Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni koko koitui Lahden kohtaloksi

Lahden taideinstituutti tuotti vuosien ajan palkittuja taiteilijoita.

Kulttuuri
 

Tänä keväänä Lahden taideinstituutti sulki ovensa 45 vuoden päätteeksi.

Taideinstituutti perustettiin Lahden taidekoulun nimellä vuonna 1971, ja se on tuottanut lukuisia nimeä saaneita taiteilijoita. Lahdessa ovat opiskelleet muun muassa Anssi Kasitonni, Kalle Hamm, Kari Vehosalo, Outi Kirves, Pilvi Takala ja Kalle Mustonen.

1990-luvun puolessavälissä taideinstituutti siirtyi osaksi Lahden ammattikorkeakoulua, jossa se on toiminut arvostetun muotoiluinstituutin rinnalla.

Lakkautuspäätös tehtiin vuonna 2011 osana korkeakoulujen rakenteellista uudistusta, jonka juuret olivat Antti Kalliomäen (sd) opetusministerikaudella 2005–2007. Hankkeessa pyrittiin vähentämään aloituspaikkoja heikosti työllistäviltä aloilta.

Lahden taideinstituutin kohtaloksi koitui sen pienuus: vain 12 aloituspaikkaa.

Taidekoululle laatu on kuitenkin kokoa tärkeämpi kriteeri. Laatukriteereillä koulua ei olisi lopetettu, uskoo Ilkka Väätti, joka toimi Lahden taideinstituutin koulutusvastaavana.

Lahden taideinstituutti on ollut Kuvataideakatemian ja Kankaanpään taidekoulun ohella Suomen merkittävimpiä kuvataiteen koulutusohjelmia.

”Emme ymmärtäneet että miksi juuri meidät pitää lakkauttaa”, Väätti sanoo.

Nyt valmistuvaa viimeistä vuosikurssia hän kuvaa ”rautaiseksi sakiksi”. Opiskelijat ovat tehneet lopputyönäyttelyään hyvässä hengessä. Kaikki opiskelijat valmistuvat.

Useampi heistä on hakenut jatkamaan opintojaan ulkomaisissa taideakatemioissa. Muut todennäköisesti siirtyvät työskentelemään kuvataiteilijoina ja hakevat ehkä myöhemmin esimerkiksi Kuvataideakatemian maisteriohjelmaan.

Lahden taidemuseon amanuenssi Maija-Riitta Kallio pitää lakkautusta surullisena asiana Lahden taide-elämän kannalta.

Koulu on toiminut vuosikymmeniä, ruokkinut Lahden taiteilijaseuraa ja houkutellut kaupunkiin merkittäviä taiteilijoita opettajiksi.

”Tuntuu, ettei Lahdessa vielä edes ymmärretä, mitä lakkautus tulee tarkoittamaan”, Kallio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat