Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Festarikansa vaihtoi makkaraperunat street foodiin ja teltat hotellihuoneisiin – järjestäjät tekevät huipputulosta

Tyypillinen festivaalikävijä on yhä alle 30-vuotias opiskelija. Hän haluaa kuitenkin aiempaa laadukkaampaa ruokaa ja palvelua.

Ilkka Mattila HS

Suomen musiikkifestivaalikesä on alkanut kovilla tuloksilla.

Tuskassa myytiin ensi kertaa lauantain liput loppuun, Ruisrockin ensi lauantain kaikki 35 000 lippua on myyty ja perjantain liputkin melkein. Jopa kesäkuun myrskyn riepottelema Sideways selvisi voiton puolelle.

Artikkeliin liittyvät

Suurimmilla festivaaleilla menee hyvin, ja sen huomaa. Takavuosien tapahtumiin verrattuna ne näyttävät lähes ylellisiltä erilaisine street food -kioskeineen, pienpanimo-oluineen ja muine oheispalveluineen.

Festivaalijärjestäjien ja yleisökyselyjen mukaan festivaalien yleisömäärän kasvu ei johdu kuitenkaan siitä, että paremmat palvelut houkuttelisivat paikalle vanhempia ja maksukykyisempiä asiakkaita. Tyypillinen festivaalilla käyvä suomalainen on alle 30-vuotias opiskeleva nainen, jonka vuositulot ovat alle 30 000 euroa.

”Käytännössä kaikille festivaaleille tärkein asiakasryhmä ovat alle 30-vuotiaat”, vahvistaa Ruisrockin toimitusjohtaja Juhani Merimaa.

”Heillä ei ole suuria tuloja, mutta monet heistä säästävät ja satsaavat johonkin festivaalivierailuun. Aika harvalla on varaa kiertää läpi kaikki Suomen suuret festivaalit.”

Festivaaleilla käy toki suhteellisesti enemmän vanhempia ihmisiä kuin ennen, mutta ruoka- ja anniskelupalvelujen paraneminen perustuu Merimaan mielestä enemmän siihen, että pienituloiset opiskelijat vaativat parempaa.

”Lärvien vetäminen festivaaleilla ei ole kovin trendikästä, ja humalahakuisuus on hävinnyt myös rockklubeilta. Alkoholistakin haetaan enemmän makunautintoa. Ruokamaailman trendit ovat esillä. Joillakin voi olla jo ikävä makkaraperunoita.”

Näyttävintä suosion kasvu oli viime viikonloppuna Seinäjoen Provinssissa, jossa rikottiin lauantaina festivaalin kaikkien aikojen päiväkohtainen yleisöennätys, kun paikalle saapui 31 000 katsojaa.

Provinssissa menestys vaikuttaa olevan reippaan uudistustyön tulosta. Vuodesta 1979 järjestetty festivaali kärsi vielä kolme vuotta sitten yleisökadosta ja teki tappiota. Loppuvuodesta 2014 se sai taakseen saksalaiseen FKP Scorpio -yhtiöön kuuluvan Fullsteamin, ja viime kesänä festivaalin nimi muuttui Provinssirockista pelkäksi Provinssiksi.

Tänä vuonna esiintyjinä oli takavuosilta tuttuja rockyhtyeitä Rammsteinin johdolla, mutta myös paljon suosituimpia kotimaisia poptähtiä kuten Cheek, JVG, Antti Tuisku ja Juha Tapio.

”Meidän tarkoituksenamme on buukata festivaaleille kaikenlaista musiikkia ja niitä artisteja, joita kunkin festivaalin yleisö haluaa”, sanoo promoottori Juha Kyyrö Fullsteamilta.

”Rammstein on ollut Provinssin toivotuin bändi varmaan koko 2000-luvun ajan, mutta myös Cheekiä toivottiin erittäin paljon. On paljon yleisöä, joka pitää monenlaisesta musiikista.”

Tämän vuoden Provinssissa käyneiden ikäjakautumasta Kyyröllä on vasta alustavaa tietoa, mutta suurin osa kävijöistä on ollut alle 35-vuotiaita.

”Käsitykseni mukaan Provinssissa on paljon yleisöä, joka tulee ensisijaisesti katsomaan keikkoja. Suurten kaupunkien isoille festivaaleille mennään useammin bailaamaan.”

Provinssin palveluita on yritetty kehittää Kyyrön mukaan ”mieluummin askel edellä yleisön toiveita kuin vähän jäljessä”. Myös Kyyrö uskoo, että nuoremmat asiakkaat osaavat vaatia festivaalilta enemmän.

”Jos on tottunut jo vuosia sitten syömään festivaalilla makkaraperunat, niin saattaa tyytyä siihen vieläkin.”

Vanhemman yleisönosan suurin kynnys festivaalille lähtemiseen liittyy majoitukseen.

Oikea sänky kuivissa tiloissa houkuttelee enemmän kuin teltta, ja siksi Flow’n ja Ruisrockin kaltaiset kaupunkifestivaalit lähellä sijaitsevine hotelleineen ovat vahvoilla.

”Turussa Ruisrockin aikaan muualta tulleista valtaosa on kaverimajoituksessa Turussa asuvien tuttujen lattialla”, Juhani Merimaa sanoo.

Provinssissa ja Joensuun Ilosaarirockissa vaihtoehdoksi on otettu leirintäalueelle sijoitettuja tilapäisiä hotellihuoneita. Ilmalla täytettyyn lukittavaan kapselihuoneeseen mahtuu 2–4 henkeä, ja yöpyminen maksaa halvimmillaan noin 50 euroa yöltä henkeä kohti.

”Provinssissa niitä oli nyt ensi kertaa. Kaikki myytiin loppuun, ja palautteen perusteella uskon, että lisäämme niiden määrää ensi vuonna huomattavasti”, Kyyrö sanoo.

Tuorein laajempi tutkimus Suomen musiikkifestivaalien kävijöistä tehtiin kesällä 2014.

Turun yliopistolle tehty Festivaalibarometri 2014 -raportti perustuu 4 500 kyselyvastaukseen, jotka kerättiin kymmeneltä suomalaiselta festivaalilta. Festivaalien joukossa oli muiden muassa Provinssirock, Ruisrock, Ilosaarirock, Flow ja Weekend Festival.

Raportin mukaan festivaalivieraat arvostivat tapahtumissa eniten kotimaista ohjelmistoa, äänentoistoa ja valaisua sekä esiintymislavoja ja telttoja. Eniten kritiikkiä saivat anniskelu, ruoka ja vip-palvelut.

 

Dylan Martinez / Reuters
Patti Smith esiintyy sunnuntaina Turun Ruisrockissa.
Patti Smith esiintyy sunnuntaina Turun Ruisrockissa.
Juha Metso
John McLaughlin nousee lavalle Pori Jazzissa 14. heinäkuuta.
John McLaughlin nousee lavalle Pori Jazzissa 14. heinäkuuta.
Mario Anzuoni / Reuters
Sia Kate Isobelle Furler on yksi Helsingin Flow-festivaalin esiintyjistä.
Sia Kate Isobelle Furler on yksi Helsingin Flow-festivaalin esiintyjistä.
Tärpit festareille: Valtavirtaa ja vaihtoehtoja loppukesäksi
Ruisrock 8.–10.7. Turku

Nuorekkaaseen makuun laaditussa ohjelmassa on tuttuja kotimaisia tähtiä ja muutama mielenkiintoinen ulkomainen. Lauantaina esiintyvä Blood Orange soittaa Prince-henkistä funkpoppia, ja sunnuntaina vanhempaa yleisöä muistetaan Patti Smithillä.

Pori Jazz 9.–17.7.Pori

Porin Kirjurinluodon kiinnostavin jazzpäivä on 14.7., jolloin Jack DeJohnette ja kitaristit Marc Ribot, Dweezil Zappa ja John McLaughlin esiintyvät perätysten. Poptähtisarjan vetonauloja ovat Lauryn Hill, Seal ja brittipop-konkari Richard Ashcroft.

Ilosaarirock, 15.–17.7. Joensuu

Muutaman koko kansan suosikin lisäksi Ilosaarirock tarjoaa tapansa mukaan vaihtoehtorockia ja tanssimusiikkia. Ellie Goldingin popille hyvää vastapainoa tulee Frank Carterin punkista ja Skeptan brittiräpistä.

H2Ö 22.–23.7. Turku

Paras valinta, jos suurten festivaalien tunnelma ja keskitien pop ei innosta.

Ruissalon telakan alueella on kotoisaa, ja musiikki on kaikkea folkin, räpin, elektronisen ja punkin väliltä. Dungen, Radiopuhelimet ja Pekko Käppi ovat esimerkkejä tunnetuimmista esiintyjistä.

Karmarock 30.7. Harjavalta

Maj Karma -yhtyeen 24 vuotta sitten perustama Karmarock on maineikkaimpia vaihtoehtofestivaaleja. Esiintyjiä ei paljasteta koskaan etukäteen, mutta aikaisempina vuosina paikalla on ollut Ismo Alangon, Von Hertzen Brothersin ja Pariisin kevään kaltaisia tuttuja nimiä. Isäntäyhtye on toki aina paikalla.

Flow 12.–14.8. Helsinki

Flow’n ohjelma kilpailee nykyään Euroopan tunnetuimpien festivaalien kanssa.

Tänä kesänä konkarisarjaa edustavat Iggy Pop, Morrissey, Massive Attack, New Order ja Sia.

Nuorempien huippuja ovat Anohni, FKA Twigs ja Jamie xx.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat