Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoliksi ironinen šokkirockyhtye leikittelee satanismilla – Ghostille huumori on osa metallimusiikkia

Moni luulee metallifanien olevan aivan tosissaan, vaikka ironia on olennainen osa metallimusiikkia – se ei vain avaudu kaikille, sanovat tutkijat.

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen / HS
Ruotsalainen Ghost-yhtye esiintyi Papa Emeritus III:n johdolla Tuska-festivaalilla lauantaina.
Ruotsalainen Ghost-yhtye esiintyi Papa Emeritus III:n johdolla Tuska-festivaalilla lauantaina. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Näky pysäytti. Gregoriaaninen kirkkolaulu soi ja taivas repesi kaatosateeseen. Savuverhon keskeltä esiintymislavalle ilmestyi kardinaalin kaapuun ja päähineeseen pukeutunut, pääkallomaskin peittämä hahmo Papa Emeritus III. Ja lauloi. Kauniisti.

Yhtyeen soittajilla oli yllään kaavut, joita koristivat ylösalaisin käännetyt ristit.

Ghost tarjosi pääesiintyjän show’n metallifestivaali Tuskassa lauantaina. Ruotsalainen bändi leikittelee satanistisella kuvastolla ja antikristillisellä tematiikalla – ja soittaa metalliksi meikattua syntikkapoppia ilman örinälaulua.

Musiikki on metalligenren sisällä kevyttä, mutta ulkoasu pompöösi ja pyhää kuvastoa pilkkanaan pitävä. Onko tämä huumoria vai silkkaa rienausta?

Ovatko he tosissaan?

Metallimusiikki ja huumori ovat aina kuuluneet yhteen, sanoo populaarikulttuurin tutkija, filosofian tohtori Kimi Kärki Turun yliopistosta.

Kärjen mukaan metallikulttuuri on ironisesti peilannut junttikulttuurin leimaa, joka siihen aikanaan iskettiin Britanniassa 1970-luvulla.

“Metallikulttuuri vastasi kääntämällä asetelman ironiaksi ja vetämällä jutut överiksi. Äärimetallissa puhutaan aika brutaaleista asioista, kuten väkivallasta, naisvihasta ja rasismista.”

Kyse on ala- ja vastakulttuurisesta voimasta. Sillä haetaan šokkiefektiä ja nostetaan yleisön silmien eteen tabuja, asioita, jotka hiertävät valtakulttuuria.

”Ironia ja huumori näkyvät siinä, että alakulttuurin sisällä porukka tunnistaa vastakulttuuriset koodit ja tietää jotain, mitä muut eivät tiedä. Kaikkea ei sanota tosissaan.”

Vasta moni todellinen fani ymmärtää ironian, kun taas muut saattavat säikähtää ja kadota kauas tajuamatta musiikin vastavoimaa.

Akseli Valmunen / HS
Ghost-yhtye esiintyy kasvot peittävissä esiintymisasuissa.
Ghost-yhtye esiintyy kasvot peittävissä esiintymisasuissa.

Muutamaa tuntia ennen keikkaa vastapäätäni istui ”Nameless Ghoul”, vapaasti suomennettuna nimetön haudanryöstäjä.

Ghostin jäsenet peittävät kasvonsa ja käyttävät valeidentiteettiä suojellakseen anonymiteettiään ja luodakseen bändin ylle mystisen auran.

Nyt tilanne on poikkeuksellinen. Levy-yhtiön mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuonna 2008 perustetun Ghostin jäsen antaa Suomessa haastattelun ilman maskia.

Eleet paljastavat paljon. Kysyn, kuinka ironinen bändi Ghost on asteikoilla yhdestä kymmeneen.

Nameless Ghoulin otsa rypistyy ja suu tiukkenee viivaksi.

Ironiassa välittyy monta viestiä yhtäaikaisesti, kertoo ironiaa tutkinut dosentti Toini Rahtu.

”Sananmukaisen viestin lisäksi on jokin lisäviesti, jonka pitää aina olla tavalla tai toisella kriittinen tai kielteinen. Viesti on jotenkin vino.”

Monikerroksinen ironinen esitystapa synnyttää valtavan kirjon tulkintoja. Mitä paremmin kontekstin tuntee, sitä helpommin ironian tunnistaa.

”Ironialla on kahdenlaisia uhreja: niitä, joita piilotetusti pilkataan, ja niitä, jotka eivät sitä ymmärrä.”

Antipaavi-teemalla ratsastava Ghost on järkyttänyt hartaita kristittyjä Etelä-Amerikan katolisissa maissa.

Kärjen mukaan ironista kontekstia ei tällöin ole osattu tunnistaa tai lukea oikein.

“Toisaalta tässä piilee myös musiikin aito vastakulttuurinen voima, joka riippuu nimenomaan kuuntelijan omasta tulkinnasta.”

Kaikki eivät näe huumoria genren sisälläkään. Akatemiatutkija Toni-Matti Karjalainen Aalto-yliopistosta sanoo, että tietynlainen black metal mustavalkoisine kasvomaalauksineen saattaa näyttää hyvinkin ironiselta myös joidenkin metallifanien mielestä.

“Mutta jos kysyy juuri sen genren hard core -kuuntelijoilta, musiikissa ei ole mitään ironista. Se on totista toimintaa.”

Maailman naurettavimmaksi hevibändiksi kutsuttu Manowar on hyvä esimerkki ironiasta ”Other band play, Manowar kills” (muut bändit soittavat, Manowar tappaa) -sanoituksillaan.

Ironia näkyy usein erityisesti esiintymisessä ja ulkoasussa. Tuskassa esiintynyt lemiläisyhtye Stam1na esimerkiksi tekee teknisesti virtuoosimaista musiikkia tosissaan, mutta esiintyessään se hassuttelee ja käyttää usein humoristisia asuja ja lavarekvisiittaa.

Yksi metallimusiikin ironisointitapa on tehdä popkappaleista metalliversioita.

Esimerkiksi Tuskassa soittava suomalaisyhtye Children of Bodom on tehnyt coverin poptähti Britney Spearsin kappaleesta Oops!... I Did It Again.

”Se on tavallaan kannanotto valtakulttuurista ja nykymusiikista mutta samalla ovelaa markkinointia”, Kärki sanoo.

Myös Ghost on tehnyt metallicovereita esimerkiksi Abban ja Beatlesin kappaleista, mutta bändi itse ei sano näkevänsä siinä ironiaa.

”Ei, kyse on vain puhtaasta rakkaudesta hyvään musiikkiin”, Nameless Ghoul sanoo.

Akseli Valmunen / HS
Papa Emeritus III
Papa Emeritus III

Niin tai näin, hyvin se ainakin käy kaupaksi. Metallikappaleen Grammyn toukokuussa voittanut Ghost kiinnittyy teatraalisen hevimusiikin perinteeseen ja on lisä naamiobändien, kuten Kissin, Lordin ja Slipknotin, joukkoon.

Kärjen mukaan osa metallidiggareista kritisoi Ghostia valtavirran kosiskelusta ja kaupallisuudesta. Jotkut pitävät sitä epäaitona, tuotteena.

”Ghostiin on liitetty hipsteri-ironiaa. Väitetään, että he pakkaavat metallin sellaiseen asuun, että se on helppo myydä pop-yleisölle.”

Nameless Ghoul huokaa.

”Voisin panna miljoona dollaria pöydälle saadakseni ihmiset ymmärtämään, ettemme olisi tässä pisteessä nyt, jos meillä ei olisi hyvää musiikkia imagomme tukena. Imago on hauska ja toimii ja olemme humoristisia lavalla, mutta jos kuulostaisimme surkeilta, leikki loppuisi lyhyeen.”

Nameless Ghoul sanoo Ghostin satirisoivan uskontoa, mutta metallimusiikkia se ei ironisoi.

”Me olemme humoristinen bändi, ja huumori tekee show’sta viihdyttävän. Mutta jos ironia tarkoittaa, että pilkkaamme metallia, sitä me emme tee.”

Hänen mukaansa jotkut bändit tekevät ison numeron siitä, miten ne ovat metalliperinnön suojelijoita. Ghost ei ole sellainen yhtye.

”Eikö paholainen edusta naurua, huumoria ja sarkasmia, jota kirkko ja vallanpitäjät eivät salli? Metalli voi olla hauskaa olematta slapstick-komediaa.”

Ghostin satiiri on tähdätty konservatiivisesti ajattelevia kristittyjä kohtaan. Se kumpuaa Ghostin jäsenten kasvualustana toimineesta metallimusiikista, johon antikristilliset elementit kuuluivat luontevasti.

Ghostin suunnitelma ei ollut tuoda saatanallista musiikkia massoille. Muusikon mukaan bändistä vain ”tuli šokkirockyhtye”. Hän toivoo ihmisten ymmärtävän, että huumori on tärkeä osa metallimusiikkia.

”Ironisuuden asteikolla yhdestä kymmeneen Ghost on neljä tai viisi, jos painottaa imagoamme. Meidän agendamme ei ole olla ironinen eikä se ole suurin avumme.”

Akseli Valmunen / HS
Tuskan pääesiintyjää katsottiin osin sateessa. Tästä huolimatta tunnelma vain kohosi.
Tuskan pääesiintyjää katsottiin osin sateessa. Tästä huolimatta tunnelma vain kohosi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat