Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuluisa iranilainen elokuvaohjaaja Abbas Kiarostami on kuollut

Kiarostami palkittiin Kultaisella palmulla Cannesin elokuvajuhlilla 1997. Hän vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2007.

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Iranilainen elokuvaohjaaja Abbas Kiarostami vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2007.
Iranilainen elokuvaohjaaja Abbas Kiarostami vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2007. Kuva: Sami Kero / HS

Kuuluisa iranilainen elokuvaohjaaja Abbas Kiarostami on kuollut, kansainväliset viestimet kertoivat maanantaina.

Kiarostamin kuolemasta kertoi muun muassa brittiläinen sanomalehti The Guardian, jonka tiedot perustuivat Iranin puolivirallisen uutistoimisto Isnan uutiseen.

The Guardianin lainaamien tietojen mukaan Kiarostami menehtyi maanantaina Ranskassa, jossa hän sai hoitoa ruuansulatuselinten syöpään. Kiarostami oli kuollessaan 76-vuotias.

”Hän ei ollut vain elokuvantekijä. Hän oli moderni mystikko sekä elokuvataiteessaan että henkilökohtaisessa elämässään”, kommentoi iranilainen elokuvaohjaaja Asghar Farhadi The Guardianille.

Kiarostami syntyi vaatimattomiin oloihin Teheranissa. Hän opiskeli maalaustaidetta Teheranin taidekorkeakoulussa ja päätyi tekemään televisiomainoksia.

Varsinaisen ohjaajantyönsä Kiarostami aloitti vuonna 1969 instituutissa, joka oli perustettu edistämään lasten ja nuorten henkistä kehitystä.

Ensimmäisen lyhytelokuvansa Kiarostami ohjasi vuonna 1970, mistä alkoi hänen tasaisesti karttunut tuotantonsa. Kaikkiaan Kiarostami ohjasi yli 40 filmiä lyhytelokuvat ja dokumentit mukaan luettuina.

Hänen tunnetuimpia elokuviaan on muun muassa Kirsikan maku, josta Kiarostami palkittiin Kultaisella palmulla Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2007.

Kiarostami jäi Iraniin sen jälkeen kun maasta tuli vallankumouksen seurauksena vanhoillinen islamilainen tasavalta vuonna 1979.

Monia Kiarostamin elokuvia jätettiin esittämättä Iranissa, koska ne olivat ristiriidassa maan kulttuuriviranomaisten käsitysten kanssa.

Kiarostamin mukaan elokuvantekoon liittyvät sisällölliset rajoitukset voimistivat mielikuvitusta ja luovuutta.

”Ajatellaan vaikka vankia, jolla ei ole mitään: hän muotoilee esineitä leivästä, jota pureskelee. Samat henkilöt eivät vankilan ulkopuolella keksisi tehdä niin”, Kiarostami sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2007.

Kiarostami antoi haastattelun vieraillessaan Sodankylän elokuvajuhlilla, jossa hän esitettiin kattava sarja hänen elokuviaan.

Elokuvan ja kuvataiteen tekemisen lisäksi Kiarostami oli myös runoilija. Hänen runojaan on julkaistu Jaakko Hämeen-Anttilan suomentamassa antologiassa Vain ääni jää – runoja Iranista (2006).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat