli 20 000 kävijää – jopa enemmän, kuin edellisillan Nightwish ilotulituksineen.

Kun Tuisku kysyi välispiikissään, moniko oli ensimmäistä kertaa hänen keikallaan, käsiä nousi ilmaan sakeanaan.

Juha Metso
Antti Tuiskun lavashow keräsi yleisöön jopa 20 000 ihmistä.
Antti Tuiskun lavashow keräsi yleisöön jopa 20 000 ihmistä.

"Missä te ootte ollu kaikki nämä 12 vuotta? Kaapissako?", Tuisku tiukkasi – ja veti sitten tanssijoidensa kanssa sellaisen lavashow'n, että sai takuulla jälleen tukun uusia faneja.

Tuhannet ihmiset vielä keinuttivat lantiota Tuiskun keikalla kun muun muassa Oslon Pride-festivaalin ja Roskilden kautta Seinäjoelle saapunut Silvana Imam nousi kakkoslavalle.

Vastaanotto vaikutti viileältä – Imam sai rapata ensimmäiset kappaleensa vain kouralliselle ihmisiä.

Järjestäjiltä oli rohkea veto ottaa ruotsalaistähti suurelle lavalle, vaikka oli ehkä odotettavissa että syyrialais-liettualaiset juuret omaava avoimen poliittinen rap-artisti ei kerää suurta yleisöä Seinäjoella.

Harvalukuiset fanit kompensoivat määränsä innokkuudella ja onnistuivat pitämään lavan edustan kuumana. Rapin Tarantinoksi esittäytyvä Imam tykitti Syyrian sodasta, Valerie Solanaksesta ja "pussy powerista", ja suurin osa paikalle kerääntyneistä ihmisistä vaikutti lähinnä hämmentyneiltä.

"Tämä on vissiin sitä feminismiä", totesi turvamies aidan takana.

Tosifanit Cecilia Wikman, Emma Raunio, Sandra Forsell ja Jenni Bergman olivat saapuneet Provinssiin ainoastaan Imamin vuoksi.

"Silvana tuodaan yleensä esiin poliittisten tekstiensä kautta, mutta siinä saattaa jäädä varjoon se puoli, että hän on myös ihan älyttömän hyvä muusikko ja taitava rap-artisti.", Raunio sanoo.

Juha Metso
Ruotsin musiikkimaailman kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Silvana Imam tunnetaan feministinä.
Ruotsin musiikkimaailman kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Silvana Imam tunnetaan feministinä.

Cecilia Wikman on erityisen lumoutunut Imamin kyvystä ottaa tila haltuun – artistista ei todellakaan paista epävarmuus vaikka lava on leveämpi kuin sen edessä seisoskeleva yleisö.

"Naisille aina halutaan antaa näitä etuliitteitä: feministi-artisti, nais-hiphoppari. Eihän Cheekkiäkään sanota mies-artistiksi. Imamkin haluaisi olla vain artisti muiden joukossa, " Sandra Forsell pohtii.

Pakolaiskriisistä, ahdistuksesta tai epätasa-arvosta laulujen tekeminen saattaa pelottaa yleisöä, mutta suurempi syy vierastamiseen saattaa olla jopa kieli – ruotsinkielinen rap ei aukea suomalaisille välttämättä niin hyvin kuin englanninkielinen.

"Ei pitäisi ainakaan tulla kenellekään yllätyksenä, että hiphop on poliittista – sitähän sen on ihan alkujaankin! Tässä on vain meneillään todella kaupallinen bile-boomi, joten ihmiset on ehkä vähän vieraantuneet rapin painavasta asiasta.", Jenni Bergman pohtii.

Forsell ihmettelee miksei useampi artisti ota kantaa asioihin, jotka kokee tärkeäksi.

"Olisin iloinen jos muutkin harrastaisivat sitä – mitä he oikein pelkäävät? Se, että tekee täysillä omaa juttuaan, on esikuvallista. En usko että kukaan kavahtaa rohkeaa sanomaa."

Kun Imam tervehti yleisöä arabiaksi Salam aleikum, muutama ihminen vastaa tervehdykseen. Provinssi on kuitenkin varsin monokulttuurinen festivaali, eikä yleisöstä löydy montaa joka jakaisi Imamin ulkopuolisuuden kokemuksen pohjoismaisessa yhteiskunnassa.

"Ihmiset ehkä ajattelevat, että artistin sanomasta pitäisi olla samaa mieltä. Eihän se niin mene – voihan musiikkia kuunnella, vaikkei tunnistaisikaan kaikki asioita tai allekirjoittaisi jokaista fraasia.", Emma Raunio pohtii.

Faneille on tärkeää myös se, että Imam rappaa ruotsiksi.

"Sanoma tulee läheisemmäksi. Tuntuu ihanalta, että joku sanoo nuo asiat ääneen – ja vielä toisella kotimaisella. Kunpa joku sanoisi ne suomeksikin.", Forsell ja Bergman pohtivat.

Naiset viettävät Imamin keikalla Bergmanin 30-vuotisjuhlia. Samana vuonna Bergmanin kanssa on syntynyt myös Imam.

Bergmanin suosikkifraasi Imamin kappaleista on Tända alla ljus -kappaleesta.

"Säg till ångesten att jag inte känner skuld, eli että unohda ahdistus, puske eteenpäin vain. Se on Imamin kirkas ja positiivinen sanoma kaiken sen ahdistavankin alla, mistä hän tekee musiikkia."

Korjaus kello 13.20: Jutun pääkuva on Antti Tuiskun keikalta, ei Silvana Imamin, kuten kuvatekstissä aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat