Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herschin viulukonsertto löi ilmat pihalle Porvoon Suvisoitossa

Avanti paukutti Kohtalonsinfonian soinnut hullunrohkeasti Suvisoiton lauantaissa.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro

Porvoon Suvisoitto. Avanti Porvoon Taidetehtaassa, johtaja Olari Elts, Chloë Hanslip, viulu. – Haapanen, Hersch, Beethoven.

Lauantaina Suvisoitto otti kierroksia taas monta pykälää lisää. Konsertin päätösnumerossa, Beethovenin viidennessä sinfoniassa oli hullunrohkeaa henkeä, joka teki puhki kulutetusta teoksesta räjähtävän kokemuksen. Olari Elts ei antanut Kohtalonsinfonian raskautetun historian häiritä itseään, vaan heitti periodimusisoinnin opit, karajanit ja furtwänglerit samaan työkalupakkiin ja piiskasi Avantin terävin, yllyttävin liikkein vauhtiin.

Sinfonia koostuu parin tahdin mittaisista hokemista, jotka ovat kuin legopalikoita, samanlaisia mutta kuitenkin erilaisia. Potenssiin kohoavan maanisuuden rinnalla kuultiin raikkaita kysymys–vastaus-pareja ja uumoilevaa hiljaisuutta. Vaikka päättömästi takovat loppusoinnut saattavat naurattaakin, ei niitä parane sievistellä, vaan paukuttaa niin hurjasti kuin Avanti teki.

Konsertti rakentui intensiiviseksi, vaihtelevan vastakohtaiseksi kaareksi. Avauksena kuultu Perttu Haapasen Mermaid Machines hyödynsi elegantisti veden, valumisen, ilmavuuden, keveän kitkan ja rattaiston mielikuvia.

Yhdysvaltalaisen 45-vuotiaan Michael Herschin tuore viulukonsertto löi sitten ilmat pihalle. Väkivaltaiset, kirskuen toisiinsa hankautuvat soinnit avasivat teoksen, jota painoi murheinen raskaus. Brittiläinen viulisti Chloë Hanslip soitti tuskissaan vääntelehtivän ja paineen alla rusentuvan soolo-osuuden tinkimättömästi.

Yksittäisten, ainutkertaisten ja mitä erikoisimpien sointiyhdistelmien seasta yritti puristua esiin koraali (Enkeli taivaan?), joka ei lohduttanut vaan huusi ja katkesi aina kesken. Vain 13 soittajasta koostuvan orkesterin vääntyneet harmoniat koettelivat korvia, mutta niistä jäi sieluun jälki, jota on vaikea pyyhkäistä pois.

Ekspressionistisesta, henkilökohtaisesta ja kuulijan mukavuusalueelle tunkeutuvasta teoksesta toipumiseen tarvittiinkin sitten Beethovenin voitonuskoista hulluutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat