Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisilla festivaaleilla useita raiskausepäilyjä

Järjestäjä: ”Nuorten miesten pitää oppia, etteivät naiset ole olemassa vain miellyttämistä varten.”

Kulttuuri
 
Izabelle Nordfjell / TT
Bråvalla-festivaalien leirintäalue oli yhtä kuravelliä lauantaina.
Bråvalla-festivaalien leirintäalue oli yhtä kuravelliä lauantaina. Kuva: Izabelle Nordfjell / TT

Viime viikonlopun ruotsalaisista rock-festivaaleista on jäänyt karu jälkimaku.

Maan suurimpien Bråvalla-festivaalien aikana Norrköpingissä tehtiin viisi rikosilmoitusta raiskauksista, yhdestä raiskauksen yrityksestä ja 15 seksuaalisesta häirinnästä.

Samana viikonloppuna myös Putte i Parken -ilmaisfestivaalien jälkeen Karstadissa tehtiin poliisille 27 ilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta. Useissa tapauksissa uhreja on ollut enemmän kuin yksi.

Molemmilla festareilla suurin osa epäillyistä rikoksista tehtiin esitysten aikana yleisön keskellä. Tytöt ovat kertoneet joutuneensa noin seitsemän tai kahdeksan nuoren miehen piirittämiksi ja ahdistelemiksi.

Ilta-Sanomien mukaan Karlstadissa teoista epäillään viittä alaikäistä poikaa. Poliisin mukaan epäillyt kuuluivat yksin maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden joukkioon. Heidät on toimitettu takaisin vastaanottokeskukseen.

Östergötlandin poliisin tiedottajan Thomas Angevikin mukaan Bråvallan rikosilmoitussaldo oli poikkeuksellinen. Aiempina vuosina poliisi on saanut vain muutamia yksittäisiä ilmoituksia.

Bråvalla-festivaalien turvallisuusvastaava Ulf Bowein kertoi tiistain Dagens Nyheterissa olevansa ”uskomattoman turhautunut”.

”Olemme tehneet kaikkemme, mutta yksinkertaista ratkaisua [turvallisuusongelmaan] ei ole, olipa kyse sitten paremmasta valaistuksesta, kameravalvonnasta tai järjestysmiesten määrästä”, sanoo Bowein.

Kevään aikana ruotsalaisten festivaalien yhteistyöelin Livemusik Sverige on pohtinut, kuinka tapahtumissa voidaan estää seksuaalista ahdistelua.

”Asian eteen on vaikea tehdä riittävästi töitä. Ennaltaehkäisevää työtä on parannettava. Nuorten miesten pitää jo koulussa oppia, etteivät naiset ole olemassa vain miellyttämistä varten”, kertoo Musikens makt -festivaalien järjestäjä Elisabeth Rosenbrand.

Entä kuinka Suomessa? Turun Ruisrock alkaa perjantaina. Promoottori Mikko Niemelän mukaan Ruissalossa on nollatoleranssi ahdistelulle ja loukkaavalle käytökselle.

”Nyt puhutaan tosi vakavasta asiasta. Ennaltaehkäisy on osa yleistä järjestyksenpitoa. Emme erityisesti valvo [seksuaalista ahdistelua], mutta jos saamme vähänkin vihiä häiriköinnistä, niihin puututaan todella matalalla kynnyksellä.”

Niemelän mukaan pimeiden loukkojen eliminoiminen ja hyvä valaistus on yksi osa festivaalialueella järjestyksenpitoa ja turvallisuutta.

”Meidän pitää ajatella, että alueelle ei jää alueita, joissa ihminen tuntee itsensä mahdollisesti turvattomaksi”, sanoo Niemelä.

Turvallisuus on myös viestinnällinen asia. ”Painotamme ihmisille, että pitäkää toisistanne huolta ja ottakaa heti yhteys järjestyksenvalvojiin, jos näette jonkun hädässä.”

Viime vuoden Ruisrockissa oli 95 000 kävijää ja noin kymmenen tapausta, jotka vaativat poliisin väliintuloa.

Seinäjoella Provinssirockissa oli viikonloppuna rauhallista.

”Rauhallisesti se meni ja yllättävän vähän tilaisuus poliisia työllisti. Ei mitään vakavaa: pieniä järjestyshäiriöitä ja huumausaineiden käyttörikoksia” kerrotaan Seinäjoen poliisista.

”Päihtyneitä oli enemmän kuin normaalina viikonloppuna, mutta oli väkeäkin paljon.”

Poliisin mukaan Tangomarkkinat työllistävät virkavaltaa huomattavasti enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat