Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun supertaifuuni tulee – voit nyt ladata HS Kirjaston viikon kirjan

Maailmanlopun saarnamies Risto Isomäki yltää yhä huikeampaan jännityskerrontaan

Kulttuuri
 
Kaveh Rostamkhani
Ekotrilleristi Risto Isomäki saksalaisessa metsässä.
Ekotrilleristi Risto Isomäki saksalaisessa metsässä. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Risto Isomäki sai profeetan arvonimen ennustettuaan Sarasvatin hiekkaa -romaanissaan (2005) Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden.

Alkujaan vuonna 2011 ilmestyneen jännärin Con rit ”maailmanloppuosuudessa” liikutaan yhtä vakavan aiheen eli supertaifuunin parissa.

”Mutta aivan ensimmäiseksi täytyy sanoa, että Isomäki on kovasti kehittynyt trilleritekniikan ammattilaisena”, kriitikko Matti Mäkelä kiittelee teoksen arviossa (HS 27.9. 2011). ”Hän alkaa olla Ilkka Remes -luokan koukuttaja, joka liukuu juuri sopivasti todesta taruun pitäen lukijan suvereenisti hyppysissään.”

Con rit on nyt ladattavissa ilmaiseksi HS Kirjastosta.

Mäkelän mukaan Isomäen teoksen vetävyyden tärkein syy on itse laji, ekotrilleri:

”Trilleriteollisuudessa on jo pitkään kohkattu yhä mahdottomammissa aiheissa, joissa vähintään Yhdysvaltain presidentti pelastaa maapallon ulkoavaruuden hyökkäykseltä. Isomäki on oivaltanut, että niin poliittiset kuin ihmishirviöaiheet on nyhdetty tyhjiin, tarpeeksi vaaralliseksi viholliseksi kelpaa vain hyväksikäytetyn luonnon kosto.”

Lisäksi Isomäki käyttää kaikki perinteisen seikkailukirjan tyylilajit.

”Välillä tuntuu kuin lukisi Enid Blytonia – ja sanon tämän arvostavasti, siis tuntuu yhtä raikkaalta ja luonnollisen jännittävältä kuin tuntemattoman luolan suulla joskus silloin ennen”, Mäkelä kirjoittaa.

”Ja kun trilleritykitys etenee supertaifuunin nopeuksiin, lukija unohtaa ensin merkintänsä ja sitten hengittää.”

Kirjan juoni on lyhykäisyydessään seuraava.

Vietnamissa lapsuutensa viettänyt meribiologi Martti Ritola on joskus nähnyt vilaukselta merikäärmeen ja asia on jäänyt vaivaamaan häntä. Hän kuulee, että lapsuuden maisemista on löytynyt meren pohjalta epäilyttävän olion ruumis. Kun hän saa hankkeeseen mukaan miljonääriksi äityneen entisen tyttöystävänsä Camillan, lähdetään lohikäärmejahtiin.

Vetävyyteen kuuluu myös poikamainen uteliaisuus, uusien yhteyksien suorastaan nerokas havaitseminen.

”Äkkiä sanottuna esimerkiksi kirjan aihe, merihirviöiden etsintä, tuntuu hyvinkin kornilta, mutta eipä sitä olekaan”, kriitikko Mäkelä luonnehtii.

Kun Isomäki vyöryttää todistusaineistoa merihirviöiden olemassaolosta, hän on kiehtovan vakuuttava.

Todistelu lähtee yöllisestä äänimaisemasta, hiljaisesta pläkäkelistä, saaristomereltä, Hangon tietämiltä. Sen tarkoitus on kertoa, ettemme voi enää havaita mitään, koska purjelaivakauden jälkeen olemme kulkeneet meriä pelkästään hirvittävästi meluten.

”Kun todistelu marssittaa dokumentoidun merihistorian otukset Olaus Magnuksen kartoista siihen tosiasiaan, että lohikäärmeet ovat itäaasialaisten tärkein symbolieläin, ja samannäköiset otukset olivat Keski-Amerikan kulttuureissa pyhiä, lukija on käännytetty”, Mäkelä summaa.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma. Kesä- ja heinäkuun ajan viikon kirjoiksi on valittu rikosromaaneja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat