Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sari Palosaaren näyttelyssä katsomiskokemus on epämukava ja samalla sähköisen jännittynyt

Itsestään halkeavat kivet saavat aikaan todellisen vaaran tunteen

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Sari Palosaaren näyttely tuo mieleen keskeneräisen remontin tai rakennustyömaan.
Sari Palosaaren näyttely tuo mieleen keskeneräisen remontin tai rakennustyömaan.

Kuvataide Sari Palosaari: Attach, Expand, Collapse 29.7. saakka Valokuvagalleria Hippolytessa (Yrjönkatu 8–10). Ti–pe 12–17, la–su 12–16.

Amerikkalainen taiteilija Robert Smithson totesi kerran, että rakennukset ovat raunioita kahdesti. Perinteisen rapistuvan raunion vastakohdaksi hän määritteli ”käänteisen raunion”, kaaoksen, josta valmis rakennus nousee.

Sari Palosaaren (s. 1974) komea näyttely tuo mieleen käänteiset rauniot. Se on installaatio, joka koostuu kymmenistä irrallisista rakennusmateriaalien kappaleista, joilla kokonaisuuden näennäisestä hajanaisuudesta huolimatta on yhteinen tarkoitus.

Teos on kuin pienoismalli massiivisista rakennusprosesseista, joita on parhaillaan meneillään eri puolilla Helsinkiä.

Varsinaisen potkun teokselle antavat suuret kivenmurikat, joihin poratut reiät Palosaari on täyttänyt halkaisusementillä. Kivien halkeamista ei voi etukäteen ennustaa, mikä lisää muutenkin varovaisia askeleita edellyttävään näyttelyyn todellisen vaaran tunteen. Katsomiskokemus on epämukava ja samalla sähköisen jännittynyt.

Kivien hajoamista voi odotella myös gallerian nurkkaan pystytetyssä lasiseinäisessä kopissa, joka näyttää siltä kuin sen rakentaja olisi lähtenyt kahville kesken kaiken. Näyttelyn kokonaisuudessa koppi tarjoaa mittakaavan vaihdoksen isosta prosessista intiimiin, kotiremontin kokoiseen.

Palosaari on työstänyt erilaisia arkkitehtuuriaiheita pitkään ja menestyksellisesti.

Smithsonin lailla häntä kiinnostaa myös se, miten taideteos saa merkityksensä ja miten erilaiset tilat, materiaalit ja esityskäytännöt ohjaavat sen katsomista ja kokemista niin ajatusten kuin tunteiden tasolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat