Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanilaisen Kusaman synnyttämä pilkkukuume leviää myös Suomeen

Näyttelytärpit esittelevät Tukholman taidetta

Kulttuuri
 

Yayoi Kusaman (s. 1929) nimi tuli tunnetuksi jo 1960-luvulla, kun Kusaman happeningit herättivät huomiota hippiajan taideympyröissä New Yorkissa. Sinne Kusama oli paennut ahdasmielistä kotiaan 1957 Japanista. Sittemmin happeningit ovat vaihtuneet toistuvien pallokuvioiden maalaamiseen.

Kim Hansen
Kusama vahaversiona teoksessaan.
Kusama vahaversiona teoksessaan.

Kusama asuu omasta tahdostaan mielisairaalassa Tokiossa ja käy päivittäin tekemässä taidetta työhuoneellaan. Moderna museetissa nyt esillä oleva näyttely saapuu lokakuussa Helsinkiin HAMiin.

Yayoi Kusama, Moderna museet 11.9. asti. www.moderna.se

Josef Frank vaihtoi akvarelleihin yli 60-vuotiaana

Millesgårdenissa on esillä Ruotsin kenties tunnetuimman tekstiilisuunnittelijan Josef Frankin (1885–1967) töiden näyttely. Frankin kasvimaailmasta inspiroituneet tekstiilit ovat Svenskt Tenn -firman klassikoita, ja niistä on koottu kattava valikoima Millesgårdenin näyttelyyn.

Svenskt Tenn
Josef Frankin Butterfly-kuosi syntyi 1943–45.
Josef Frankin Butterfly-kuosi syntyi 1943–45.

Mönster–möbler–måleri-näyttelyn yllätys ovat akvarellit, joita Frank alkoi maalata vasta yli kuusikymppisenä. Kukilla on niissäkin vahva paikkansa.

Millesgården, 2.10. saakka. www.millesgarden.se

Fotografiska esittelee Aapo Huhdan valokuvia

Helsingin Sanomiinkin kuvannut Aapo Huhta (s. 1985) on saanut näyttelyn valokuvan tärkeimmälle esittelypaikalle Tukholmassa, Fotografiskaan. Huhta voitti Fotografiskan vuoden nuoren pohjoismaisen kuvaajan tittelin New Yorkissa kuvaamalla Block-sarjallaan, sai rahapalkinnon ja oman yksityisnäyttelyn paraatipaikalle, ensimmäisensä. Kuvat ovat vahvoja otoksia suurkaupungin yksinäisyydestä.

Aapo Huhta
Huhdan kuva palkitusta Block-sarjasta.
Huhdan kuva palkitusta Block-sarjasta.

Fotografiska tarjoaa kesällä myös ennennäkemättömiä kuvia Ruotsin ikonisesta Hollywood-tähdestä Greta Garbosta (21. elokuuta saakka) sekä rocktähti Bryan Adamsin kuvia julkkiksista ja brittiläisistä sodan uhreista näyttelyssä Exposed (25. syyskuuta asti).

Fotografiska: Aapo Huhta, Young Nordic Photographer of the Year 2015, 28. elokuuta saakka. www.fotografiska.se

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat