Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supertähdet puolustavat poliisin käsissä kuolevia mustia Yhdysvalloissa – näin Beyoncé, Jay-Z ja Justin Timberlake tukevat Black Lives Matter -liikettä

Amerikkalaistähdet tekevät kantaaottavia kappaleita ja dokumentteja sekä twiittaavat tukensa mustien yhteiskunnalliselle liikkeelle.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
DANNY MOLOSHOK / Reuters
Beyoncé esiintyi Black Entertainment Televisionin palkintogaalassa 26.6.2016.
Beyoncé esiintyi Black Entertainment Televisionin palkintogaalassa 26.6.2016. Kuva: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Beyoncé julkaisi eilen Twitter-tilillään vetoomuksen, jossa innoitettiin kaikkia vaatimaan, että ”he lopettavat meidän tappamisemme”.

Tähden torstaisella Glasgow’n-keikalla vietettiin hiljainen hetki poliisin kahdessa eri paikassa surmaamien mustien miesten Philando Castilen ja Alton Sterlingin muistoksi. Hetken aikana lavan videoscreenillä näytettiin tänä vuonna poliisiväkivallan uhreiksi joutuneiden nimiä.

Supertähti Beyoncé on vain yksi Yhdysvaltain kulttuurin tähdistä, jotka ovat ottaneet mustiin kohdistuvan poliisiväkivallan vastustamisen asiakseen.

Hänen puolisonsa, tuottaja Jay-Z julkaisi vasta torstaina uuden kappaleen Spiritual, jossa hän käsittelee mustien miesten kuolemia poliisin käsissä. Kappale on ollut pitkään lähestulkoon valmiina, mutta sen valmistumisella ei ole ollut kiire, hän kertoo kappaleen ohella julkaisemassaan kirjeessä.

”Tämä asia on aina ajankohtainen.”

Beyoncé ja Jay-Z on nähty Black lives matter -liikkeen kasvoina sen perustamisesta lähtien. Myös muut supertähdet toimivat liikkeen puolesta. Esimerkiksi laulaja Lauryn Hill esiintyy liikkeen tukemiseksi tehdyllä videolla.

Alkuvuodesta laulaja John Legend sai Oscar-palkinnon kansalaisoikeuksista kertovasta Glory-kappaleesta, joka kuultiin elokuvassa Selma. Kappale puhuu suoraan Black lives matter -liikkeestä ja Fergusonin tapauksesta. Fergusonissa valkoinen poliisi ampui mustan 18-vuotiaan Michael Brownin vuonna 2014. Kappaleessa kehotetaan liittymään mielenosoituksiin ja taistelemaan oikeuden puolesta.

Sama tapaus innoitti räppäreitä.

Vuonna 2014 julkaistu the Gamen yhteistyö 10 rap-artistin ja neljän r&b -laulajan kanssa käy läpi poliisiampumatapauksia ja niiden nostattamia tunteita. Rolling Stone -lehti julisti jopa, että #BlackLivesMatter muutti hiphop- ja r&b -musiikin vuonna 2015 tuomalla yhteiskunnalliset aiheet myös kaupalliseen hip-hop- ja rap-musiikkiin.

Muita Black lives matter -liikkeen kannattajia ovat muun muassa Tyga, Rihanna, Missy Eliot, Kanye West ja tennistähti Serena Williams.

Black lives matter -liike vaatii, että amerikkalainen poliisi ja muu oikeusjärjestelmä kohtelisivat mustia amerikkalaisia samoin kuin muitakin amerikkalaisia. Liike toimii koko Yhdysvalloissa sekä sosiaalisessa mediassa. Tietoa mustien kokemasta poliisiväkivallasta jaetaan sosiaalisessa mediassa häshtägillä #BlackLivesMatter.

Black lives matter -liike syntyi vuonna 2012 mustan Trayvon Martinin surman jälkimainingeissa. Tuolloin George Zimmerman -niminen valkoinen mies vapautettiin, vaikka Martin sai surmansa hänen toimestaan. Paikallinen poliisi ei alun perin edes suostunut tutkimaan tappoa ennen kuin tapaus nousi uutisotsikoihin.

Martinin tapaus oli viimeinen pisara mustien pitkään kokemalle yhteiskunnalliselle kaltoinkohtelulle – että poliisi ei edes ota juttua tutkintaan, vaikka joku on juuri tapettu. Mustien kokema rakenteellinen sorto ja väkivalta kanavoitui mielenosoituksina ja mellakoina, ja siitä nousi myös Black lives matter -liike.

Beyoncé ja Jay-Z ottivat osaa Zimmermanin vapautusta vastustaneeseen mielenosoitukseen New Yorkissa vuonna 2013. Beoyncé vietti konsertissaan hiljaisen hetken Martinin muistolle Nashvillessa samana päivänä, kun Zimmerman vapautettiin.

Beyoncé ja Jay-Z osallistuvat Black Lives Matter -liikkeeseen myös lahjoittamalla varoja mielenosoittajien takuumaksuihin. Lisäksi Jay-Z lahjoitti viime vuonna 1,5 miljoonaa dollaria musiikinjakopalvelu Tidalin hyväntekeväisyyskonsertin tuottoja erilaisille liikettä tukeville säätiöille ja järjestöille.

Viime päivien ampumatapaukset ovat aiheuttaneet kuohuntaa sosiaalisessa mediassa. Twitterissä ja muualla sosiaalisessa mediassa myös valkoiset amerikkalaistähdet Lady Gagasta Justin Timberlakeen ovat osoittaneet tukensa liikkeelle ja viime päivien uhreille twiittaamalla.

Myös elokuvien tekijät ja kirjailijat ovat tarttuneet mustien kokemiin yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

Kirjailija Ta-Nehisi Coates oli ehdolla vuoden 2015 Pulitzer-palkinnon saajaksi voitti vuoden 2015 National Book Award -palkinnon teoksellaan Between the World and Me, joka tarkastelee tapoja, joilla rasismi on kutoutunut amerikkalaisen yhteiskunnan rakenteisiin.

17-vuotias Amandla Carter tähdittää tulevaa The Hate You Give -elokuvaa, joka perustuu Angela Thomasin nuorten aikuisten romaaniin. Se kertoo teinitytöstä, joka todistaa ystävänsä kuoleman poliisin käsissä. Black lives matter -liike on ollut aiheena myös useissa dokumenttielokuvissa.

Muun muassa näyttelijä Susan Sarandon ja entinen Playboy-malli Holly Madison ovat vaatineet viime päivien twiiteissään viranomaisilta vastuun ottoa. Se tarkoittaa, että tapaukset on tutkittava ja niistä on tuomittava samalla tavalla kuin jos uhrina olisi ollut valkoinen ihminen.

Mustien kokema ongelma on todellinen. Tilastoista nähdään, että poliisi ja oikeuslaitos kohtelevat mustia huonommin kuin kaikkia muita kansanosia.

Vuonna 2015 poliisin uhrina kuoli 60% enemmän musta- kuin valkoisihoisia ihmisiä suhteessa näiden väestönosien määrään. Vain kymmenesosa tapauksista joutui syytteeseen. Ja vain muutamassa tapauksessa poliisille langetettiin tuomio. Poliisi pysäyttää mustan autonkuljettajan 31% todennäköisemmin kuin valkoisen kuljettajan.

Beyoncé julkaisi eilen vetoomuksen faneilleen kotisivuillaan. Hän haluaa, että kaikki ottavat yhteyttä paikallisiin poliitikkoihin ja lainsäätäjiin, jotta poliisit joutuisivat lain edessä vastuuseen silloin, kun kohtelevat ihmisiä väkivaltaisesti.

”Me emme tarvitse sympatiaa. Me tarvitsemme sitä, että kaikki kunnioittavat oikeuttamme elää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat