Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aseman tyyli koki muutoksen

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Arkkitehti Eliel Saarinen oli 31-vuotias, kun hän voitti vuoden 1904 huhtikuussa päättyneen asemarakennuksen suunnittelukilpailun. Kilpailuun oli saapunut yhteensä 21 ehdotusta. Pohjapiirustukset oli annettu kilpailijoille valmiina.

Saarisen romanttinen ja kansallisin symbolein koristeltu suunnitelma muistutti kovin Geselliuksen, Lindgrenin ja Saarisen arkkitehtuuritoimiston Kansallismuseo-suunnitelmia.

Kollegat, etupäässä Sigurd Frosterus ja Gustaf Strengell, tyrmäsivät Saarisen suunnitelman. Kritiikkiä esitettiin sekä sanomalehdissä että painetussa kirjasessa. Rautatie edusti modernia aikaa ja uutta tapaa kulkea. Eihän siihen sopisi vanhanaikainen arkkitehtuuri.

”Nykyään suunnitellaan rautatieasemat kuin museot. – – Me tahdomme rauta- ja aivotyyliä asema- ja näyttelyrakennuksiin”, kollegat sivalsivat.

Saarinen oli avioitunut kuvanveistäjä Louise Geselliuksen kanssa saman vuoden maaliskuussa. Häämatka suuntautui Englantiin, Skotlantiin ja Saksaan. Matkalla Saarinen tutustui rautatieasemiin.

Aikalaiskritiikki ja vaikutteet matkalta purivat: Saarinen piirsi aseman julkisivusuunnitelman uusiksi. Romanttiset pikkutornit ja karhut karsiutuivat. Suoraviivaisempi muotokieli syrjäytti kansallisromanttiset piirteet.

Sigurd Frosterus oli itsekin ottanut osaa aseman suunnittelukilpailuun Eureka-nimisellä ehdotuksellaan. Saarisen lopullinen asemaversio muistuttaa sitä paljon. Myös ”rautatyyli” toteutui ainakin osittain, sillä isot hallikatot ja välipohjat tehtiin rautabetonista rautatieinsinööri Jalmar Castrénin laskelmien mukaan.

Valtionrautateiden pääjohtajaksi päätynyt Castrén on betonirakentamisen uranuurtaja Suomessa. Asema suunniteltiin Venäjän keisarikunnan Pietari–Helsinki-radan pääteasemaksi, mutta valmistuessaan siitä tuli itsenäisen tasavallan päärautatieasema.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat