Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tangofinaalin alku oli kamala, mutta kaksi valopilkkua pelasti kisan

Uusi tangokuningas Marco Lundberg edusti perinteistä tangolaitaa, kun taas Markku Uhlbäck loisti lavaliikkumisessa, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Mari Koppinen.

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Marco Lundberg kruunattiin tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangokuningasfinaalissa torstaina.
Marco Lundberg kruunattiin tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangokuningasfinaalissa torstaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Seinäjoen tangolaulukisoihin kuuluu kummallinen hymistelyn ja hyssyttelyn perinne, jossa tuomaristo ei voi sanoa juuri mitään suoraan, oli laulu kuinka kauheaa tahansa. Voi vain ladella superlatiiveja toistensa perään.

Joten muiden pitää se sanoa: tangokisan alku oli kamala, kamala!

Oli itsensä ulkoministeri Timo Soinin kummallisen huohottava puhe kosketuksesta. Oli myös Susanne Päivärinnan toki itsensä likoon pistävä, mutta kerrassaan vaivaannuttava epävireinen tangolauleskelu. Ja ennen kaikkea olivat ne ensimmäisen kierroksen monet epävarmat ja epävireiset kilpailuesitykset.

Kuin jotakin hyvin huonoa sketsiä olisi katsonut.

Mutta jo ensimmäisellä kierroksella välähteli kaksi valopilkkua.

Valona yössä loisti kaiken sen epävarman äninän keskellä Marco Lundberg, joka kajautti Öiset kitarat sellaisella vähäeleisyydellä ja tyylikkyydellä, että jalkapallon pariin naapurikanavalle hamunnut tv-katsoja havahtui epätoivostaan. Kisassa oli sittenkin toivoa.

Markku Uhlbäck taas toi suomalaiseen tangokisaan jotain todella epätyypillistä: hän liikkui! Hän liikkui vieläpä sulavin lantein. Ja oli läsnä, kertoi tarinaa ihminen ihmiselle.

Onkos kummempaa koettu näissä pönäkkyyden bakkanaaleissa.

Ei siis ollut lopulta yllätys, että juuri tämä kaksikko mitteli lopun superfinaalissa.

Kisa oli kahden hyvin erilaisen laulajan koitos. Erona oli esimerkiksi kisakokemus.

Lundberg oli osallistunut tangofinaaliin jo kolmesti aiemminkin, vuosina 2002, 2007 ja 2012. Hän oli voittanut myös Toivo Kärki -laulukisan 2004.

Markku Uhlbäck kärsi kauan esiintymisjännityksestä, minkä vuoksi hän alkoi laulaa julkisesti vasta kolme vuotta sitten. Viimeiset vuodet hän on kuitenkin kiertänyt ahkerasti pienempiä laulukisoja, hyvällä menestyksellä.

Laulamisessa Lundberg edusti perinteistä tangolaitaa. Perinteisemmällä, paineisella ”tangoäänenmuodostuksella” laulavalla Lundbergilla oli tumma ja sävykäs ääni. Esiintyjänä hän oli viileän tyylikäs. Lavalla ei turhia reuhdottu, vaan keskityttiin luomaan kuulijoita mykistävää ääntä.

Uhlbäck taas loisti ennen kaikkea lavaliikkumisessa, tekstin tulkinnassa ja läsnäolossa. Teknisesti hän lauloi Lundbergia huomattavasti kevyemmällä otteella.

Erot tulivat esiin erityisen hyvin perinnetango Hurmiossa. Tangovalinta asetti Lundbergin etulyöntiasemaan: se oli hänen ominta osaamisaluettaan ja myös hänen tyyliinsä parhaiten istuva laulu.

Uhlbäckille sopivinta tyyliä koettiin ensimmäisellä kierroksella, kun hän esitti Jari Sillanpään tunnetuksi tekemän vuoden 2004 viisutangon, nyt suomeksi nimellä Hulluna tangoon. Uhlbäckin esiintymisessä oli jotain ihastuttavan pakotonta, ja siinä oli myös ripaus huumoria. Ilon pilkettä.

Vaikka perinteisellä tyylillä saatiinkin nyt kelpo kuningas, täytyy toivoa, että Uhlbäckin kaltaisia, pölyttynyttä tangokisaperinnettä uudistavia pirteitä tapauksia tulee mukaan enemmänkin.

Heitä totisesti tarvitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat