Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viekää Antti Tuisku heti Euroviisuihin – tähden keikka Ruisrockissa oli popmusiikiksi käännetty Pride-kulkue

Antti Tuisku valloitti Ruissalossa olemalla kaikkea, mitä suomalaiselta popparilta vaaditaan ja mitä ei voitaisi edes kuvitella.

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Antti Tuisku häikäisi Ruisrockissa perjantaina.
Antti Tuisku häikäisi Ruisrockissa perjantaina. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Tänä vuonna jo perjantaina loppuunmyyty Ruisrock on suomalainen kesätapahtuma aivan omassa kastissaan: 35 000 ihmistä päivässä on yli puolet enemmän Flow’n verran.

Se taas tarkoittaa, että Ruisrock toimii massan ja ennen muuta nuorisomassan ehdoilla.

Se taas sitä, että tänä vuonna keskeisiä esiintymispaikkoja saavuttavat sellaiset yhtyeet kuin Jack Ü, The Chainsmokers ja Years and Years. Niiden menestys on kiistatonta, mutta sen tyyppistä, etteivät musiikkimediat sitä juuri vaivaudu analysoimaan: listaradiopoppia.

Musiikillisesti orientoituneemmallakaan ei kuitenkaan ole valittamista.

Amerikkalaisräppäri Vince Staples esimerkiksi ei ole yleisömagneetti, mutta hän on omiaan ylläpitämään festivaalin statusta: se tarjoaa ihan kaikkea ihan kaikille. Lavan eteen perjantaina alkuillasta ehtinyt osa yleisöä näytti nauttivan näkemästään todella.

Staplesin viime kesänä ilmestyneen Summertime ’06 -levyn kappaleet eivät ole varsinaisia bängereitä, vaan täynnä monotonisia biittejä.

Staples oli esiintyessään jonkinlainen nykyräppärin kuva, eikä vain siksi, että hänen eleensä olivat kovin paperi-t-mäiset: musta collegepaita, mikkiständiin nojailua ja voimakkaita eleitä vailla egoilua. Liki jokaisesta tavusta välittyi tunne, mutta vaikutti siltä kuin artisti olisi purkanut sitä sisäänpäin, ei yleisölle.

Vesa-Matti Väärä
Vince Staples Ruisrockissa perjantaina.
Vince Staples Ruisrockissa perjantaina.

Staplesin täydellinen vastakohta oli Icona Pop. Robynin perintöä ruoppaava ruotsalaisduo on käynyt Suomessa niin taajaan, että siitä alkaa tulla The Sounds niille, jotka eivät niin kitaroista välitä. Tai Travisin kaltainen ysäribrittibändi, jonka keikalla kaikki kyllä viihtyvät, mutta odottavat vain niitä kahta hittiä, jotka tulevat lopussa.

”Nyt se tulee”, kuului spontaani kiljahdus anniskelualueen reunalla ja pian kaikki hyppivät pöydillä, kun bändi soitti I Don’t Care -hittinsä. Sen ulkopuolella konsertti jäi hinta-laatusuhteeltaan kelvolliseksi festarihytkyntämusiikiksi.

Vitsikkäämpi voisi kuvata keikkaa niin, että ensin kuunnellaan 46 minuuttia ja sitten Icona Pop voittaa.

Tähän kiteytyy paljon festivaalitoiminnasta, joka Ruisrockissa on täynnä toinen toistaan arvokkaampia irrallisia neliminuuttisia. Oli I Don’t Care, oli Skrillexin ja Diplon superduon Jack Ü:n Where Are You Now ja lauantaina mitä todennäköisimmin Major Lazerin keikalla kuultava Lean On. Sen kaihoisa dancehall, hidas tempo ja delfiiniäänet ovat vaikuttaneet listahitteihin viime vuosina enemmän kuin mikään muu kappale.

Vesa-Matti Väärä
Skrillexin ja Diplon superduo Jack Ü.
Skrillexin ja Diplon superduo Jack Ü.
Vesa-Matti Väärä
Yleisöä Jack Ü:n keikalla Ruisrockin perjantaina.
Yleisöä Jack Ü:n keikalla Ruisrockin perjantaina.

Singlellä ratsastajien lomassa Antti Tuisku tuntui häikäisevältä jo siksi, että pelkästään hänen viime vuoden En kommentoi -levyltään tuntuu irtoavan lähes festivaalikeikallinen hyviä biisejä.

Ensin Tuisku vapautettiin vankilakopista, sitten hän repi itsensä irti kokovalkoisesta pakkopaidastaan, eikä symboliikka voisi olla selvempää.

Peto on irti -sinkun estottomuus vaikutti alkujaan siltä, että Tuisku olisi alkamassa Suomen Miley Cyrusiksi, mutta artistin ensimmäinen Ruisrockin päälavakonsertti paljasti totuuden vielä kutkuttavammaksi.

Kun levyn ensisingle ja viime vuoden ohittamattomin hitti Peto on irti aloitti, Tuiskun olemus oli kuin Pet Shop Boysin Neil Tennantin ja Marco Bjurströmin puolivälistä. Kappaleen älytön Rednex-kertosäe kuitenkin leikkasi kaikki Pet Shop Boys -assosiaatioketjut lopulta poikki.

Toisen kappaleen jälkeen Tuisku ilmoitti, hieman virheellisesti, että nyt kannattaa valmistautua ”elämänne parhaisiin bileisiin”. Vaikkei hänen karismansa järjetön voima kadonnut, keikan avantpop muuttui kaijakoomaiseksi iskelmäpopiksi, joka ei tosin sekään ole huono asia.

Vesa-Matti Väärä
Antti Tuisku ja taustatanssijat Ruisrockissa perjantaina.
Antti Tuisku ja taustatanssijat Ruisrockissa perjantaina.

Toki Tuiskua vaivasi niin kutsuttu Britney-ongelma, eli että taustatanssijoihinsa verrattuna hän oli jopa koomisen kankea. Sen hän varmasti tietää itsekin, mutta ei yksinkertaisesti välitä. Juuri siinä on Antti Tuiskun mahtavuus.

Tuisku onnistui suhtautumaan erinomaisen itseironisesti sekä itseensä että ajoittain pilkattuun uraansa kyselemällä, onko moni katsoja kenties ollut viimeiset kaksitoista vuotta ”kaapissa” Antti Tuisku -faniutensa kanssa. Varmasti oli ja varmaankaan ei ole enää.

Tuiskun keikka oli popmusiikiksi käännetty Pride-kulkue, vapauden ja rohkeuden juhlistus, jonka päätähdestä ei voi vahingossakaan keksiä pahaa tai kyynistä sanottavaa.

Tuisku voi coveroida vaikka Sannin Pojat-kappaleen, syödä eroottisesti banaania osana En kommentoi -biisinsä koreografiaa ja tehdä aivan mitä ikinä kehtaa.

Mitä pidemmälle hän kaiken vie, sen onnistuneempaa se on, minkä todistavat jo Peto on irti -levyn sovitukset autotune-sekoiluineen.

Kohtuus olisi, että Tuiskulle annettaisiin jatkossa mahdollisimman paljon rahaa ja muita resursseja pukeutumiseen, esiintymiseen ja itsensä toteuttamiseen.

Ja tietenkin se, että hän edustaisi Suomea Euroviisuissa mahdollisimman pian.

Ennen sitä kannattaa toistaa ja iskostaa mieleensä sanat: ”Antti Tapani Tuisku on suuri suomalainen poptähti.”

Ja sitten ajatella, miten seinähulluilta ne olisivat kuulostaneet vuoden 2006 New York- ja Rovaniemi-levyjen aikaan.

Vesa-Matti Väärä
Ruisrock vetää tänä vuonna kävijöitä 35000 päivässä.
Ruisrock vetää tänä vuonna kävijöitä 35000 päivässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat