Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääntäjä voi olla kirjailijan ja lukijan paras ystävä – vaikka aina ei siltä heti vaikuttaisi

Kirjallisuuden kääntäjät ovat arvonsa tuntevaa väkeä, eikä syyttä. Suomessakin ammattikunnalla on pitkät perinteet kunnianhimoisesta työstä, jonka hedelmistä lukijat saavat nauttia

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kirjallisuuden kääntäjät ovat arvonsa tuntevaa väkeä, eikä syyttä. Suomessakin ammattikunnalla on pitkät perinteet kunnianhimoisesta työstä, jonka ansiosta saamme joka vuosi lukea useammasta kielestä käännettyjä laatukirjoja kuin monessa suuremmassa sivistysvaltiossa.

Kun joku vuosi sitten tutkin suomalaisia lukupiirejä, lukulistoilta löytyi vuoden 2009 ajalta 25 kielestä käännettyjä kirjoja. Britannian ja Yhdysvaltojen samoista tilastoista käännöskirjat puuttuivat liki kokonaan.

Jos lukija on kääntäjälle kiitollinen, niin on moni kirjailijakin – vaikkei sitä aina ihan heti oivalla, kuten puolalainen dekkaristi Zygmunt Miloszewski muisteli vastikään hauskasti kustannusalan BookBrunch-verkkosivustolla.

Nuoressa kirjailijassa englanninnos herätti ensin ilon ja suuruuden tunteita. Sitten hän tapasi kääntäjänsä Antonia Lloyd-Jonesin, eikä tämä ”ollutkaan fani”. Päin vastoin: hän iski kirjailijan eteen pitkän listan kirjan virheistä, aukoista juonessa ja väärin kirjoitetuista nimistä. Toinen lista sisälsi osuudet, jotka oli jätettävä pois, koska niitä ei voinut järkevästi kääntää.

Ensin Miloszewski lamaantui, sitten mietti vaihtoehtoa. Oikein rohkea kirjailija voisi myös tutustua kääntäjäänsä. ”Ja minullahan on teräspallit”, hän päätti.

Jatkoyhteistyö on kuulemma ollut antoisaa, joskin tiukkaa. Kääntäjä on halunnut tutustua romaanien puolalaisiin tapahtumapaikkoihin, ja kolmatta kirjaa käännettäessä kirjailija sai viettää viikon Lontoossa, tekstiään sivu sivulta selvittäen.

Kääntäjä voi siis olla kirjailijalle kustannustoimittajan kaltainen ääritarkka lukija. Mutta onko aina? Tätä pohti brittikirjailija Tim Parks kesäkuun The New York Review of Books -julkaisussa, luettuaan Man Booker International -palkinnon voittaneen korealaisromaanin – tai siis sen käännöksen.

”Lukija huomaa aina, onko kirja sujuva, selkeä vai kömpelö. Mutta mistä hän voi tietää, oliko alkuteoskin sellainen?”, Parks kysyy. ”Miten arvioida käännöstä, jos ei tunne alkukieltä?”

Hän käy tarkasti läpi Han Kangin The Vegetarian -romaanin kielellistä ja tyylillistä epätasaisuutta. Onkohan kyse kirjailijan vai aloittelevan kääntäjän Deborah Smithin valinnoista? Johtopäätös on se, että kirja palkittiin lähinnä aiheensa (nainen uhrina perheessä) ja eksoottisuutensa (outo surrealismi) takia.

Perusteitahan nekin ovat, mutta jokin arvopalkinnon jurytyksessä jää silti nakertamaan. Etenkin, kun ehdolla oli myös Aki Ollikaisen karu ja kaunis White Hunger -romaani.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat