Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Orderin Roskilden-keikka todistaa, että 80-luvun suosikki on hienossa keikkakunnossa

Elokuussa New Order esiintyy Flow-festivaalilla. Lipun hankkineita voi onnitella jo nyt hyvästä sijoituksesta.

Kulttuuri
 
Jacob Crawfurd
Bernard Sumnerin luotsaama New Order esiintyi lauantaina Roskilden festivaalilla.
Bernard Sumnerin luotsaama New Order esiintyi lauantaina Roskilden festivaalilla. Kuva: Jacob Crawfurd

New Order Roskilden festivaalilla lauantaina 2.7.2016

Vielä kymmenisen vuotta sitten New Orderin tarina näytti olevan lopussa. Yhtye oli tehnyt komean uran ensin Joy Divisionina ja laulaja Ian Curtisin kuoleman jälkeen New Orderina. Elektroninen rockmusiikki ja tanssimusiikki ei olisi nykyisen kaltaista ilman heitä.

Mutta 2000-luvun puolivälissä yhtye oli riitojen repimä, ja sillä oli takanaan pari keskinkertaista albumia. Perustajajäseniin kuulunut basisti Peter Hook erosi yhtyeestä, ja harva uskoi enää New Orderin paluuseen.

Toisin kävi. Viime vuonna ilmestynyt Music Complete on yhtyeen uran parhaita levyjä, ja lauantai-iltana Roskilden festivaalilla kävi selväksi, että New Order kuulostaa loistavalta myös keikalla.

Se on erityisen hienoa, koska yhtye ei ole ollut aina keikoilla parhaimmillaan. Esimerkiksi vuonna 1993 se tuhersi Roskilden päälavalla väsyneen keikan, ja laulaja Bernard Sumner jopa pyyteli yleisöltä anteeksi huonoa esitystään.

Nyt ei tarvinnut pyydellä.

New Order soitti napakan 75 minuutin kokoelman Music Completen kappaleita ja hienoja vanhoja hittejä. Singularityn ja Plasticin kaltaiset tuoreet kappaleet kestivät hyvin vertailua Bizarre Love Trianglen ja The Perfect Kissin kanssa.

Roskilden valtavalla telttalavalla kokee silti harvoin sellaista kollektiivista euforiaa, joka räjähti Blue Mondayn tunnistettavasta bassorumpuintrosta.

Blue Monday oli ilmestyessään vuonna 1983 hämmästyttävää futuristista musiikkia eikä sen teho ole kadonnut mihinkään. Roskildessa sen tahtiin hytkyivät niin eläkeikää lähestyvät punkveteraanit kuin parikymppiset nuoret, joista useimmat näkivät New Orderin ensi kertaa eläessään.

Riemastuttavaa yhtyeessä on myös se ristiriita, joka syntyy äärimmäisen intensiivisestä tanssimusiikista ja yhtyeen alkuperäisjäsenten ulkoisesta olemuksesta. Ukkoutuneet Sumner ja rumpali Stephen Morris näyttävät enemmän opettajilta kuin rocktähdiltä ja hillitty kosketinsoittaja Gillian Gilbert menisi täydestä Sumnerin ja Morrisin koulun terveydenhoitajana.

Elokuussa New Order saapuu Helsinkiin Flow-festivaalille. Lipun hankkineita voi onnitella jo nyt hyvästä sijoituksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat