Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen tubettaja hehkutti peliä ja kiroili, eikä videota tunnistanut mainokseksi – peliyritys sai huomautuksen

Kulttuuri
 
Youtube
Kuvakaappaus Laeppavika-tubettajan huomautuksen saaneesta videosta.
Kuvakaappaus Laeppavika-tubettajan huomautuksen saaneesta videosta. Kuva: Youtube

Mainonnan eettinen neuvosto on antanut huomautuksen YouTube-mainosvideosta Playstation-peliä mainostavalle Activision-peliyritykselle.

Videoverkostoyritys United Screens oli etsinyt mainostajalle tubettajan eli henkilön, joka tekee videoblogeja. Laeppavika-niminen tubettaja teki 14 minuutin mainosvideon, jossa hän pelaa markkinoille tulevaa Destiny-peliä ja kommentoi sitä.

Laeppavika totesi muun muassa seuraavaa: “Mä haluaisin tämän videon avulla innostaa teitä hommaamaan tän pelin.”

Huomautus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva mainonnan eettinen neuvosto katsoi, että video ei ollut selkeästi tunnistettavissa mainokseksi. Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n markkinoinnin sääntöjen mukaan markkinoinnin tulee olla tunnistettavissa.

”Jos mainos esitetään mediassa, joka sisältää toimituksellista aineistoa, mainos tulee esittää siten, että se voidaan tunnistaa mainokseksi. Markkinoinnista tulee myös selkeästi käydä ilmi, kenen lukuun se toteutetaan”, Keskuskauppakamarin pääsihteeri Paula Paloranta toteaa.

Nimimerkki Laeppavika kommentoi lausuntopyynnössä omaa rooliaan.

”Kaupallisen yhteistyön kohde on Destiny-peli. Kaikki muu sisältö on Laeppavika-kanavan normaalia sisältöä niin käsikirjoituksen, tyylin kuin yleisön aktivoinnin osaltakin.”

”United Screens palkkasi minut tekemään 3–4 Destiny-aiheista videota, joiden yhteiseksi katsojamääräksi tulisi vähintään 200 000. (...) Minulle maksettiin ennalta määrätty palkkio, kun kaikki nämä kriteerit olivat täyttyneet. Varsinainen sopimus oli United Screensin ja Activisionin välillä.”

Videon yhteydessä oli maininta siitä, että video on sponsoroitu. Sponsoroidussa ohjelmassa ei kuitenkaan saa rohkaista ostamaan tuotetta viittaamalla siihen mainosluonteisesti.

Lisäksi mainos sai huomautuksen kiroilusta. Alatyylinen kielenkäyttö alaikäisiä kiinnostavaa tuotetta mainostettaessa on hyvän tavan vastaista, kirjoitetaan mainonnan eettisen neuvoston tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat