Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaisyhtye Blink-182:n riveissä on pohjalaisverta – ”Toivon todella, että esiinnymme Suomessa ensi kesänä”

Yhtyeen laulaja-basistin Mark Hoppusin juurista kolmannes on peräisin Laihialta Pohjanmaalta

Kulttuuri
 
Scott Dudelson
Paluuta huipulle yrittävän Blink-182:n laulaja-basisti Mark Hoppus ja bändin uusi laulaja-kitaristi Matt Skiba esiintyivät Irvinessä Kaliforniassa toukokuussa.
Paluuta huipulle yrittävän Blink-182:n laulaja-basisti Mark Hoppus ja bändin uusi laulaja-kitaristi Matt Skiba esiintyivät Irvinessä Kaliforniassa toukokuussa. Kuva: Scott Dudelson

Lontoo

Heti haastattelun alkajaisiksi huomaan jääneeni huoneeseen kaksin amerikkalaisen Blink-182:n laulaja-basistin Mark Hoppusin kanssa. Kun muut juoksevat asioillaan lontoolaisen luksushotellin käytävillä, meillä on aikaa hoitaa niin sanotusti löysät pois.

Mark, sinun bassoasi koristaa Suomen lippu. Kerropa, mistä on oikein kysymys.

”Se sai alkunsa siitä, kun tein dna-testin. Paljastui, että suurin osa juuristani, noin kolmannes, on peräisin Suomesta, mikä oli minusta sekä äärimmäisen siistiä että hyvin poikkeuksellista.”

Oletko siis kasvanut suomalaisten keskellä?

”En sentään”, Hoppus naurahtaa.

”Isoisäni oli ensimmäisen polven amerikkalainen, ja hän puhui suomea koko elämänsä. Hänen molemmat vanhempansa olivat syntyneet Suomessa.”

Suomen kieltä Hoppus itse ei osaa edes näytteeksi, mutta isoisänsä sukunimen hän tavaa mallikkaasti: Orrenmaa. Jäljet johtavat Pohjanmaalle, tarkemmin ottaen Laihialle, josta Aaron ja Lempi Orrenmaa lähtivät aikoinaan valloittamaan Amerikkaa.

”Äitini on kaivanut esiin kaiken juuristaan ja vieraillut Suomessa useaan otteeseen. Itselläni Suomi on vielä näkemättä. Siksi toivon todella, että esiinnymme siellä vihdoin, kun Blink-182 tulee ensi kesänä kiertämään Eurooppaa. Itse asiassa haluaisin samalla pitää vähän lomaa ja tutustua Suomeen paremmin.”

Haave on varmasti molemminpuolinen, sillä myös Blink-182:n suomalaisfanit ovat saaneet odottaa bändin vierailua kohtuuttoman pitkään. Kalifornialaisyhtyeen perustamisesta on kulunut ensi vuonna jo neljännesvuosisata.

Vuoristoratamaisen uran huippu osui vuosituhannen vaihteeseen, kun Enema of the State -albumi nosti Blink-182:n maailman suurimpien yhtyeiden joukkoon. Green Day ja Offspring olivat käynnistäneet melodisen punkpopin maailmanvalloituksen, minkä jälkeen “numerobändit” Blink-182 ja Sum 41 korjasivat satoa myymällä kymmeniä miljoonia albumeja.

”Nyt Blink-182 otetaan tosissaan, koska olemme pysyneet riittävän kauan koossa ja myyneet miljoonia levyjä”, Hoppus arvioi yhtyeen pitkää uraa.

”Mutta kauan siihen meni. Enkä ihmettele, koska se oli suurelta osalta omaa syytämme. Teimme kaikesta huumoria, kuvasimme hölmöjä videoita ja juoksentelimme alasti. Olemme humoristeja, mutta olemme aina suhtautuneet musiikkiin vakavasti ja laulaneet myös vakavista asioista.”

Kymmenkunta vuotta sitten alkoivat yhtyeen ongelmat. Blink-182 hajosi, palasi yhteen yhden levyn ajaksi ja hajosi uudestaan. Kitaristi Tom DeLonge ei enää mahtunut samaan yhtyeeseen Hoppusin ja rumpali Travis Barkerin kanssa.

Tällä kertaa rytmikaksikko ei jäänyt odottelemaan, vaan he palkkasivat Matt Skiban laulaja-kitaristiksi. Uuden kokoonpanon ensimmäinen albumi California ilmestyi viime viikonloppuna.

Oliko Blink-182:n brändi niin arvokas, ettette halunneet heittää sitä hukkaan?

”En ajattele lainkaan, että kyse olisi brändistä”, Hoppus sivuuttaa kiusallisen kysymyksen. ”Tom halusi ulos, mutta minä ja Travis emme ole koskaan halunneet tehdä mitään muuta kuin soittaa Blink-182:ssa. Olemme rakentaneet tätä bändiä vuosikymmenien ajan ja uhranneet sille elämämme. Olemme onnistuneet luomaan jotain erityislaatuista, emmekä aio luopua siitä.”

”Koskaan”, hän lisää painokkaasti.

Kolmikon uusin jäsen Matt Skiba on tehnyt pitkän uran Alkaline Trion pomona, mutta jäsenyys Blink-182:n riveissä merkitsee siirtymistä klubeilta areenoille. Eikö suuriin saappaisiin hyppääminen pelottanut?

”Ei varsinaisesti pelottanut. Ennemminkin olin iloisesti yllättynyt”, Skiba sanoo.

”Olin hyvin otettu siitä, että Mark ja Travis uskoivat minun pystyvän siihen. Ainoa ehtoni oli se, että treenaamme todella paljon. Lopulta kaikki on mahdollista, kun siihen vain keskittyy tarpeeksi. Enkä tarkoita yksin itseäni, vaan kaikkia ihmisiä. Pelko on vain haaveiden tiellä.”

Uudella levyllä Blink-182 kuulostaa hyvin paljon itseltään: tarttuvalta, vauhdikkaalta ja energiseltä (“Levyllä on taas energiaa, joka on pitkään uupunut Blinkistä”, Hoppus markkinoi). Albumin nimi ja teema löytyivät vasta äänitysten päätyttyä, kun kolmikko huomasi laulavansa Kaliforniasta yhä uudestaan.

”Viittaamme jatkuvasti kalifornialaisiin paikkoihin, kaupunkeihin, katuihin, siltoihin, kaupunginosiin ja paikallisiin bändeihin, joita kuunnellen vartuimme. Se ei ollut tarkoituksellista, mutta kaipa se oli alitajuista.”

Mikä sitten tekee yhtyeen kotiosavaltiosta niin erityisen, että se ansaitsee oman levynsä? Minkä vuoksi meidän pitäisi vierailla Kaliforniassa?

”Se on kapea kaistale maata, jossa yhdistyvät kaikki hienot asiat Amerikassa”, Hoppus aloittaa kuin paraskin matkatoimiston myyjä.

”Voit aloittaa aamusi laskettelemalla vuoristossa ja päivän päätteeksi uida valtameressä. Meillä on autiomaita, metsiä ja vuoria, isoja kaupunkeja ja pieniä kyliä, maaseutua ja teollisuutta. Kaliforniassa on kaikkea, jota voit kaivata.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat