Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jazzkitaristi Olli Hirvonen voitti kovan kansainvälisen kilpailun

Kilpailu on ainoa lajissaan Euroopassa. Hirvonen on tiettävästi ensimmäinen suomalainen kitaristi, joka on sen voittanut.

Kulttuuri
 
Peter Gannushkin
Muusikko Olli Hirvonen asuu ja keikkailee New Yorkissa.
Muusikko Olli Hirvonen asuu ja keikkailee New Yorkissa. Kuva: Peter Gannushkin

Suomalainen jazzkitaristi Olli Hirvonen (s. 1989) voitti maanantaina Sveitsissä Montreaux’n jazzfestivaalien kansainvälisen kitarakilpailun. Kilpailu on ainoa lajissaan Euroopassa. Hirvonen on tiettävästi ensimmäinen suomalainen kitaristi, joka on sen voittanut. Kilpailuraati myös kiitti tämän vuoden kilpailua kovatasoisemmaksi kuin koskaan.

Miltä nyt tuntuu?

”Oli se mahtava tunnustus. Tuli fiilis, että tekee jotakin oikein.”

Pori Jazzissakin esiintyvän kitaristi John McLaughlinin vetämä raati valitsi sinut voittajaksi ohi kahden muun finalistin, Rob Luftin ja Tal Yahalomin. Raati kiittää perusteluissaan teknistä taitavuuttasi sekä uniikkia tyyliäsi, joka ”navigoi jazzin, rockin ja kokeellisempien soundien välillä”. Mikä oli voittosi salaisuus?

”En osaa sanoa. Itse asiassa McLaughlin valitteli raadin puheenjohtajan tehtävää niin vaikeaksi, että hän ei enää toiste aio suostua moiseen.”

Miten kansainvälinen kilpailu voitetaan?

”Lähetin viime tammikuussa tallenteen kilpailun karsintoihin ja sain kutsun. En erityisesti harjoitellut, mutta kävimme ennen finaalia kilpailun rumpalin ja basistin kanssa vähän rakenteita läpi. Päätin alusta asti lähteä kilpailuun soittamaan sillä tyylillä millä aina soitan, enkä miettinyt lainkaan mitä tuomaristo ehkä haluaisi kuulla. Soitin mitä soitin enkä yrittänyt miellyttää ketään.”

Onko tämä nyt se kauan odotettu Suomi-jazzin kansainvälinen läpimurto?

”No toivon, että pääsen buukkaamaan parempia keikkoja Keski-Euroopassa, esimerkiksi Saksassa ja Sveitsissä. En silti odota, että voitto toisi niitä keikkoja ihan itsestään.”

Asut New Yorkissa, jossa keikkapalkkiot ovat tunnetusti minimaaliset kun taas vuokrat ovat maksimaaliset. Miten olet ratkaissut tämän yhtälön?

”Tekemällä sairaasti keikkaa, neljä viisi viikossa. New Yorkissa se on onneksi mahdollista, toisin kuin Suomessa. Tosin Suomessa yksi keikkapalkkio vastaa viittä New Yorkissa.”

Palkintosi on keikka ensi vuoden Montreaux’n jazzfestivaaleilla sekä 5 000 Sveitsin frangia eli 4 600 euroa. Miten aiot käyttää rahat?

”Seuraavan albumini äänitykseen ja markkinointiin. Menen syksyllä studioon New Yorkissa, eli tavallaan rahat on jo käytetty.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat