Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juicesta on tehty musikaalikuunnelma, jota esitetään Ylen Juice-sivustolla ja radiossa

Antti Heikkinen kirjoitti kuunnelman, jossa muusikko seikkailee taivaassa ja tapaa Marilynin. Sen lisäksi nykymuusikot tekivät uuden Viidestoista yö -videon.

Kulttuuri
 
HS
Juice Leskisen kuolemasta tulee syksyllä kymmenen vuotta, mikä sai Yleisradion ideoimaan laulaja-lauluntekijälle omistetun kuunnelman ja pop up -kanavan.
Juice Leskisen kuolemasta tulee syksyllä kymmenen vuotta, mikä sai Yleisradion ideoimaan laulaja-lauluntekijälle omistetun kuunnelman ja pop up -kanavan. Kuva: HS

Juice elää edelleen – ainakin vahvasti Yleisradion ohjelmistossa heinäkuun ajan.

Sana- ja sävelnikkari Juice Leskisen kuolemasta tulee syksyllä kuluneeksi kymmenen vuotta. Vuosipäivän kunniaksi Ylessä keksittiin idea: tehdään Radioteatterille musikaalikuunnelma Juicesta.

Se tilattiin Juice-elämäkerran kirjoittajalta Antti Heikkiseltä.

Mutta Yle Areenan väki sai tästä vielä pidemmälle menevän ajatuksen. Päätettiin perustaa kokonainen ”Juice pop up -kanava”. Kyseessä ei ole uusi radiokanava, vaan Yle Areenassa oleva kokoomasivu.

Idean taustalla on huomio siitä, että ihmiset muistelevat mielellään yhdessä merkkihenkilöitä. Ylessä on kokemuksia viime ajoilta muun muassa David Bowielle, Princelle ja Lemmy Kilmisterille omistetuista muistoilloista.

”Ainakin siihen yhdessä muistelemisen tarpeeseen tämä kanava tulee”, kertoo Yle Areenan ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist.

Tänään maanantaina avautuvalle Juice-sivustolle on koottu suuri määrä Juice-aiheista materiaalia, niin video- kuin audiomuodossakin.

Sivuilta löytyy kokonaisuudessaan tänään starttaava tuore kuunnelma Juicen Taivaallinen Aulabaari. Mukana on myös esimerkiksi Peter von Baghin Juice-ohjelma vuodelta 1983 sekä Aki Kaurismäen lyhytelokuva Leskisen kappaleesta Bluesia Pieksämäen asemalla.

Radio Suomen öissä soitetaan pitkin heinäkuuta Juicen kokonaisia studioalbumeita. Nämäkin tulevat kuunneltaviksi pop up -kanavalle.

Kuunnelman ohella uutta materiaalia edustaa tuore Viidestoista yö -video, jolla Suomen tämän hetken ykkösartistit tuoreuttavat Juicen ehkä tunnetuimman kappaleen. Juicea ovat tuomassa 2010-luvulle tuottaja Jukka Immosen johdolla Anssi Kela, Anna Puu, Vilma Alina, Mikko Pohjola, Janna ja Pyhimys. Video on katsottavissa täällä.

Vaikka sivustolta löytyykin monenlaista Juice-materiaalia, ohjelmisto on haluttu pitää maltillisen kokoisena.

”Enemmän kyseessä on yksi menu kuin valtava buffapöytä, jossa on tuhansia ohjelmia. Kanava ei ole ähkyä varten, vaan siellä on kiva koonti Juicesta”, Lönnqvist kertoo.

Pop up -kanavan ideaa on tarkoitus jatkaa. Lönnqvist suunnittelee, että vastaavanlaiset kanavat voisivat reagoida monenlaisiin asioihin ketterästi, muihinkin kuin kuolleisiin muusikoihin.

”Aihe kuin aihe käy. Esimerkiksi elokuussa kokeilemme Areenassa Rion olympialaisten pop up -kanavaa”, Lönnqvist kertoo.

Kanavan esikuvana ovat pop up -kaupat ja -ravintolat. Ihan kauhean vakavissaan ei kanavan kanssa tarvitse olla.

”Meillä näiden kanavien kanssa on aina niin pitkäjänteistä touhua. Ehkä suomalaiset voivat tarttua helpommin spontaaniin kanavaan, antaa palautetta ja auttaa meitä kehittymään”, Lönnqvist sanoo.

Mutta palataan vielä siihen, mistä koko heinäkuun Juice-teema lähti. Radion kuunnelmaan.

Kirjailija Antti Heikkinen teki pari vuotta sitten ison työn Juice-elämäkerran kanssa. Risainen elämä -mammuttiteoksen jälkeen hän vannoi, että nyt on aihe kaluttu. Hän ei siihen enää palaisi.

Sitten Yleisradiosta soitettiin. Pyydettiin, että Heikkinen kirjoittaisi Juicesta musikaalikuunnelman Radio Suomeen.

Heikkinen pyörsi päätöksensä. Hän ajatteli, että kuunnelmaan voisi ottaa sentään aivan erilaisen lähestymiskulman. Kirjoittaa mukaan vähän fiktiotakin.

”Tosin kyllä mä olisin sen itse tehnyt paljon tylsempänä ja kronologisena”, itsekriittisyyteen taipuvainen Heikkinen tuumii. ”Onneksi ohjaaja Ola Tuomiselta ja dramaturgilta tuli taivasajatus. Se oli hyvä! Nyt sarja on hyvinkin kirkkaasti fiktiota.”

Kuunnelma Juicen Taivaallinen Aulabaari sijoitettiin tapahtuvaksi Juicen kuoleman jälkeen, taivaassa. Ratkaisu antoi kirjoittajalle mahdollisuuden heittäytyä villiksi ja vapaaksi, irti normien kahleista.

20-osainen sarja käynnistyy Juicen kuolinuutisesta. Sitten ollaan jo taivaan porteilla, ”Taivaallisessa Aulabaarissa”, jossa Juice tapaa monia tuttuja hahmoja omasta elämästään ja historian melskeistä. Eteen astuvat niin Kekkonen, kuningas Edward II kuin Hitlerin äitikin.

Ja tietenkin Marilyn, viimeinkin!

”Marilyn on eräänkin kerran pilven päällä kuullut kysymyksen, milloin riisut jumpperin”, Heikkinen naurahtaa.

Tarinassa on paljon satua, mutta pääkohdat Juicen elämästä ovat Heikkisen kirjasta ja totisinta totta.

Leskisen repliikkejä kirjassa ei ollut kuin marginaalissa, mutta nyt Juice ( Antti Mikkola ) on äänessä itsekin. Heikkinen kuunteli runsaasti Juicen haastatteluja saadakseen herran kuulostamaan mahdollisimman paljon omalta itseltään. Mukana on ajatuksia, joita Juice on aivan oikeasti ilmoille päästellyt.

Eikä pyrkimyksenä ollut esittää mitään suurmiehen patsasta, vaan persoona sen takana. Kaikkine huonoine puolineenkin.

Lopputulos on ilmeisen aito, sellaista palautetta Heikkinen on saanut projektissa mukana olleelta Juicen soittokaverilta Puntti Valtoselta sekä Leskisen perheeltä.

”Leskisen läheiset lukivat käsikirjoituksen ja olivat siitä onnellisia. Sain varsin sydäntä lämmittävän kommentin, että näinkin uusi lähestymiskulma löytyi näinkin tuttuun asiaan.”

Kuunnelman teko oli Antti Heikkiselle aivan uusi aluevaltaus, mutta se tuntui alusta alkaen ihmeen hyvältä. Erityisesti hän oli hyvillään kuunnelman näyttelijämiehityksestä.

”Siellä on omia idoleita: on Eila Roinetta, Heikki Kinnusta, Ilmari Saarelaista. Hienoja vanhoja näyttelijöitä sekä hyviä nuoria näyttelijöitä.”

Sanailun lomassa voi kuunnella myös Juicen tuotantoa. Eikä mitä tahansa tuotantoa.

”Jos sieltä joku bongaa uusia biisejä, niin se on vallan suotavaa. Viimeisen päälle läpitutut klassikot ovat vähemmistössä”, Heikkinen paljastaa.

Sarjaa kuullaan arkipäivisin Radio Suomessa koko heinäkuun ajan. Kaikki jaksot julkaistaan tänään myös Juice pop up -kanavalla.

Juicen Taivaallinen Aulabaari Radio Suomessa ma–pe 4.7.–29.7. klo 17.30. Kaikki jaksot julkaistaan pop up -kanavalla osoitteessa yle.fi/juice, josta löytyy myös paljon muuta Juice-materiaalia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat