Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadut näkyvät nyt niin elokuvissa, kirjoissa kuin tv-sarjoissakin, koska ne vastaavat nykyihmisen maailmankuvaa

Kulttuuri
 
Arla Kanerva Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimittaja.
Kharen Hill
Ginnifer Goodwin esittää Lumikkia aikuisille suunnatussa tv-sarjassa Olipa kerran.
Ginnifer Goodwin esittää Lumikkia aikuisille suunnatussa tv-sarjassa Olipa kerran. Kuva: Kharen Hill

Parikymmentä vuotta sitten löysin kirjastosta kirjan, joka kertoi tutut sadut aivan uudella tavalla. Niissä pieni merenneito ei saanut prinssiä vaan muuttui meren vaahdoksi, prinsessa Ruusunen raiskattiin ja Tuhkimon siskot leikkasivat itseltään varpaat ja kantapäät saadakseen lasikengän sopimaan. Veri roiskui joka sivulla.

Eivät nämä tietenkään mitään uudelleentulkintoja olleet, vaan satujen vanhoja, alkuperäisiksikin kutsuttuja versioita. Satuja ajalta ennen lastenkirjoja ja Disneyn elokuvia.

Olin järkyttynyt mutta innoissani. Nämä väkivaltaiset, pelottavat ja pohjattoman surulliset tarinat tuntuivat paljon oikeammilta ja puhuttelevammilta kuin lapsuuteni satukirjat.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Salla Simukka on tullut tunnetuksi Lumikki-trilogiastaan.
Salla Simukka on tullut tunnetuksi Lumikki-trilogiastaan.

Nyt, 2010-luvulla, kulttuuri pulppuaa aikuisille suunnattuja satumuunnoksia. Elokuvat, tv-sarjat, romaanit, sarjakuvat, pelit: jokainen mahdollinen formaatti haluaa sanoa sanottavansa nimenomaan vanhojen kansansatujen kautta.

Aikuisille suunnatut sadut ovat valtavirtakulttuurissa ehkä tuoreita tulokkaita. Niiden juuret yltävät kuitenkin kauas: tammikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan vanhimmat kansansadut voivat olla jopa kuusituhatta vuotta vanhoja.

2000-luvusta on tullut muutenkin silkkaa fantasian voittokulkua hobitteineen, supersankareineen, vampyyreineen ja zombeineen, jotka voidaankin nähdä eräänlaisina kansansatujen uudelleentulkintoina.

Nämäkään eivät ole tämän vuosituhannen keksintöä, vaan hahmot ja tarinat juontavat parhaimmillaan reilusti sadan vuoden taakse.

Archimede
Tale of Tales -elokuva perustuu italialaisen Giambattista Basilen kansansatukokoelmaan. Kuvassa Stacy Martin.
Tale of Tales -elokuva perustuu italialaisen Giambattista Basilen kansansatukokoelmaan. Kuvassa Stacy Martin.

Onko satujen nykysuosion takana siis nostalginen kaipuu aitoon ja alkuperäiseen? Kyllä ja ei. Nykykulttuurin tarjoamat aikuisten sadut eivät tarjoa sen enempää ruusunpunaista eskapismia kuin niiden satojen tai tuhansien vuosien takaiset esikuvatkaan.

Sen sijaan kaipuu yleismaailmallisten, alkuperäisiksi koettujen asetelmien äärelle saattaa hyvinkin houkuttaa sirpaloituneen nykymaailman kasvattia. Emme elä enää uskon emmekä järjen aikakautta, vaan maailma näyttäytyy monille hyvinkin ristiriitaisena ja arvaamattomana.

Sellaisena kuin maailma saduissa, joissa omat vanhemmat saattavat osoittautua raaoiksi ja välinpitämättömiksi ja ihanat prinssit väkivaltaisiksi raiskaajiksi, mutta jossa nurkan takaa saattaa koska tahansa ilmestyä pelastavia metsän eläimiä, avuliaita luonnonilmiöitä tai hyviä haltiakummeja.

Olemme palanneet myyttien anarkistiseen aikaan. Logiikkaa ei ole, mutta toivoa on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat