Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämeenlinnan taidemuseon harvinainen näyttely kertoo uutta Ester Heleniuksesta

Kukkamaalari oli eläessään suosittu ja arvostettu taiteilija, mutta myöhemmin hänen taidettaan on nähty harvoin.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Reima Määttänen
Ester Helenius: Yksinäinen kalla, 1946–49.
Ester Helenius: Yksinäinen kalla, 1946–49. Kuva: Reima Määttänen

Kuvataide Ester Helenius 2.10. saakka Hämeenlinnan taidemuseossa (Viipurintie 2, Hämeenlinna). Ti–to 11–18, pe–su 11–17.

Ester Helenius (1875–1955) teki pitkän uran taiteilijana. Hän opiskeli 1800-luvun lopussa muun muassa Helene Schjerfbeckin ja Hugo Simbergin oppilaana. Yksi hänen tunnetuimmista maalauksistaan, Yksinäinen kalla, valmistui vuonna 1949.

Ester Helenius
Ester Helenius

Syvän sinistä taustaa vasten kuvattu valkoinen kukka on vahva symboli. Se on pelkistetyin monista kukka-asetelmista, joista Helenius tunnetaan ja jotka kuuluvat myös Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyn parhaaseen antiin.

Heleniuksen kukat ovat kiehtovia maalauksia, joissa taiteilijalle tärkeä ranskalaisperäinen aistillisuus lomittuu hänen sisältään kumpuavaan ekspressionismiin. Kepeän kesäisestä ulkoasusta huolimatta näissä teoksissa ei ole mitään sievää.

Helenius oli eläessään suosittu ja arvostettu taiteilija, mutta myöhemmin hänen taidettaan on nähty harvoin, viimeksi tässä samassa museossa vuonna 1988. Nyt käsillä oleva katsaus on tähänastisista laajin.

Marjukka Vainio
Ester Helenius: Espanjalainen morsiusvihko, 1927.
Ester Helenius: Espanjalainen morsiusvihko, 1927.

Esillä on noin 250 teosta, maalausten lisäksi grafiikkaa ja luonnoksia. Noin puolet teoksista on peräisin museon omista kokoelmista, jonne ne päätyivät 1950-luvulla taiteilijan testamenttilahjoituksena.

Näyttelyyn liittyy dosentti Tutta Palinin kirjoittama kirja, joka on ensimmäinen perusteellinen tutkimus Heleniuksen taiteesta ja hänen suhteestaan oman aikansa kulttuurin kenttään.

Näyttelyn runsaus tuo hyvin esiin Heleniuksen monipuolisuuden, mutta se paljastaa myös hänen tuotantonsa epätasaisuuden ja etenkin henkilökuvien ajoittaisen kömpelyyden. Perinpohjaisuus on ymmärrettävää tutkimuksen näkökulmasta, mutta se nostaa esiin hankalia kysymyksiä siitä, kuinka hyvä maalari Helenius lopulta oli.

Marjukka Vainio
Ester Helenius: Kirkon ikkuna, 1934.
Ester Helenius: Kirkon ikkuna, 1934.

Kukka-asetelmiensa ohella Helenius maalasi paljon henkilökuvia ja maisemakuvia etenkin itäisen Suomenlahden saaristosta. Esillä on myös herkkä sarja ”sinisiä hetkiä” hänen rakastamastaan Pariisista, jossa hän asui ja työskenteli useaan otteeseen.

Myöhäisvuosina herännyt kiinnostus mystiikkaan ja henkisyyteen johti puolestaan uskonnollisiin aiheisiin ja huipentui sarjaan vanhojen katedraalien sisäkuvia, nekin ovat Pariisissa maalattuja.

Helenius mainitaan usein intohimoisena värimaalarina, mikä hänen kohdallaan ei kuitenkaan tarkoita paletin puhtautta ja kirkkautta. Hänen värinsä ovat tavallisesti pehmeitä ja taitettuja. Liekin sijasta ne tuovat mieleen hiilloksen.

Reima Määttänen
Ester Helenius: Seine, 1947.
Ester Helenius: Seine, 1947.

Museon kokoelmaripustus Modernin monet kasvot taustoittaa oivallisesti Heleniuksen näyttelyä esittelemällä hänen aikalaisiaan vuosisadan vaihteesta 1950-luvulle.

Rinnastus korostaa Heleniuksen erityislaatua ja kuvaa vahvasti eurooppalaisesta taiteilijasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat