Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nauti oopperajuhlista, kun vielä voit! – opettajakoulutuksen lähtö uhkaa näivettää Savonlinnan oopperajuhlia

Tarjonta on ennätysrunsasta, samoin lipunmyynti – mutta kahta vierailevaa seuruetta ei ehkä enää nähdä kesällä 2018 majoituskapasiteetin vähentyessä.

Kulttuuri
 
Savonlinnassa seitsemän oopperaensi-iltaa: ”tiukilla on koneisto”
Savonlinnassa seitsemän oopperaensi-iltaa: ”tiukilla on koneisto”
Savonlinnan oopperajuhlilla nähdään seitsemän ensi-iltaa neljässä viikossa. Mukaan mahtuu omia produktioita, Riccardo Mutin tähtivierailu Ravennan festivaalin kanssa sekä Teatro Regio Torinon vierailu. HSTV seurasi kuinka perjantaina 8. heinäkuuta avautuvaa festivaalia rakennetaan.

Savonlinna

Viikko sitten ei vielä olisi voinut uskoa, että täällä Olavinlinnassa pidetään pian Savonlinnan oopperajuhlat! Lavasteita puuttui. Ohjauksia kehiteltiin. Kapellimestari John Storgårds näytti yksinäiseltä johtaessaan ilman orkesteria pelkkiä laulajia ja harjoituspianistia Mozartin Don Giovannin harjoituksissa.

Mutta oopperaesitysten magia syntyy usein vasta aivan viimeisinä päivinä. Orkesteri saapui, lavasteet valmistuivat. Ja kaiken pitäisi olla valmista, kun ensimmäinen ensi-ilta eli Giuseppe Verdin Otello esitetään perjantaina.

Juha Metso
Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti katsoo juhlien tarjonnan olevan nyt äärirajoilla: seitsemän ensi-iltaa neljässä viikossa.
Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti katsoo juhlien tarjonnan olevan nyt äärirajoilla: seitsemän ensi-iltaa neljässä viikossa.

”Uskon, että me selviämme, vaikka koneisto on tiukoilla. Teemme seitsemän ensi-iltaa neljässä viikossa! Voin jo luvata, että kahdeksaa ensi-iltaa neljässä viikossa emme koskaan tee”, taiteellinen johtaja Jorma Silvasti puuskuttaa.

Giuseppe Verdin Otello tuodaan Chorégies d´Orange -festivaalin vaihtotuotantona. Shakespearen tarinan antisankari tappaa jälleen vaimonsa mustasukkaisuudesta myrkytettynä. Juonessa on tietysti myös rasismia: mustaan Otelloon suhtaudutaan ennakkoluuloisesti.

”Ohjauksen konsepti on särkynyt peili, joka kuvaa Otellon särkynyttä elämää”, apulaisohjaaja Héloïse Sérazin kertoo.

Tältä ohjaus näytti Ranskassa, kun pääosaa esitti vielä Roberto Alagna:

Lauantaina lämmitellään Paul-Emile Fournyn vuoden 2011 ohjausta Mozartin Don Giovannista. Ykkösmiehityksessä pääosan laulaa Waltteri Torikka . Ja jälleen teemana on miehen suistuminen helvettiin asti.

Juha Metso
Paul Emile Fourny ohjaa jälleen Mozartin Don Giovanni -oopperan.
Paul Emile Fourny ohjaa jälleen Mozartin Don Giovanni -oopperan.

”Lavasteissa on raunioita, jotka kuvaavat Don Giovannin raunioitumista. Lavasteet ja puvut ovat samat, mutta minulle tämä on uusi produktio, koska minulla on niin vahvat uudet näyttelijät”, ohjaaja Fourny kehuu.

Otello myy hyvin ja Don Giovanniin voi saada korkeintaan peruutuspaikkoja. Entä uusi ohjaus Leoš Janáčekin oopperasta Kuolleesta talosta?

”Meillä pitää olla taiteellinen särmä! Toissavuonna sitä toi Aulis Sallisen Kullervo ja nyt tämä produktio”, Silvasti sanoo.

Janáčekin vankilaooppera on erinomainen, mutta suuret massat eivät välttämättä tunne sitä, vaikka Helsingissä on kuultu teoksesta Esa-Pekka Salosen johtama konserttiesitys.

”Ulkomaiset oopperapomot pitävät minua joko nerona tai idioottina, kun uskalsin ottaa sen festivaaliohjelmistoon. Mutta kun Yleisradio ja Japanin NHK-yleisradioyhtiö päättivät välittää sen televisiossa, tiesin riskin kannattaneen.”

Savonlinnan oopperajuhlat mainostaa vakavaa vankilaoopperaa vähemmän vakavalla videolla.

Savonlinna pröystäilee jälleen kahdella ulkomaisella vierailijatalolla. Supertähti Riccardo Mutin vaimon Cristina Mazzavillani Mutin johtama Ravennan festivaali tuo ensi viikolla Savonlinnaan Verdin Macbeth- ja Falstaff-oopperat, joista Macbethin jälkimmäinen näytös on jo loppuunmyyty.

Muti itse johtaa konsertin ensi viikon sunnuntaina. Siihen on yllättäen yhä lippuja.

Torinon oopperatalo Teatro Regio tuo erinomaisessa nousussa olevan kapellimestari Gianandrea Nosedan kanssa elokuun alussa Olavinlinnaan Puccinin La bohèmen ja Bellinin Norman.

Nautitaan siis nyt ja ensi vuonna, jolloin runsaudesta vastaavat osaltaan Moskovan Bolšoi-teatteri ja Madridin Teatro Real. Sillä sen jälkeen runsaimmat vuodet voivat olla ohi.

”Tähän mennessä linjani on ollut, että uusintaensi-iltoja vähennetään ja uusia produktioita mahdollisuuksien mukaan lisätään”, Silvasti sanoo.

”Vuonna 2018 emme kuitenkaan välttämättä voi tuoda enää kahta ulkomaista vierailevaa seuruetta, koska heille ei ehkä löydy majapaikkoja.”

Syynä on opettajakoulutuslaitoksen lakkauttaminen ja siihen liittyvät vuokra-asuntokuviot. Tähän asti laitoksen opiskelijakämpät ovat olleet kesäisin kätevästi tyhjillään ja oopperajuhlienkin vuokrattavissa. OKL:n nykyiset ja entiset opiskelijat ovat olleet myös avustajien ja lavastemiesten selkärankaa.

”Se ei ole ylitsepääsemätön ongelma”, Silvasti sanoo. Ja toki yhden vierailijaseurueen kesät olivat taannoin aivan yleisiä.

Toinen uhka on Silvastin mielestä Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven aikomus ajaa kuukausipalkkainen solistiensemble alas: uusia laulajia ei enää palkata vanhojen eläköityessä, ja tehtävät täytetään yhä enemmän freelance-voimin.

”Kansallisoopperan pitäisi tuntea yhteiskuntavastuuta, kun se kuitenkin saa niin paljon julkista tukea. Solistiensemble on ollut yksi hyvä työkalu oopperataiteen edistämisessä.”

Hän manailee nuorten suomalaislaulajien kohtaloa. Yhä useammat tehtävät voi miehittää varman päälle eivätkä suomalaiset nuoret välttämättä pääse eteenpäin.

”Juuri kuuntelin lahjakasta nuorta suomalaissopraanoa, joka voi vuodessa tai kahdessa kehittyä Savonlinnan oopperajuhlien solistitehtävän arvoiseksi. Mutta vain, jos hän saa sopivien tehtävien kautta kehittyä.”

Pelkällä suomalaisuudella rooleja ei tietenkään voi Savonlinnasta saada.

”Eihän koko maailmassa ole esimerkiksi kuin muutamia ensiluokkaisia Verdin Otellon nimiroolin esittäjiä. Ja me saamme heistä Kristian Benediktin ensimmäisiin ja Aleksandrs Antonenkon viimeisiin esityksiin!” Silvasti sanoo.

Savonlinnan oopperajuhat 8. heinäkuuta – 6. elokuuta. Koko ohjelma: www.operafestival.fi

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Olavinlinna odottaa oopperavieraita jälleen perjantaista 8. heinäkuuta lähtien. Lippuja on myyty viime vuoden ennätyslukeman tahtiin.
Olavinlinna odottaa oopperavieraita jälleen perjantaista 8. heinäkuuta lähtien. Lippuja on myyty viime vuoden ennätyslukeman tahtiin.
Juha Metso
Giuseppe Verdin Otellon lavasteita pystytettiin. Leinojalavasteen lisäksi taustalle nousee jättipeilin sirpaleita.
Giuseppe Verdin Otellon lavasteita pystytettiin. Leinojalavasteen lisäksi taustalle nousee jättipeilin sirpaleita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat