Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahden maineikas taideinstituutti ajettiin alas, mutta sen viimeinen lopputyönäyttely on vuoden parhaita

Opiskelijat tiesivät jo aloittaessaan olevansa taideinstituutin viimeinen vuosikurssi, mutta heidän teoksensa ovat vahvoja, eivätkä tippaakaan haikeita.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Pasi Autio
Maaria Jokimies: Nimetään tää paikka Kaivoksi, 2016, öljy kankaalle.
Maaria Jokimies: Nimetään tää paikka Kaivoksi, 2016, öljy kankaalle. Kuva: Pasi Autio

KUVATAIDE Tuottavin yksikkö – Lahden taideinstituutin opinnäytetyönäyttely 20.8. saakka Lahden taidemuseossa (Vesijärvenkatu 11 A, Lahti). Ti–pe 9–17, la–su 11–16.

Tuottavin yksikkö on tänä vuonna lakkautetun Lahden taideinstituutin viimeisen vuosikurssin oppilaiden yhteisnäyttely. Se on hyvä kokonaisuus, mahdollisesti paras tämän kevään opinnäytetyönäyttelyistä.

Osaksi näyttelyn näyttävyys johtuu sen esityspaikasta. Lahden taidemuseon ja taideinstituutin yhteistyöllä on pitkät perinteet.

Päätös kuvataidekoulutuksen lopettamisesta Lahdessa tehtiin 2010-luvun alussa, kun ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja leikattiin maanlaajuisesti. Päätös oli tiedossa, kun nyt valmistuneet 13 taiteilijaa aloittivat opintonsa.

Tietoisuus asemasta ”lajinsa viimeisinä” näkyy paitsi näyttelyn ironisessa nimessä, joka viittaa instituutin saamiin moniin tuottavuuspalkintoihin, myös heidän teoksissaan.

En kuitenkaan näe näyttelyssä pisaraakaan haikeutta arvostettua opinahjoa kohtaan. Pikemminkin se henkii jonkinasteista suuttumusta, varmuutta ja halua näyttää: katsokaa, tässä me tulemme!

Rauhallinen ja selkeä ripustus korostaa vastavalmistuneiden taiteilijoiden yksilöllisyyttä ja valmiuksia maailman valloittamiseen.

Maalausten, veistosten ja grafiikan lomassa on installaatioita, joista Heidi Katajamäen (s. 1990) liki yhden salin mittainen Arkihiki ja hetken hilse on vaikuttavin. Teos on eräänlainen oman tekemisensä päiväkirja, todelliseen tilaan rakennettu kolmiulotteinen kollaasi.

Pasi Autio
Heidi Katajamäki: Arkihiki ja hetken hilse, 2016, installaatio.
Heidi Katajamäki: Arkihiki ja hetken hilse, 2016, installaatio.

Niklas Ingeliuksen (s. 1992) uustulkinnat 1960-luvun op-taiteesta vaikuttavat varsin kypsiltä maalauksilta, samoin Maaria Jokimiehen (s. 1992) valokuvapohjaiset otokset, joissa dekoratiiviset kuviokentät lomittuvat nuorten ihmisten arkeen ja juhlaan.

Pasi Autio
Niklas Ingelius: Blue, blue, blue, blue, 2016. Öljy kankaalle, kertopuu.
Niklas Ingelius: Blue, blue, blue, blue, 2016. Öljy kankaalle, kertopuu.

Vapaa muoto näyttää kiehtovan Katajamäen ohella muitakin lahtelaisia. Anssi Uusinäkin (s. 1982) monumentaalinen Metsien laulu edustaa tyylipuhdasta informalismia, Elisa Marin (s. 1985) puolestaan kätkee esittävät kuvansa abstraktien maalausten sisään.

Muoto virtaa vapaana myös Katri Korjuksen (s. 1979) polystyreeniveistoksissa. Teokset tunkeutuvat niille mielen ja tunteen alueille, joita emme mielellämme ajattele, kuten viha, mustasukkaisuus ja katkeruus.

Pasi Autio
Elisa Marin: Premonitions in crimson and gold, 2016. Öljy ja hiili kankaalle.
Elisa Marin: Premonitions in crimson and gold, 2016. Öljy ja hiili kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat