Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurinkaan festivaali ei välty murrokselta

Suurimpien yleisömagneettien varjossa Roskilde on kuitenkin yhä hyvä paikka nähdä uusia ja mielenkiintoisia esiintyjiä eri genreistä.

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.

Sunnuntaina aamuyöstä päättynyt Tanskan Roskilden jättifestivaali tunnetaan perinteisenä rocktapahtumana, mutta järjestäjät eivät halua sen muuttuvan nostalgiajuhlaksi.

Sen vuoksi esiintyjinä on ollut viime vuosina yhä enemmän myös suoratoistopalveluiden listoilla menestyneitä poptähtiä. Roskilde haluaa kasvattaa parikymppisistä ensikertalaisista uusia vakioasiakkaita.

Se ei ole ollut aina vanhojen vakioasiakkaiden mieleen. Yleisön rock-konservatiivisiivessä muistellaan mieluummin takavuosia ja Bob Dylanin tai Metallican keikkoja. Heitä varten on kuitenkin hankittu joka vuosi päälavalle joku vanha legenda, tänä vuonna Neil Young.

Pohjimmiltaan Roskilden festivaali on samojen haasteiden edessä kuin muutkin kulttuuri-instituutiot mediayhtiöistä kirjakauppoihin. Vanhat asiakkaat täytyy pitää ja samalla saada uusia väsyvien ja kuolevien tilalle. Kumpaakaan ryhmää ei saisi kuitenkaan suututtaa.

Lisää päänvaivaa tuottaa Euroopan festivaalimarkkinoiden myllerrys. Suurilla kansainvälisillä ohjelmatoimistoilla on festivaaleja monessa maassa, ja Roskilden kaltaiset itsenäiset toimijat joutuvat suuresta koostaan ja maineestaan huolimatta kilpailemaan pääesiintyjistä kovemmin kuin ennen.

Kaikkein isoimmat tähdet jättävät suurimmatkin festivaalit kokonaan väliin ja tekevät pelkästään omia keikkoja, kuten Beyoncé, johon Roskilden festivaalin järjestäjät olivat tänä vuonna valmistautuneet investoimaan eniten. Roskilden sijasta Beyoncé esiintyi viikonloppuna Britannian suurilla jalkapallostadioneilla.

Halpalentoyhtiöiden ansiosta myös festivaaliturismi on muuttunut. Suomestakin on nyt houkuttelevampaa lähteä Espanjaan tai Portugaliin Primavera-festivaalille halvempien hintojen ja lämpimän sään perässä.

Suurimpien yleisömagneettien varjossa Roskilde on kuitenkin yhä hyvä paikka nähdä uusia ja mielenkiintoisia esiintyjiä eri genreistä.

80 000 ihmisen yleisömassasta löytyy aina muutama tuhat uteliasta kuuntelemaan esimerkiksi Arcade Fire -yhtyeen kokoonpanossa vaikuttaneiden Colin Stetsonin ja Sarah Neufeldin hypnoottista Philip Glass -henkistä taiderockia tai Hooray for the Riff Raffin hippikantria.

Tai festivaalin tämän vuoden ainoaa suomalaisesiintyjää, Have You Ever See the Jane Fonda Aerobic VHS -indieyhtyettä. Se ei ole koskaan soittanut yhtä suurelle yleisölle kuin Roskildessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat