Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeyden ruhtinas on pehmennyt – Black Sabbathin viimeinen Suomen-keikka oli lempeää jyräystä

Saatanan manaus vaihtuu Jumalan siunauksiksi metallin isien jäähyväiskiertueella.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Hyväntuulinen Ozzy Osbourne oli parhaimmillaan Kaisaniemessä.
Hyväntuulinen Ozzy Osbourne oli parhaimmillaan Kaisaniemessä. Kuva: Juha Metso

Konsertti: Black Sabbath – The End Tour Kaisaniemen puistossa

Tästä on tullut jo tuttu kuvio. Ennen Black Sabbathin keikkaa huhuillaan taas, että laulaja Ozzy Osbournen kunto on huono – nyt kuulemma Kööpenhaminassa Ozzyn askel ei ole ollut vakaa. Lisähuolia aiheuttaa rumpali Bill Wardin kelkasta poisjäänti jo ennen kiertuetta.

Jälleen kaikki puhe on turhaa. On ehkä liioittelua sanoa, että Black Sabbath murhaa, mutta bändin livekunnon edessä on nöyrryttävä.

2000-luvun Sabbathilla on pistämätön lavashow, joka toimisi yhtä hyvin klubilla kuin Kaisaniemessä 20 000 ihmisen edessä.

Heti ensimmäinen kappale määrää illan linjan. Saatanan tulemista maalaileva esikoisalbumin ensikappale Black Sabbath päättyy hätähuutoon demonin edessä: ”No, no, please, no!”

Kaisaniemessä niiden sijaan Osbourne laulaa ”God bless you all!” Pimeyden ruhtinas on pehmennyt.

Kimmeltävään mustaan pukeutunut Osbourne juoksentelee kappaleiden välissä kitaristi Tony Iommin edestä ja takaa kannustaen jatkuvasti yleisöä taputtamaan.

Osbourne on rakastettava ilveilijä, jonka tyyli on enemmän pimeyden hovinarrin kuin prinssin.

Konsertin tunnelma on lempeä. Black Sabbath tuli Helsinkiin esittämään hitit, joista huomattavasti yksikään ei ole alle 40 vuotta vanha.

Peräkkäin kuullut Snowblind, War Pigs, Wall of Sleep ja N.I.B. ovat kaikki jyrääviä esityksiä, joissa Iommin ja basisti Geezer Butlerin kokemus vuosikymmenien yhteissoitosta ei jää huomaamatta. Black Sabbathin tyylille uskollisesti molempien katse on eteenpäin tai soittimessa, eikä liikehdintää ruhjonnan aikana tapahdu.

Kokemus näkyy muutoinkin. Ennen encorena tietysti soitettavaa Paranoidia Osbourne huhuilee yleisöä pyytämään yhtyeen takaisin. ”Let me hear you ask for one more song.” Kuluneet vuodet näkyvät myös, kun sävelet eivät After Foreverin sekä Into the Voidin paikkeilla löydä aina paikkaansa.

Mitään yllätyksiä Sabbath ei tarjoile, eikä viimeistä esitystä katsomaan tullut yleisö niitä varmaan toivokaan.

Juha Metso
Fanien meri odotti Black Sabbathia.
Fanien meri odotti Black Sabbathia.

Vielä vuoden 2005 paluukeikan aikana Osbourne hölkkäsi kappaleiden välissä kädet heiluen lavan sivuun, jossa odotti jatkuvasti täyttyvä kasa vesisankoja. Yhden niistä heviperkele kaatoi niskaansa, toisen sangon sisältö loiskahti yleisön päälle. Siinä valtaosa bändin rekvisiitasta, eikä muuta jäänyt yleisössä kaipaamaan.

Nyt videokankaat ja animaatiot ovat korvanneet vesisangot. Konsertti alkaa videolla, jolla tulta syöksevä demoni syntyy Birminghamissa tehtaassa. War Pigsin aikana käydään ydinsotaa ja pommit satavat päälle, Children of the Gravea koristavat pääkallorivit.

Kaikki loppuu valkokankaalle levitettyyn The End -tekstiin, joka on myös kiertueen nimi.

Osbourne on ehkä ainoa tositelevision rahamankelin läpi kulkenut rocktähti, joka on vielä hyvä ja uskottava bändinjohtaja. The Osbournes -sarja saa ehkä unohtamaan, kuinka suuri vaikutus Sabbathilla on ollut suomalaiseenkin musiikkiin, puhumattakaan muista Monsters of Rockin esiintyjistä. Varmaa on, että Kaisaniemessä esiintyneitä Amorphista, Opethia ja Rival Sonsia ei olisi, jos teini-ikäinen Osbourne ei olisi vuonna 1963 Birminghamin Astonissa rakastunut The Beatlesin She Loves You -kappaleeseen.

Tuskin nämä aivan viimeiset kekkerit ovat. Heviyhtyeiden lopettamispäätöksiin ei ole luottaminen.

Juha Metso
Lämmittelijäbändi Amorphis loi tunnelmaa ennen Black Sabbathin esiintymistä.
Lämmittelijäbändi Amorphis loi tunnelmaa ennen Black Sabbathin esiintymistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat